KaapstadMagazine.nl

11 x mooie wildparken voor een onvergetelijke safari in ...

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

11 x mooie wildparken voor een onvergetelijke safari in Zuid-Afrika

Op safari in het Kruger Park of een van de andere prachtige safariparken van Zuid Afrika: wie wil dat nou niet?

's Morgens in alle vroegte opstaan, de jeep in, zoeken naar het echte wild (The Big Five spotten!), het idee geheel op te gaan in de natuur: dat is waar het tijdens een safari in Zuid-Afrika om gaat. En dat dan aan het eind van de dag weer, met een prachtige zonsondergang op de achtergrond, terwijl leeuwen en giraffen om de jeep heen dartelen..  

(Last update: augustus 2018) 

Wie denkt dat je alleen in het Kruger Park op safari kunt, heeft het mis: er zijn in Zuid-Afrika nog een vele andere prachtige parken waar je de mooiste safari beleeft. Hieronder hebben we er een paar uitgelicht die allemaal het overwegen waard zijn!

Let op: de volgorde van onderstaande parken is willekeurig gekozen. Genoemde prijzen zijn een indicatie, op basis van volpension en inclusief de game drives en andere safari-activiteiten (bush walk, river cruise), tenzij anders vermeld.

Op safari in Kaapstad: dat kan ook!
Ben je op vakantie in Kaapstad en heb je geen tijd en/of budget om ver te reizen voor een safari? Dan zijn er ook een aantal wildparken op een paar uur rijden van Kaapstad. Zeker voor kinderen zijn deze safariparken een leuke manier om alsnog het echte Zuid-Afrikaanse wild te ‘spotten’. En: malariavrij!

1. Kruger National Park, Mpumalanga
Eerlijk is eerlijk: er zijn mensen die vinden dat het Kruger Park niet op het lijstje ‘mooiste safari & wildparken van Zuid-Afrika’ thuishoort. Er zijn aan de andere kant ook mensen die vinden dat het er te druk is en dat de geasfalteerde wegen weinig van doen hebben met een echte safari. Toch is het Kruger Park nog altijd een van de meest bezochte safariparken van Zuid-Afrika. Het feit dat het tegelijkertijd het grootste wildpark is, en het park bijzonder goed te bereiken is vanaf een van de omliggende vliegvelden (maar ook rijdend vanuit Johannesburg), draagt daar zeker aan bij. De grootste USP’s van het Kruger Park zijn enerzijds de prijs: het is de goedkoopste safari die je in Zuid-Afrika kunt doen; en anderzijds de grootte van het park, die ervoor zorgt dat je tijdens de game drives meerdere dieren, ecosystemen en landschappen tegenkomt. Het zuiden van het park is nogal dichtbevolkt – qua dieren en mensen, terwijl het noorden van het park aanzienlijk ‘rustiger’ is. 

Hoe zit het met malaria in het Kruger Park?
Een deel van het Kruger Park is malariavrij (hoewel veel dokters het aanraden om voor de zekerheid alsnog malariapillen te slikken), het park is kindvriendelijk en er zijn verschillende mogelijkheden voor accommodatie – low-budget en goedkoop tot en met behoorlijk prijzig. Self-drive safari’s zijn eerder uitzondering dan regel. 
Vanaf Johannesburg is het ongeveer zes uur rijden naar het Kruger Park. Ook een optie is om vanaf Johannesburg een (betaalbare) binnenlandse vlucht te nemen naar een van de vliegvelden in de buurt van het wildpark: 
Northern Kruger Park: Phalaborwa Airport
Central Kruger Park: Hoedspruit Eastgate Airport
Southern Kruger Park: Kruger Mpumalanga International Airport (KMI)

safari zuidafrika
Een ranger op je game drive is een enorme plus, want die weet alles over de dieren en hun gewoontes. Jij hoeft alleen maar te kijken, te luisteren en te genieten. 

