KapstadtMagazin.de

Nationale parken in Zuid-Afrika

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Stadt der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

Nationale parken in Zuid-Afrika

Op safari, vogelspotten, volop watersporten en hiken in een van deze 19 prachtige nationale parken in Zuid-Afrika

Op safari in Zuid-Afrika is een droom van velen. Dit heeft alles te maken met het geweldige landschap van Zuid-Afrika, de Big Five die je hier zomaar kunt spotten en vooral ook de variëteit aan activiteiten, landschap en dieren. Niet verwonderlijk dat een safari een van de meest populaire manieren is om vakantie in Zuid-Afrika te vieren. In meerdere nationale parken kun je de Big Five bezichtigen.

Behalve wilde dieren spotten, kun je in de 19 (!) nationale parken van Zuid-Afrika ook prachtig hiken, mountainbiken, kayakken, surfen en/of gewoon ultiem genieten van de omgeving. Kortom: keuze in overvloed!

KaapstadMagazine.nl zette alle nationale parken van Zuid-Afrika voor je op een rij, met bij ieder park vermeld wat juist dat park bijzonder maakt. Naar het ene park ga je voor de olifanten, de ander voor de watersporten en de ander omdat het een prachtig woestijnlandschap heeft.

1. Addo Elephant National Park
Een van de bekendste Nationale Parken van Zuid-Afrika is het Addo Elephant Park. Veel mensen combineren een bezoek aan ‘Addo’ met een roadtrip langs de Tuinroute. De naam verklapt het al: het is een National Park vol met olifanten, meer dan 600 stuks lopen hier rond. Maar niet alleen olifanten, ook leeuwen, buffels, neushoorns, hyena’s, luipaarden, antilopen en zebra’s zijn in het Addo Elephant National Park te spotten. Het park is de derde grootste van Zuid-Afrika én malariavrij, wat het vooral voor een vakantie met kinderen een perfecte bestemming maakt voor een safari in Zuid-Afrika.  
Lees meer over het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika.
Bijzonder: Dit is het enige park ter wereld waar de ‘Big 7’ samenkomt: de bekende Big Five plus de Southern Right Wale en de Great White Shark.
Activiteiten: Safari, hiken, op een olifant rijden, paardrijden, walvissen en haaien spotten op zee.
Provincie: Oostkaap; vlakbij Port Elizabeth. 

safari zuid-afrika

2. Agulhas National Park
Alleen al de locatie van dit park is bijzonder: dit is namelijk het meest zuidelijke punt van Afrika. Velen denken dat je bij Kaap de Goede Hoop het ‘einde’ van Zuid-Afrika hebt bereikt, maar dat is in werkelijkheid niet het geval. Bij Agulhas National Park heb je daadwerkelijk ‘het einde van de wereld’ bereikt – hier komen tevens de Atlantische en Indische Oceaan samen. De omgeving van Agulhas National Park staat vooral bekend om de prachtige flora en fauna en bijzondere vogels die je er kunt spotten.
Bijzonder: Nog steeds bestaat er discussie over het exacte punt waar de Atlantische en Indische Oceaan samenkomen: is het bij Kaap de Goede Hoop of bij Agulhas?
Activiteiten: Vogels spotten, vissen, wandelen door de bossen, zwemmen, en walvissen spotten.
Provincie: Westkaap;helemaal in het zuiden van Zuid-Afrika op iets meer dan 200km van Kaapstad.

3. Augrubies Falls National Park
In deze bergachtige omgeving heb je geweldige uitzichten én veel lawaai. Dat lawaai is afkomstig van het water dat van de 56 meter hoge waterval tegen de rotsen klettert. De Moon Rock (een koepelvormig gesteente), zwarte heuvels en verschillende uitzichtpunten zoals Oranjekom zijn de highlights van dit natuurgebied. Er zijn onder meer hagedissen, zebra’s, giraffen, adelaars, antilopen, cobra’s en wilde katten te spotten.
Bijzonder: De waterval heeft de naam Augrubies gekregen van de Zweed Hendrik Jakaob Wikar die hier in 1799 langskwam. Het betekent Place of Great Noise, dus het is niet zomaar een beetje lawaai dat de waterval maakt.
Activiteiten: Hiken, mountainbiken en kanoën.
Provincie: Noordkaap; dichtstbijzijnde vliegveld in Upington.

