Môreson Wine Estate in Franschhoek

Bread & Wine, orchideeen, Miss Nikki en Miss Molly


Op KaapstadMagazine.nl lees je vaak de resultaten van onze regelmatige tours door de Kaapse Wijnlanden. Als we een zogeheten ‘hidden gem’ – een van de mooiste modewoorden van het moment, maar op weinig zo goed van toepassing als sommige wijnhuizen die wij tegenkomen – op het spoor zijn, haasten we ons terug naar kantoor om erover te schrijven. Na ons bezoek aan Moreson Wine Estate in Franschhoek, waren we binnen drie kwartier (recordtijd voor een ritje vanaf Franschhoek naar Kaapstad) terug op kantoor om achter de computer te duiken.

We waren al eerder op bezoek geweest in de Happy Valley Road in Franschhoek, bij restaurant Bread & Wine, waarvan chef Neil Jewel (tevens een van Zuid-Afrika’s beste koks) destijds de titel ‘beste pizza van Zuid-Afrika’ bij elkaar gebakken had. Moreson Wine Estate begon dus al met een dikke 1-0 voorsprong toen ons duidelijk werd dat Bread & Wine als restaurant van Moreson Wine Estate fungeerde. Dat belooft wat...

Nikki Friedman is onze gastvrouw bij onze aankomst op het wijnhuis. Nikki is niet zomaar een gastvrouw, Nikki is de Managing Director van Moreson. En Nikki is niet zomaar de Managing Director van een wine estate in Franschhoek... Moreson is het wijnhuis van haar familie. Ze is er geboren en getogen. De nostalgie is dan ook niet van de lucht tijdens onze middag op ‘haar’ Moreson.

De wijn vloeit rijkelijk...
Met in ons hand een ‘MCCtje’ – een Méthode Cap Classique die het wijnhuis zelf maken – zitten we in de tuin van Moreson. Nikki praat honderduit over haar familie (close, een jongere zus en twee oudere broers – ouders die momenteel in de VS wonen maar regelmatig terugkeren voor vakantie in Zuid-Afrika), de wijnen van Moreson en de omgeving.

Als onze glazen MCC leeg zijn, en we even omkijken, zijn onze glazen opnieuw gevuld met een Moreson Chenin. “Met vleugjes appel, noten en honingsmaak erin,” licht Nikki de witte wijn toe.

Nikki is een wijnkenner, zoals het een kind van een wijnhuis betaamt. “Het is de neus van een wijn die altijd belangrijk is, die maakt een groot deel van je feitelijke smaak van de wijn uit.” Bij de wijnen van Moreson Wine Estate geldt dit als leidraad voor alle wijnen die van de gaarden in de fles gaan. “We maken wijnen die in je mond ‘stretchen’, gebalanceerd en met een lange afdronk. Zo eentje die je daarna meteen weer opnieuw wil proeven”, lacht ze.

Maar ook de pure liefhebbers die minder verstand hebben van wijn behoren tot de meest geliefde clientèle van Moreson. “Wijnkenners kunnen best wel snobistisch zijn, althans, de industrie op zich. Dat zou niet zo moeten zijn,” aldus Nikki. Bij Moreson Wine Estate zijn ze tamelijk wars van de opgetrokken neuzen, tenzij ze in het glas hangen dus. Dat gezegd hebbende, schenkt Nikki onze volgende Zuid-Afrikaanse wijn van Moreson in: de Chardonnay. En inderdaad, de afdronk van ook deze wijn smaakt naar... meer.

Moreson’s Miss Molly
En meer komt er. De Moreson Miss Molly. De wijn is vernoemd naar de hond van de familie Friedman. Elke wijn in de Miss Molly ‘wijnlijn’ hoort bij een typisch verhaal over de hond van de familie die, niet geheel verrassend, Miss Molly heet.

Van elke fles Miss Molly die in Zuid-Afrika wordt verkocht, wordt een deel van de opbrengst gegeven aan de Zuid-Afrikaanse stichting voor blindengeleidenhonden. En met haar charitatieve inslag is Miss Molly daarmee de meest genereuze hond van Zuid-Afrika. “Ze is een echte Hollywoodster,” lacht Nikki. Dat de wijnen van Miss

We proeven nog een paar van de wijnen van Moreson, voordat Nikki ons naar het Greenhouse van Moreson Wine Estate leidt, een paar meter van het proeflokaal.

Orchideeen en andere planten groeien in dit Greenhouse, die je veelal tegenkomt in bloemenzaken in en om Kaapstad. Maar de kas wordt ook veelvuldig gebruikt voor intieme diners en andere events op het estate. De catering bij dergelijke events is, uiteraard, in handen van Bread & Wine.

Het is de combinatie van de wijnen van Moreson, de gerechten van Bread & Wine, de mooie omgeving van het wijnhuis, de extra dimensie van het Greenhouse en misschien nog wel het meest het bijzondere familiegevoel van de Friedmans die Moreson Wine Estate in Franschhoek haar bijzondere charme geven. En ja, daar moesten we zo snel mogelijk over vertellen, dat snap je.

Meer informatie over wijn proeven in Franschhoek en Stellenbosch lees je in de sectie ’Wijnhuizen en Restaurants van wine estates in de Kaapse Wijnlanden’.

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd als eerste updates te krijgen over onze laatste ontdekkingen in de Moederstad. En schrijf je gelijk in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Fri
H:17°
L:10°
Sat
H:16°
L:
Sun
H:18°
L:11°
Mon
H:21°
L:
Tue
H:18°
L:12°
Wed
H:16°
L:
Thu
H:15°
L:
vredenheim_2019_9Wijn proeven tussen de leeuwen en ...

Van de ondeugend rondrennende varkentjes tot een mini race parcours en enorme ...

TheewaterkloofDe watercrisis in Kaapstad is eindelijk ...

De crisis is voorbij; Gamka Dam in Beaufort-West is voor 45% gevuld met ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!