2. Sanbona Private Game Reserve, Westkaap
Vanuit Kaapstad bezien ligt dit private wildreservaat van het overzicht het dichtstbij: op slechts drie uur rijden van Kaapstad beland je in een van de mooiste wildlifeparken van het land. Midden in het hart van de Karoo, malariavrij en behoorlijk exclusief – eigenschappen die bij dit park horen. Naast de Big Five staat dit park ook bekend om het feit dat er witte leeuwen rondlopen; een zeldzaamheid. Het is naast zeer kindvriendelijk, tegelijkertijd ook het duurste wildparken: voor een overnachting in dit bijzondere private park ben je al gauw R3750 per persoon verder – oplopend tot R4500. Per nacht ja. 
R62 tussen Montagu en Barrydale, Western Cape

safari zuidafrika
Witte leeuwen bij Sanbona Game Reserve: een prachtig unicum

3. Kwandwe Private Game Reserve, Oostkaap
In het hart van de Oostkaap rondom de Great Fish River ligt het Kwandwe park, één van meer exclusieve safariparken van het land. Het park telt 22,000 hectare, de Big Five wandelen er vrijelijk rond en daarnaast vele duizenden andere dieren. Het wildpark is daarnaast ‘thuis’ voor veel cheetas, iets dat veel mensen naar Kwandwe trekt. Het feit dat er ook in dit safaripark geen malariamuggen te bekennen zijn en het dus niet nodig is om malariapillen te nemen, maakt het park een geliefd oord voor gezinnen met (kleine) kinderen. Maar ook vogelspotters worden in dit park bijzonder gelukkig. Let wel: een safari in Kwandwe Game Reserve is allesbehalve goedkoop: voor een nacht in de accommodatie van dit park ben je al gauw R4000 per persoon kwijt. Goed te combineren met je roadtrip langs de Garden Route. 
In de buurt van Grahamstown, Eastern Cape – op 160km (twee uur rijden of 30 minuten vliegen) ten noordoosten van Port Elizabeth.

safari zuid-afrika
Ook het Kwandwe Reserve blinkt uit in natuurschoon - maar vaak ook in prijskaartje (foto: southafricanlodges.com)

4. Addo Elephant ParkOostkaap
Een ander favoriet wildpark dat goed te combineren valt met de Tuinroute is het Addo Elephant Park, op ongeveer 75km afstand van Port Elizabeth. Veel mensen eindigen het natuurschoon en de rust van de prachtige Garden Route met een safari in dit olifantenpark, dat daarnaast ook nog heel veel andere dieren ‘heeft’. Qua populariteit scoort dit safaripark hoger dan het eerder genoemde Kwandwe Game Reserve, en dat heeft vooral te maken met de betaalbaarheid. Dit park biedt namelijk accommodatie voor elk type reiziger: van low-budget backpacker tot de meer luxe vakantieganger. Ook kamperen in een tent of met je caravan is mogelijk, evenals het huren van een self-catering cottage. Het park is malariavrij en na het Kruger Park het grootste safaripark van Zuid-Afrika. Daarbij geldt het volgens velen als één van de meest kindvriendelijke safariparken: bij de River Bank Lodge wordt de safari gecaterd voor de allerkleinsten – compleet met aangepast vervoer en andere extraatjes die de safari voor kinderen zo leuk mogelijk maken. Evenals in het Kruger Park ben je hier niet aangewezen op georganiseerde game drives, maar mag je met je eigen (4x4) auto het park in om de Big Five te spotten.