4. Bontebok National Park
Maar liefst 158 bontebokken dartelen rond in het kleinste nationale park van Zuid-Afrika, dat zijn naam dankt aan deze ‘bewoners’. Het is een prachtige plek voor een ontspannen vakantie, met dank aan de vele mooie, rustgevende chalets waarin je kunt overnachten. Er staat altijd wel iets in bloei in het Bontebok park, er kan volop gepicknickt worden en wandelen is hier een feest. Zwemmen en vogels spotten is ook iets wat je hier van hartelust kunt doen.
Bijzonder: Het park is onderdeel van de Cape Floristic Region – een UNESCO World Heritage Site.
Activiteiten: Vogels spotten, safari, wandelen, vissen, kajakken en mountainbiken.
Provincie: Westkaap; ongeveer 240 km van Kaapstad.

5. Camdeboo National Park
Gelegen in de Karoo biedt dit nationale park prachtige uitzichten en een bijzonder mooie omgeving. Vooral de Valley of Desolation is een populaire trekpleister. Niet voor niets dat jaarlijks 100.000 mensen tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika deze vallei bezoeken. Het landschap is zo bijzonder en ruw door de impact 200 miljoen jaar aan erosie en vulkanische activiteit.
Bijzonder: De Karoo is het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika.
Activiteiten: Safari, vogels spotten, wandelen, 4x4 tours, verschillende watersporten als jetskiën, zeilen, kanoën en windsurfen.
Provincie: Oostkaap; dichtstbijzijnde stad Graaff-Reinet.

safari zuidafrika

6. Garden Route (Tsitsikamma, Knysna, Wilderness) National Park
Eenieder die de Tuinroute rijdt, doet dit vooral voor het officiële Garden Route National Park. Dit is namelijk een van de mooiste en beroemdste natuurparken van Zuid-Afrika waar iedereen gelukkig wordt. Of je nou van wandelen door de bossen, watersporten, vogels spotten, olifanten, wilde katten, otters, vleermuizen, apen, luipaarden, dolfijnen of walvissen houdt: in dit park kan het allemaal. Er zijn immers bossen, meren, de oceaan en bergen. Let wel: Tsitsikamma, Knysna en het Wilderness park behoren alle drie tot het Garden Route National Park en liggen allen op de Garden Route en dichtbij elkaar, maar zijn dus niet een en hetzelfde park. Lees hier meer meer over het Tsitsikamma National Park, Knysna op de Tuinroute en het Wilderness National Park.
Bijzonder: In Tsitsikamma maak je de hoogste bungeejump ter wereld.
Activiteiten: Hiken, boswandelingen, vogels spotten, mountainbiken,  picknicken, kanoën, duiken, snorkelen, op een olifant rijden in Knysna Elephant Park, vissen en een boottocht maken.
Provincie: Westkaap en Oostkaap; vanuit Kaapstad bereik je op 450 km als eerste het Wilderness gebied, hierna volgt Knysna op 500 km van Kaapstad om te vervolgen naar Tsitsikamma op 615 km.

7. Golden Gate Highlands National Park
Gelegen in de Maluti bergen, omringd door weilanden en bossen: dat is het Golden Gate Highlands National Park. Er lopen elanden, verschillende soorten bokken (springbok en blesbok) en zebra’s rond en er zijn veel bijzondere vogels te spotten. Ribbokkop is het hoogste punt van het park en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht met een hemel die rood, geel en paars kleurt als de zon achter de bergen zakt.
Bijzonder: Het park heet Golden Gate Highlands National Park omdat de zon in dit park voor een gouden vloed over de zandstenen klippen zorgt.
Activiteiten: Hiken (ook ‘s nachts), safari, tennis, paardrijden, abseilen, kanoën en zwemmen in de natural pool.
Provincie: Vrijstaat; 320 km van Johannesburg.

