14 x de leukste festivals in en om Kaapstad

KaapstadMagazine.nl

14 x de leukste festivals in en om Kaapstad

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

14 x de leukste festivals in en om Kaapstad

De leukste muzikale evenementen en andere go-to events in Cape Town

Wat veel mensen niet weten is dat elk jaar in en om Kaapstad heel veel geweldige festivals plaatsvinden. Van de bekende concerten in de botanische tuinen van Kirstenbosch, AfrikaBurn en het International Cape Town Jazz Festival, maar ook minder bekende festivals als Rocking the Daisies en Infecting the City – om er slechts een paar te noemen. Pak je agenda er maar bij: ziehier een overzicht van leuke en bijzondere festivals in en rondom Kaapstad.

1. AfrikaBurn (Tankwa Karoo National Park)
AfrikaBurn – dat meestal begin mei plaatsvindt – is een festival waar het concept van ‘zelf creëeren' centraal staat. Optredens worden gegeven door de festivalgangers zelf; eten maak je voor jezelf en voor elkaar; qua entertainment werkt het net zo. Geld is uit den boze, net als mobiele telefoons (je hebt toch geen bereik, dat scheelt). Alles gaat volgens het concept ‘geven en nemen’, van ruilen komt geen huilen.  De eerste ronde van de kaartverkoop start eind november, de tweede in december en de laatste in februari – zet je alarm maar, want kaartjes zijn altijd binnen een mum van tijd uitverkocht. Het festival vindt begin mei plaats in Tankwa Karoo National Park, een woestijngebied ongeveer 300 km ten noorden van Kaapstad. Voor meer informatie kijk je op de website van AfrikaBurn.

afrikaburn festival zuidafrika
'Ik was naar AfrikaBurn maar vond het eigenlijk niet zo bijzonder'. Said no one, ever. 

2. Cape Town Holi One Colour festival
Maart 2013 betekende het debuut van het Cape Town Holi One Colour Festival. Dit nieuwe – en gelijk succesvolle – event in Kaapstad is één van de grootste en kleurrijkste elektronische festivals van het jaar. Elk uur wordt er afgeteld om de poeder met verschillende kleuren de lucht in te gooien. Festivalgangers, eat your heart out! Kleur, muziek en dans; alles komt samen bij het Cape Town Holi One Colour Festival. Vergeet niet een oud wit shirt aan te trekken dat je daarna nooit meer aan wil (kan) doen. 

festivals kaapstad
De dag erna vind je nog steeds verf op hele gekke plekken, maar het is het allemaal waard: het Holi One Colour Festival is leuk!

3. Cape Town International Jazz Festival
In dit lijstje mag zeker het Cape Town International Jazz Festival niet ontbreken. Dit is waar echte jazzkenners en ‘algemene’ muziekliefhebbers eind maart/begin april in het CTICC in Kaapstad samenkomen voor dit festival dat drie dagen duurt. Sinds de start in 2000 is het festival elk jaar enorm gegroeid en heeft het intussen een plekje veroverd op lijst van belangrijkste evenementen die jaarlijks in Kaapstad plaatsvinden. Grootheden als Earth Wind and Fire, Lauryn Hill, Erykah Badu, Toots Tielemans, Jill Scott en nog vele, vele anderen stonden ooit op het podium van het Cape Town Jazz Festival. 

cape town jazz festival
Erykah Badu stond ooit op het podium van het Cape Town International Jazz Festival. Je zal er maar bij geweest zijn. 

4. Mother City Queer Project (MCQP)
Als je in december in Kaapstad bent, mag je eigenlijk het grootste gay en lesbian feest van Kaapstad niet missen. Kaapstad is niet voor niets de meest homovriendelijke stad van Afrika. De Mother City Queer Project (MCQP) vond voor het eerst plaats in 1994 en is anno nu één groot ‘verkleedpartijtje’. MCQP staat sinds 2008 in de top drie van de beste attracties van Kaapstad - naast de Tafelberg en de V&A Waterfront – uitgeroepen door het bekende radiostation Good Hope FM. Het event – dat ook voor hetero’s een geweldige happening is –vindt elk jaar in december plaats. Locaties variëren van het Cape Town Stadium tot de City Hall, dat verschilt. Meer informatie: www.mcqp.co.za.