safari zuid-afrika
Veel, maar niet alleen maar olifanten in Addo Elephant Park

5. Hluhluwe iMfolozi (Umfolozi), KwaZulu Natal
Hluhluwe (spreek uit: ‘Shlushluwi’) Imfolozi – voorheen Hluhluwe Umfolozi Game Reserve – is met haar oprichting in 1895 verreweg het oudste natuurpark van Zuid-Afrika. Met een oppervlakte van 96000 hectare is het het derde grootste wildpark van het land, gelegen ten noorden van Durban. Ook hier zijn alle Big Five te spotten: in dit park vind je zelfs de grootste populatie witte neushoorns ter wereld, evenals de nodige krokodillen. In 1981 werden in het park 23 wilde honden losgelaten – één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld – waarvan er vandaag nog ongeveer even zoveel rondlopen. In tegenstelling tot het private park Phinda hieronder, valt Hluhluwe onder beheer van de provincie KwaZulu Natal. Daardoor is overnachten hier aanzienlijk goedkoper. Ook hier de mogelijkheid om te kamperen of een self-catering huisje te huren. Je mag zelf rondrijden door het park, en het slikken van malariapillen is niet altijd nodig. Alleen in de natte zomermaanden wordt het aangeraden, maar echt ‘verplicht’ is het in dit gebied nooit.  
280 km van Durban, KwaZulu Natal

neushoorns zuid-afrika
Neushoorns: zo imposant en zo bedreigd. In Hluhluwe kom je er heel veel tegen.

6. Phinda Private Game Reserve, KwaZulu Natal
Op de grens met Mozambique vind je dit prachtige privépark waar The Big Five rondloopt. Het park meet zo’n 23000 hectare en ligt in zeer heuvelachtig gebied, inclusief prachtige vergezichten. Naast de Big Five vind je hier ook de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn (officieel is de witte neushoorn onderdeel van de Big Five) en meer dan 400 verschillende vogelsoorten. Phinda betekent ‘return to the wild’ en het park bestaat sinds 1991. De lodges zijn bijzonder mooi en prijzig. Over het algemeen wordt dit safaripark als zeer kindvriendelijk ervaren. 
Tussen Mkuze Game Reserve en het Greater St. Lucia Wetland Park, KwaZulu Natal
Ongeveer 350km vanaf Durban (ruim 3 uur rijden) en 600km vanaf Johannesburg. Vliegen naar het park is mogelijk van alle vliegvelden – het dichtstbijzijnde vliegveld is Richard’s Bay. 

zuid-afrika safari
Gezellige medebadgasten op het terras van Phinda Homestead Lodge

7. Madikwe Private Game Reserve, North West Province
Ten zuiden van de grens van Zuid-Afrika en Botswana (20km van de hoofstad Gaborone) ligt het Madikwe Private Game Reserve, het vijfde grootste safaripark in Zuid-Afrika, voorzien van de Big Five en in malariavrij gebied. Naast de Big Five vind je in dit park een groep van ongeveer dertig wilde honden, maar ook meer dan bijzondere vogelsoorten fladderen hier naar hartelust rond. Naast kindvriendelijk, zijn de lodges in Madikwe nogal aan de prijs: accommodatie onder de 4 sterren is hier niet te vinden. Een bezoek aan dit privépark dat sinds 1991 open is voor het publiek, kan alleen in combinatie met een verblijf in een van de lodges of de luxe tented camps. Vanaf Johannesburg is het ongeveer vier uur rijden naar Madikwe. 
360km ten noordwesten van Johannesburg, North West Province

safari zuid-afrika
Madikwe Private Game Reserve: mooi, mooier, mooist. Maar ook duur, duurder, behoorlijk duur

8. Pilanesberg National Park, North West Province
In twee uur rijd je vanaf het OR Tambo vliegveld in Johannesburg naar Pilanesberg, dat op een steenworp afstand van het bekende vakantie-oord Sun City ligt. In dit malariavrije safaripark dat ongeveer 55000 hectare meet, kun je met gemak de Big Five spotten. Zelf over de 200km weg van het park rijden is een optie, hoewel je natuurlijk ook kunt kiezen voor game drives van de lodges - die over het algemeen bijzonder mooi te noemen zijn. Goedkoop is accommodatie in dit safaripark zeker niet – maar daar krijg je wel zo’n 7000 diersoorten (waarvan ruim 20 van het grotere wild) voor terug. Met meer dan 300 vogelsoorten is Pilanesberg ook een geliefd toevluchtsoord voor vogelspotters. Wie z’n safarivakantie naar een hoger plan wil trekken, kan in dit park ook terecht voor een luchtballonvaart. Over once in a lifetime gesproken.  
Pilanesberg ligt op minder 200km – ongeveer twee uur rijden – afstand van Johannesburg.

safarivakantie zuidafrika
Een safari is fantastisch, maar dat is een ballonvaart boven de bush ook. Het kan in Pilanesberg!