safari zuidafrika

8. Karoo National Park
We noemden deze woestijnachtige omgeving en het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika genaamd de Karoo al eerder. Het gebied is een halfwoestijn en verandert in oktober in een bloemenzee. Karoo National Park is een wildlife reservaat te midden van deze omgeving. Er wonen veel dieren in dit gebied als zebra’s, kudu’s, springbokken, apen, vossen, buffels, neushoorns, struisvogels, elanden en wilde katten. Doordat het een woestijnachtig gebied is, kun je heel ver kijken wat zorgt voor prachtige vergezichten en vaak veel wilde dieren in het vizier.
Bijzonder: Er zijn in het Karoo National Park fossielen gevonden van directe voorlopers van de zoogdieren. Dit waren de voornaamste landdieren in de tijd zelfs nog vóór de dinosauriërs.
Activiteiten: 4x4 ecotrails, safari, wandelingen met gids, fossielsporen bekijken, vogels spotten en picknicken.
Provincie: Westkaap; 500 km van Kaapstad.

9. Kgalagadi Transfrontier Park
Rode zandduinen, romantische zonsondergangen, een heldere sterrenhemel en leeuwen met zwarte manen – het klinkt als een sprookje en dat is het ook eigenlijk. Dit nationale park is een combinatie van twee parken die samen zijn gegaan: het Kalahari Gemsbok Park in Zuid-Afrika en het Kalahari Park in Botswana. Samen zorgen deze parken voor maar liefst 3,6 miljoen (!) hectare natuurgebied. Er is veel accommodatie in het reservaat dus je kunt zelf met je auto van plek naar plek rijden om ondertussen te genieten van de prachtige omgeving. Wel is het aan te raden om dit met een 4x4 te doen door de ruwe wegen. En opletten of je zo’n bijzondere leeuw of een giraffe, olifant, steenbok, hyena, aap, vos, wilde kat, kudu, luipaard, roofvogel of stokstaartje spot!
Bijzonder: Om aan de kant van Botswana te verblijven moet je compleet zelfvoorzienend zijn. De natuur is hier zo ongerept dat er niks is: geen drinkwater, voedsel of brandstof verkrijgbaar.
Activiteiten: Wandelingen met gids, safari, en 4x4 routes.
Provincie: Noordkaap, maar dit park loopt dus door tot in Botswana. Je kunt het park bereiken via de Twee Rivieren Gate vanuit Zuid-Afrika, de Mata-Mata gate vanuit Namibië en via de Two Rivers, Mabuasehube en Kaa gates in Botswana.

10. Kruger National Park
Zonder meer het meest beroemde park in Zuid-Afrika op deze lijst is het Krugerpark, officieel los van elkaar gespeld (Kruger Park). Een safari in het Krugerpark is een droom voor velen. Dit park heeft zo’n gevarieerd landschap en aanbod aan wildlife dat het de perfecte plek is voor een geweldige Afrikaanse safari. Het Kruger Park heeft maar liefst 336 boomsoorten, 49 vissoorten, 34 verschillende amfibieën, 114 soorten reptielen, 507 verschillende soorten vogels en 147 soorten zoogdieren. Waaronder natuurlijk de Big Five. En nijlpaarden, giraffen, zebra’s, wilde zwijnen en antilopen.
Lees hier ervaringen van lezers van KaapstadMagazine.nl tijdens een safari in het Krugerpark.
Bijzonder: Behalve de Big Five kan je ook de ‘Little Five’ spotten in het Kruger Park; dit zijn: de buffalo weaveer (vogel), elephant shrew (soort miereneter), leopard tortoise (schildpad), ant lion (insect) en de rhino beetle (kever).
Activiteiten: Safari, wandelingen met gids (walking safari), mountainbiken en golfen.
Provincie: Limpopo & Mpumalanga.

kruger park zuidafrika

11. Mapungubwe National Park
Dit natuurpark is een World Heritage Site en biedt een verscheidenheid aan wildlife en vogels. De Limpopo-rivier stroomt door het gebied en er zijn prachtige zonsopkomsten en –ondergangen te zien. Bezoek The Lost City waar een Afrikaanse gemeenschap tussen 1200 en 1270 n.Chr. leefde. Mapungubwe National Park staat bekend om haar bijzondere landschap, zandsteen en bossen.
Bijzonder: Het park ligt op de grens van Botswana en Zimbabwe en maakt deel uit van de Greater Mapungubwe Transfrontier Conservation Area.
Activiteiten: Safari (spot onder andere zebra’s, kudu’s, steebbokken, apen en witte neushoorns), museum tour, heritage tour en wandelingen met een gids.
Provincie: Limpopo. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Polokwane Airport.