MCQP kaapstad
MCQP: ongeacht het thema elk jaar gegarandeerd een mooi verkleedpartijtje

5. Kirstenbosch Summer Concerts

Hey, denkt de kenner, maar dit is toch niet echt een festival? Dat klopt, maar uiteraard mogen de zomerconcerten in Kirstenbosch niet in dit lijstje ontbreken. Wat ons betreft een absolute must-do op je bucketlist voor je vakantie in Kaapstad – houd bij voorbaat een zondagmiddag vrij. Wat neem je mee? Een picnkickkleed en –mand, een paar flessen wijn, goed gezelschap en zonnebrandcrème. Welke artiest optreedt is eigenlijk bijzaak, de sfeer en de setting is bij uitstek wat deze concerten onvergetelijk maakt. Maar vergis je niet: met terugkerende artiesten als Goldfish, Freshlyground, Lira, Jimmy Dludlu, Johnny Clegg, Jeremy Loops en het Cape Philharmonic Orchestra is het op muzikaal gebied ook altijd een fantastisch gebeuren. Bekijk onze line-up van de zomerconcerten in Kirstenbosch (zodra bekend).

concerten kirstenbosch kaapstad
Van november tot april is het elke zondag feest: de summer concerts in Kirstenbosch

6Rocking the Daisies (Darling)
De naam van dit festival doet het al vermoeden: Rocking the Daisies is een van de meest bekende rockfestivals van Kaapstad. Meerdere podia met vooral rock staan elk jaar in de oktobermaand opgelijnd om het (jonge) publiek lekker te laten rocken. Maar veelzijdigheid alom bij dit festival: wil je liever even relaxen en lachen bij een optreden van een cabaretier? Luisteren naar techno of deephouse? Of wat kunst opsnuiven en naar een expositie gaan? Kan ook! Het festival  - dat van donderdag tot zondag duurt – vindt plaats in Darling, op ongeveer 75 km vanaf Kaapstad.  Voor kaartverkoop en informatie over de line-up van dit muziek- en kunstfestival: www.rockingthedaisies.com.

rocking the daisies festival kaapstad
De laatste jaren is het publiek van Rocking the Daisies behoorlijk verjongd. Onze stagiair(e)s nemen in ieder geval steevast dat weekend vrij. 

7. Infecting the City
Ooit op één avond een filharmonisch orkest een medley van The Sound of Music horen spelen, een man zien koorddansen van het ene hoge gebouw naar het andere, terwijl op de hoek drie halfnaakte mannen een dansvoorstelling geven? Nee? Dan ben je duidelijk nog nooit in Kaapstad geweest tijdens het jaarlijkse Infecting the City Festival. Kleinkunst op straat, vijf dagen lang, meestal in maart, gratis en voor niks, voor iedereen die ook maar een beetje van cultuur, kunst, muziek en dans houdt – of helemaal niet. Zorg dat je tijdig de Facebookpagina van Infecting the City leuk vindt om te weten wat precies waar gebeurt.

kaapstad festivals zomer
Altijd anders, altijd verrassend, maar altijd in het centrum van Kaapstad: Infecting the City Festival. Een cultureel juweeltje. 

8. Trancefestivals (psy-trancefestivals) in en rondom Kaapstad
Liefhebbers van trance en hippies onder ons, opgelet! Trek je funky outfit aan, doe je schoenen uit en ga los op één van de vele trancefeesten in Kaapstad. Dit zijn niet de commerciële festivals die wij in Nederland kennen - nee, in Kaapstad is de festivalscène best wel underground en dus niet commercieel. Meerdere keren per maand is er wel ergens een trancefestival gaande; ergens in een bos, aan een rivier of in de bergen. Als het festival maar midden in de natuur is. Namen als Origin Festival, Groovy Troopers en Vortexzijn erg populair. Zorg dat je mensen kent die dingen weten.

festivals kaapstad
Vortex Festival: favoriet in de Kaapse hippiescene

9. Voorkamerfest (Darling)
Het concept van het Voorkamerfest is simpel: je stapt vanaf het dorpsplein met een aantal medefestivalgangers in een busje en rijdt naar drie verschillende ‘voorkamers’ (woonkamers) in het dorp. We spreken wederom over het dorpje Darling op zo’n 75km van Kaapstad (waar ook het eerdergenoemde Rocking the Daisies plaatsvindt). Wat je in elke kamer te wachten staat is een grote verrassing – het enige wat je weet is dat het een opvoering van zo’n 25 minuten is en dat het alles kan zijn tussen dans, theater, cabaret, muziek, kleinkunst, opera, drama, rap of een lezing. Het festival duurt van vrijdagmiddag tot zondagmiddag (het eerste weekend van september) en is één van de meest bijzondere culturele ervaringen ooit. Leuk: elk jaar zijn er ook meerdere Nederlandse artiesten op het festival aanwezig, met dank aan een Nederlandse initiatiefnemer en mede-organisator. Helaas ging het festival in 2016 niet door, maar voor het eerste weekend van 2017 staat 'ie gelukkig weer op de agenda: houd de website in de gaten voor de line-up van dit jaar.