9. Sabi Sand Reserve, Mpumalanga
Wie Sabi Sand zegt, zegt luipaarden. Dit safaripark – onderdeel van het Kruger Park –  staat bekend om haar grote dichtheid in luipaarden. Daarnaast is Sabi Sand ook een van de meest exclusieve private parks van Zuid-Afrika, wat ook blijkt uit de prijs van een overnachting: per persoon begint de prijs voor een nacht in Sabi Sand bij R2500 per persoon, wat zomaar kan oplopen tot een nacht ter waarde van R12000. Maar dan heb je ook wel een verblijf in een van de meest luxe suites te pakken. In het park mag je zelf met je eigen 4x4 de weg op om, zolang je je maar – zoals dat in elk wildpark geldt – aan de regels van de weg én die van het dierenrijk houdt. 
Vliegen met een binnenlandse vlucht vanaf Johannesburg naar Kruger Mpumalanga International Airport (Nelspruit) of Eastgate Airport (Hoedspruit).

sabi sand safari zuid-afrika
Iedereen die hier niet wil liggen, mag nu z'n hand op steken. Prachtig Sabi Sand Reserve!

10. Timbavati Private Nature Reserve, Mpumalanga
Timbavati Private Nature Reserve deelt een onzichtbare grens met het Kruger National Park waardoor de dieren heen en weer kunnen lopen tussen beide wildparken. Timbavati claimt de grootste diversiteit aan wildlife in Afrika te hebben. Heel bijzonder zijn de witte leeuwen die je in dit park tegenkomt. Het park ligt aan de westkant van het Kruger Park, en je kunt slapen in verschillende safari lodges en luxe safaritenten (tented camps). Low-budget safarivakantiegangers mijden Timbavati liever – prijzen voor een overnachting in een van de lodges beginnen bij zo’n R2500 per persoon per nacht.

safari zuidafrika
Naast witte leeuwen, ook aan buffels geen gebrek in Timbavati 

11. Waterberg Biosphere Reserve, Limpopo
Waterberg is een van de meer niche natuurparken van Zuid-Afrika, dat qua oppervlakte net zo groot is als 80 procent van het Kruger Park. Het gebied is ronduit prachtig te noemen; een bergachtig stuk ongerepte Zuid-Afrikaanse natuur. Vooral mensen die de combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur koesteren, zullen in dit park heel blij worden. Evenals zij die malariamuggen graag mijden, want ook dit wildpark is malariavrij. De bijzondere archeologische geschiedenis is terug te zien in vele rotsformaties, veelal nog afkomstig uit de Stone Age. Naast de Big Five kom je in dit gebied ook wilde honden en meer dan 350 vogelsoorten tegen. Het is bovendien het eerste natuurpark dat door Unesco werd uitgeroepen tot ‘Biosphere Reserve’.
Ongeveer drie uur rijden vanaf Johannesburg

Voor de ideale safarivakantie in Zuid-Afrika verwijzen we je graag door naar onze reisexpert Marc Schoon, oprichter van Madiba Travel – een touroperator die vanuit Kaapstad op maat gemaakte droomreizen samenstelt voor Nederlandse en Vlaamse vakantiegangers. Mail voor meer informatie naar marc@madibatravel.nl

Ben je op vakantie in Kaapstad en heb je geen tijd en/of budget om naar het Kruger Park of een van de andere game reserves te vliegen voor een safari? Dan zijn er gelukkig ook een paar wildparken op een paar uur rijden van Kaapstad. Zeker voor kinderen zijn deze safariparken een leuke manier om alsnog het echte Zuid-Afrikaanse wild te ‘spotten’. En: malariavrij!