12. Marakele National Park
Marakele National Park ligt te midden van de Waterberg Mountains en heeft een gevarieerd landschap. Dit door de combinatie van de verschillen in droogte in het park. Er zijn diepe valleien, bijzondere boom- en plantsoorten en een grote verscheidenheid aan dieren.
Bijzonder: Schrijver en dichter Eugene Marais woonde in het Waterberg-gebied en schreef hier onder andere zijn bekende werk Soul of the White Ant.
Activiteiten: Vogels spotten, safari (zeldzame Afrikaanse Tuli-olifant, luipaarden, leeuwen, hyena’s, kudu’s, apen) en hiken.
Provincie: Limpopo; 250 km van Johannesburg.

13. Mokala National Park
Het landschap van het Mokala National Park wordt gekenmerkt door glooiende velden, uitgestrekte graslanden en droge duinen. Vogelaars, plantenliefhebbers en mountainbikers kunnen hier hun geluk op. Het park is gelegen op de plek waar de Kalahari woestijn samengaat met de semi-woestijn de Karoo. Ook zijn hier wilde dieren te spotten als neushoorns, antilopen, giraffen, zebra’s en struisvogels.
Bijzonder: Mokala is het ‘jongste’ National Park van Zuid-Afrika en werd pas in 2007 aan de officiële SANParks (South African National Parks) toegevoegd.
Activiteiten: Safari, wandelingen en vissen.
Provincie: Noordkaap.

14. Mountain Zebra National Park
Dit park werd in 1937 afgebakend om de Cape Mountain Zebra te beschermen, omdat deze populatie zebra’s aan het afnemen was. Vandaag de dag is het een prachtig natuurpark met meer dan 700 beschermde zebra’s, en nog veel andere soorten wilde dieren als de zwarte neushoorn (!) en de cheeta.
Bijzonder: In 1964 waren er nog maar 25 zebra’s in het Mountain Zebra National Park.
Activiteiten: Safari, township tours, wandelingen, raften, kanoën, abseilen en hiken.
Provincie: Oostkaap.

15. Namaqua National Park
Dit park draait niet om wildlife en safari, maar om de flora en fauna, vlinders, planten en bloemen. Vooral tijdens de maanden augustus en september is dit waar je wilt zijn: het anders tamelijk kale landschap verandert dan in een tapijt van miljoenen bloeiende planten en bloemen. Een schitterend plaatje.
Bijzonder: De kleinste schildpad ter wereld leeft in het Namaque National Park.
Activiteiten: 4x4ecotrail, bloemenzeeën bekijken en wandelingen.
Provincie: Noordkaap; 495 km van Kaapstad.

16. Table Mountain National Park
Als je op vakantie gaat naar Kaapstad staat het Table Mountain National Park ongetwijfeld zeer hoog op je to-do lijst. Zoals de naam al zegt hier valt het beklimmen van de Tafelberg onder. Maar ook een roadtrip naar Kaap de Goede Hoop, de pinguïnkolonie bij Boulders Beach, Lion’s Head en Signal Hill zijn onderdeel van het Table Mountain National Park. Een prachtige kustlijn (Chapmans Peak Drive) en wat ruwer landschap vind je hier, en zo nu en dan zie je antilopen, struisvogels en bavianen langs paraderen. Vooral bij Cape Point is het moeilijk om geen baviaan tegen het lijf te lopen (rijden).
Bijzonder: Bij Boulders Beach kun je met pinguïns zwemmen.
Activiteiten: Tafelberg beklimmen, met pinguïns zwemmen bij Boulders Beach, een roadtrip maken naar Cape Point, Lion’s Head beklimmen, het uitzicht vanaf Signal Hill bewonderen, skydiven en paragliden.
Provincie: Westkaap; in en om Kaapstad.

tafelberg kaapstad

17. Tankwa Karoo National Park
In het Tankwa Karoo National Park zie je de helderste sterren van Zuid-Afrika en de meest zeldzame vogels. En rust en de stilte, dat ook. De semi-woestijn zorgt voor een unieke vegetatie en biodiversiteit in ‘the middle of nowhere’.
Bijzonder: Eens in de zoveel tijd valt er in deze woestijnomgeving een flinke hoeveelheid sneeuw, een bijzonder natuurverschijnsel in Zuid-Afrika.
Activiteiten: Safari, vogels spotten, hiken en fietsen.
Provincie: Noordkaap; op vier uur rijden van Kaapstad.