festivals cape town
Kunst, cultuur, muziek, dans, pop, rap, literatuur, comedy in de woonkamer: het kan allemaal op het Voorkamerfest 

10. The Fringe Festival
Net als Infecting the City is de binnenstad van Kaapstad het podium van dit kunst- en cultuurfestival. Performers zijn vertegenwoordigers van het landelijke National Arts Festival die op de Kaapse podia hun kunsten komen vertonen. Het duurt twee weken (meestal vanaf eind september tot begin oktober) en is daarmee het grootste openlucht festival in Kaapstad, ook al vinden er ook genoeg shows binnen plaats. Sommige optredens zijn gratis (in de openlucht), voor andere betaal je een bescheiden toegangsprijs. Kortom: alle ogen en oren op het opkomend talent van Zuid-Afrika. Showtime!

kunst kaapstad
The Fringe Festival: het grootste kunst- en cultuurfestival van Kaapstad

11. Up the Creek Festival, Swellendam
Al dobberend op je opblaaskrokododil, met een koud biertje in de hand meedeinen op lekkere deuntjes: dat is het driedaagse Up The Creek Festival. Sinds 1991 vormt een bocht in de Breede rivier nabij Swellendam jaarlijks het kleurrijke toneel van 'ultieme chillers' op luchtbedden met drijvende barretjes. Overdag is het zwemmen en zonnebaden, 's avonds ga je bandjes luisteren, dansen en Jenga spelen. De voorzieningen zijn prima, het eten is lekker en je kater the day after is gauw over na een frisse duik. Fijn: het festival vindt plaats in januari (heerlijk zomerweer).

festivals kaapstad
Kater? Neem een frisse duik (pas op voor varend verkeer van rechts) - en weg is 'ie!

12. Cape Town Electronic Music Festival
Het Cape Town Electronic Music Festival (zeg maar CTEMF, dat praat wat makkelijker) zet Kaapstad internationaal gezien echt op de kaart, deels met dank aan het feit dat hier elk jaar de betere DJs en artiesten van de wereld langskomen. Maar waarom het CTEMF – dat meestal in februari plaatsvindt – vooral gewaardeerd en geprezen wordt is het forward thinking, innovatieve karakter van het elektronische festival, dat naast muziek ook ruimte biedt voor workshops en andere events. Meer info: www.ctemf.com.

muziekfestivals kaapstad
CTEMF: internationaal gezien geroemd om haar innovativiteit. Onder andere. 

13. The Robertson Valley Festivals (Robertson en omgeving)
Robertson Wine Valley’s Hands-on Harvest; Wacky Wine Festival; Robertson Slow en Wine on the River – vier festivals die de Robertson Valley een deel van haar bestaansrecht geven. Vooral geconcentreerd op de heerlijke wijnen die het gebied produceert, natuurlijk. Tientallen wijnhuizen uit de buurt doen mee met de festivals, de setting in de vallei rondom de Breede Rivier is prachtig en het gaat allemaal om lekker eten, drinken, cultuur en het mooiste van Zuid-Afrika. Elk festival heeft z’n eigen ‘handelsmerk’, zie maar: www.robertsonwinevalley.com.

festivals wijn kaapstad
Wacky Wine is slechts één van de vier heerlijke (wijn)festivals die elk jaar in de Robertson Valley plaatsvinden. Doe er minimaal eentje. 

14. Taste of Cape Town
Ken je de Rollende Keukens? Nou, die keukens rollen ook lekker in Kaapstad. Elk jaar komen de beste restaurants en wijnhuizen samen op een groot veld naast het Cape Town Stadium om een paar van hun lekkerste signature dishes en wijnen te laten proeven. In april wordt dit veld drie dagen lang een foodie heaven. Tip: kom met een lege maag.

food festivals kaapstad
Hallo foodie heaven Kaapstad, wat is het heerlijk je te mogen proeven. 