Tot slot nog voor zij die zelf rijden... vergeet vooral de regels van de weg niet!

safari zuidafrika

Niet alleen voor een safarivakantie ben je bij hem aan het juiste adres, ook voor vakanties waar strand, stad, natuur, cultuur en al het andere dat dit continent zo mooi maakt in voorkomt, maakt hij graag. Ook in combinatie met (self-drive) vakanties in Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Zambia. Maar ook het samenstellen van de gedroomde huwelijksreis in Zuid-Afrika en groepsreizen in Zuid-Afrika behoren tot Marc’s specialiteiten. Voor meer informatie bekijk je onze sectie ‘Op maat gemaakte vakantie in Zuid-Afrika’ of stuur je een mail naar info@madibatravel.nl

Op zoek naar de ultieme checklist voor je vakantie in Zuid-Afrika? Ziehier de checklist van A tot Z voor informatie alle praktische vragen, must-knows, tips en tricks om geheel voorbereid in het vliegtuig te stappen.

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
Maart 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

jeanlucs_3Share a Tasting Plate and a Bottle of ...

A hidden gem on Orphan street: Small and intimate bistro-style eatery with extra-special ...

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day ...

The chance to see dolphins, penguins, sunfish, whales, seals and more at sunrise all ...

Happy New Year The Fugard Theatre 5David Kramer Adapts Happy New Year For ...

The South African theatre legend has brought another international exciting show to Cape ...

Ben Ungermann MasterClass 4The King Of Ice-cream Comes To Town To ...

Plus the 2017 MasterChef Australia runner-up is bringing chicken and fish into his ...

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

jackson_hallWatch New Local Music Talent At Grand ...

Catch B Charles Experience, Chasing Time and DJs performing RnB, pop, jazz, funk, Motown ...

Nom Nom_New1Something New: Invent Your Own Gin at ...

All-new DIY gin bar, double your wine every Wednesday, PLUS: an all-new menu to share

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

knife barMai Tais To Margaritas At Discounted ...

Jugs of Jack Black lager included

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

High Five SUP 3Stand Up Paddle Surfing Group Lesson ...

Learn to SUP for less thanks to High Five Kitesurf school

Rotterdam_EventGirlsGin2Ultimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool parties on a private guest farm in ...

Galileo_LourenGet Comfy at Kirstenbosch Movie Nights ...

Great films, fabulous scenery, delicious food and cosy seats – look forward to a night ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

Strolla New 1Half-Price Rotisserie Chicken (And Live ...

Here’s your chance to sip Corona on the Sunset Deck in shorts and slops (while the kids ...

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

Jack Black Burger Winter SpecialGet Two Burgers for the Price of One ...

Grab your growler and bring a friend for burgers and beer at the Diep River taproom

Leopard's Leap Harvest Table 1Savour the Lekker in What's Local at ...

Discover South Africa through its flavours and traditions at a family-table event ...

Cartel House CoffeeSave on Co-Work Desk on Wednesdays And ...

Secure your desk at this excellent co-working space provider in Cape Town on Wednesdays ...

Just Like Papa 1Just Like Papa: The Ultimate Place to ...

Finally, there’s a place in Cape Town where you can get exceptional home, camping, ...

lou lousBottomless Wine With Your Meal on ...

Head to this classy restaurant and tapas bar in the Cape Quarter for a winter wine ...

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

Beluga Images 22-for-1 Whisky Wednesdays at Beluga

Your midweek escape just got a whole lot better with the 2-for-1 Wednesday special at ...

Stellenbosch Street SoireesStellenbosch Street Soirees

Wine, dine and soak up the summertime vibes with an impromptu food and vino festival in ...

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

art_scienceDirty Art, Messy Science and An ...

Artist Natasja de Wet brings her recycled goods art exhibition to a pathology learning ...

cloud 9 rooftop bar table mountain 2Happy Hour Special at Cloud 9 Rooftop ...

Celebrate the midweek mark with discounted cocktails, 2-for-1 local craft beers and ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!