18. West Coast National Park
De Langebaan Lagoon in dit National Park is een paradijs voor watersporters – met name kitesurfers zijn hier graag geziene gasten. Het helderblauwe water van Langebaan is prachtig en in augustus en september is de rest van het park gehuld in een bloemenzee, dat zich tot vele kilometers in de wijde omtrek uitstrekt. Het is ook de perfecte plek om lekker te relaxen met vrienden en familie op een van de mooie stranden.
Bijzonder: Elk jaar (rond maart/april) is er een marathon die dwars door het West Coast National Park loopt.
Activiteiten: Walvissen spotten, picknicken, braaien, vogels spotten, fietsen, mountainbiken, hiken en verschillende watersporten.
Provincie: Westkaap; Langebaan op anderhalf uur rijden van Kaapstad.

nationale parken zuidafrika

19. Richtersveld Transfrontier Park
Avonturiers en vogelliefhebbers kunnen in dit park hun hart ophalen. Tijdens wandelingen worden bezoekers door een gids door het prachtige landschap rondgeleid. Enorme bergen en een adembenemende woestijn tekenen zich af tegen de horizon. Behalve veel soorten vogels, tref je hier ook antilopen, zebra’s, vleermuizen en klipspringers.
Bijzonder: Elk jaar wordt de Desert Knights mountainbike tour gehouden in het Richtersveld Transfrontier Park: in vijf dagen 280 km fietsen en de Oranje Rivier over peddelen.
Activiteiten: Guided hikes en vogels spotten.
Provincie: Grens Zuid-Afrika en Namibië. 

Hulp nodig bij het plannen van de ideale vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk onze sectie ‘Reizen in Zuid-Afrika op maat’ en vind alle informatie die je zoekt!

Benieuwd naar de beste reistijd om op vakantie naar Kaapstad en Zuid-Afrika te komen?

Kom je op vakantie naar Kaapstad? Lucky you! Zorg dat je goed voorbereid bent, en dus volledig op de hoogte van de leukste must-do and see’s in Kaapstad! Meld je je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter en Facebook voor al het laatste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
Juni 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Now On At The ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

Future Females 2Influence Or Overshare? How To Build a ...

An opportunity to learn from expert influencers

chicha4Get To Know Your Wine: Wednesdays are ...

Sample some fine wines and meet the makers behind your favourite tipple

Fokofpolisiekar 4Fokofpolisiekar are Turning 16 and ...

There’s no place like home as this local band gets ready to rock their home crowd with ...

Cherry_Glamping3Team Building is For Bonding, So Ditch ...

Hiking, biking, canopy tours and luxury glamping just 50 minutes outside of Cape Town

conrad_hicksStudio Tours Of The Artist’s Forge To ...

View for free: A new collection of hand-forged metal furniture and sculpture rippling ...

zingara_bombay5 Happy Hours, Every Day of The Week

And Cafe Paradiso has a weekend seafood platter special for two

Nom Nom_New1Something New: Invent Your Own Gin at ...

All-new DIY gin bar, double your wine every Wednesday, PLUS: an all-new menu to share

vredenheim_2019_9Picnic Among The Golden Wildebeest on ...

A family game drive with a difference at Vredenheim

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day Kayak ...

The chance to see ocean and bird life at sunrise and get to work on time

jeanlucs_4Share a Tasting Plate and a Bottle of ...

A hidden gem on Orphan street: Small and intimate bistro-style eatery with extra-special ...

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Rotterdam_EventGirlsGin2Ultimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool parties on a private guest farm in ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

Jack Black Burger Winter SpecialGet Two Burgers for the Price of One ...

Grab your growler and bring a friend for burgers and beer at the Diep River taproom

grub_vine_3Free Wine Tasting Every Wednesday at ...

Grub & Vine’s #VineNight hosts a different wine farm

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!