Hoe kom je het makkelijkst van festival A naar festival B? Natuurlijk, met een auto die je goedkoop in Kaapstad huurt. Superhandig leesvoer: Goedkoop een auto huren in Kaapstad.

Wil je op de hoogte gehouden worden het leukste nieuws en things to do in Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter! De allermooiste foto’s van de mooiste stad ter wereld posten we dagelijks op Instagram. Like! 

Events In Kaapstad
October 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Open_Gardens_Constantia_2Discover A Private Garden With A Cup Of ...

Open Gardens Constantia is back in 2019, and this time they’re water-wise

Marianne Wine EstateStay at Marianne Wine Estate for 20% ...

There are plenty of accommodation options at this winery that sits between Stellenbosch ...

statements_5Fugard Classic “Statements” ...

Catch this stellar performance about forbidden love

Turn up 2Step Back Durban, It’s Cape Town’s ...

Find Out What Makes Gqom So Popular at This Elsie’s River Rager

CT_International_Boat_Show_1South Africa’s Premier Boating & ...

See the world’s finest yachts, join water activities and family fun over three days

VaseWhat Could Be Prettier Than A Room Full ...

An exhibition full of flowers in vases created by Cape Town’s top ceramicists

a4_arts_foundationZanele Muholi Wants You To See The ...

And it’s free at the A4 Arts Foundation

Land_RewovenSee This Fascinating Interpretation of ...

Artist MJ Lourens pairs his modern landscapes with Pierneef’s, plus there’s cheese ...

gindulge1Get To Know Your Gins At This Mid-week ...

Make your October Wednesdays about food trucks, kids activities, desserts and gin at ...

rodan_kane_hartRodan Kane Hart: Making the Most of ...

An expansive gallery and pristine outdoor landscape showcase a free exhibition by a young ...

William_Kentridge_2A Monumental Exhibition To Open At The ...

The iconic South African artist’s largest exhibition in Africa in over a decade

rotterdamUltimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool (or fireside bar) parties on a private ...

goudini8Get Married At Goudini Spa And Stay in ...

It’s a 6-sleeper with panoramic views of the Breedkloof valley.

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Extended To 2020 ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

kiff_kombis_wine_beer_2019Buckle Up For A Beer Safari

Sample the best that Cape Town’s booming craft beer industry has to offer (and let ...

onomo_tacoTacos and Sangria at a Friday Fiesta ...

Tuck in while you soak in the atmosphere of the city centre

ghost_walksWalk With Ghosts In A Haunted Village ...

Discover the mysterious Lavender Lady, an unsinkable coffin, butchering barbers, exhumed ...

OX Seals 04Smile: You Get 10% Off Seal Snorkelling ...

Up close with wild Cape fur seals in small, intimate excursions that are super special, ...

devonvalenew2Share A Double Brandy Special At ...

Enjoy a true South African sundowner at this picturesque venue just outside of ...

moyo_eden15Draughts for R25, R39 Cocktails Every ...

You, a couple friends, sitting at the Corona surfboard tables with your feet in the ...

La Paris_Bistro3Farm-Fresh Fare and Live Music Fridays ...

What an awesome vibe: Top Franschhoek chefs’ lunch favourite is now open till late (one ...

Wine FliesA Wine Tour Like No Other With Wine ...

Experience the best wines the Western Cape has to offer, all while having fun with Wine ...

Glowing Rooms 3Get a Great Saving on 3D Mini-Golf with ...

Pay a special rate for entrance into SA’s first 3D space-themed glow-in-the-dark ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

asamisOverload On Asami’s Sushi And Noodles

Get sushi and noodle specials three days a week

galileo_meyThe Galileo Open Air Cinema Friday ...

Get your dose of classics, dramas, action movies and more at these outdoor summertime ...

hq friday feels HQ Friday Feels: Dinner and Dancing on ...

Chill jazzy beats while you enjoy dinner, then the dance floor opens at 9pm till late

Park Inn_Rooftop1Friday Night Live DJ on the Rooftop at ...

Forget the traffic: watch the sun set to cool SA house vibes with after-work sundowners ...

Coco Safar Dinner NEW 2Indulge In Dinner and Dessert At Coco ...

And now they have added couture alcoholic cocktails to the menu at this all-day cafe

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

pepperclubPepper Club Hotel Movie and Dinner

Movies and Dinner – the perfect couple…

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika