Ajax Cape Town | Voetbal in Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Voetbal is het allerbelangrijkste in Zuid-Afrika

"Een graspol, een duw in de rug, niets brengt hen van de wijs. Zij snappen de bal."

Ik ben geboren en getogen Amsterdammer. Mijn jeugd bracht ik door op straat met een bal. Nu ben ik bijna dertig jaar oud en woon ruim een half jaar in Kaapstad. Een half jaar is veel voetbal.  

Met gemak kun je hier in Kaapstad al het Nederlandse voetbal volgen, zonder problemen kijk ik op drie of vier schermen tegelijk bij “Tommy’s” de ontknoping van de eredivisie. Afgelopen januari volgde ik tussen de lokale voetbalfanaten de Africa Cup, ook ik stond juichend op de banken toen Zambia de finale won na een heroïsche strafschoppenreeks.

Nog even en het is juni, het EK voetbal. Ik ga het volgen vanuit zuidelijk Afrika. Tijdens dit voetbalfestijn reis ik door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Gelukkig verkeer ik in goed gezelschap. Zoals Pa Meeuwse (Frits Lambrechts) in All Stars altijd over voetbal zei: “samen is niet alleen”.

Als de Engelse clubs spelen, kan ik in elke kroeg in Kaapstad terecht, bij een Champions League wedstrijd is elke tent volgepakt en toen El Classico werd gespeeld keek ik met honderd man hoe Barcelona verloor. Met de basisschool Oranjekloof van sloppenwijk Imizamo Yethu bewonderde ik het schoolvoetbal. De elfjarigen speelden tegen andere scholen. De balaanname, de inzet en de lenige bewegingen om tackels te omzeilen en de bal toch nog voor het doel te krijgen, voetbal zit in hun tenen. Ze ademen voetbal. Een graspol, een duw in de rug, niets brengt hen van de wijs. Zij snappen de bal.

Ajax Cape Town
Ook bezocht ik het jeugdcomplex van Ajax Cape Town, genaamd Ikamva - Xhosa voor toekomst. Ik volgde Lulu, een jongen uit een sloppenwijk die in het elftal onder 15 jaar speelt. Ik kocht kaartjes voor de wedstrijden van het eerste elftal van Ajax Cape Town, met Sander Westerveld op doel. Zij gebruiken het enorme stadion in Green Point dat speciaal voor het WK 2010 gebouwd is.

Vorige week speelden ze tegen koploper Orlando Pirates uit Johannesburg. Johannesburg ligt een luttele 1400 kilometer verderop. Het stadion was slechts half opengesteld en de maximaal 20.000 kaartjes waren uitverkocht. Ajax Cape Town stond bij aanvang van de wedstrijd zevende in de Zuid-Afrikaanse competitie, de zogeheten PSL (Premier Soccer League).

Piraten en schedels
Opvallend waren de supporters in gele outfits die veel lawaai en sfeer maakten. Zij droegen de clubkleuren van Kaizer Chiefs, de grote rivaal van koploper Pirates. Het Ajax en Feyenoord van Zuid-Afrika. Wat ook opviel was de grote opkomst van Pirates-supporters. Goed te onderscheiden door hun zwarte shirts en het piratensymbool, een schedel en twee gekruiste botten eronder. De groet of beweging van deze supporters is het nadoen van deze twee botten door beide onderarmen te kruisen. Een beetje voor de borst.

Wat me nog meer opviel was de verhouding tussen de drie supportersgroepen in het Cape Town Stadium. Een groffe schatting komt neer op 20% Ajax Cape Town, 5% Kaizer Chiefs en 75% Pirates. En ik zat ertussen. Een uitwedstrijd voor het populairste voetbalteam van Zuid-Afrika was niet een uitwedstrijd zoals ik die kende uit Nederland. Het mooie was dat alle supporters door elkaar zaten en er een waar feest van maakten.

De competities naderen hun ontknoping en de kampioenen worden langzaam duidelijk. Maar dat lijkt kinderspel met het EK voor de boeg. Misschien wordt de Champions League finale nog wat, zou Robben winnen?

Ik kijk uit naar de cafés en alle andere etablissementen waar begin juni de schermen, de beamers en nog meer televisies worden geinstalleerd. Ik kijk uit naar alle mensen die in alle drukke tenten gaan genieten van voetbal. Ik kijk uit naar die kroeg waar ik Nederland tegen Denemarken ga kijken, ik hoop dat er Denen zijn, ik ben benieuwd wie er in het oranje komt, ik ben benieuwd voor wie de Capetonians juichen. Ik ben benieuwd naar de sfeer. En het is maar een wedstrijd in de poulefase, maar de tweede pot is tegen Duitsland. Er zijn veel Nederlanders in Kaapstad en er zijn minstens zoveel Duitsers in deze stad. In het zuidelijke puntje van Afrika in een kroeg Nederland-Duitsland kijken samen met een groep Zuid-Afrikanen en Duitsers: dat is voetbal.   

Door Bas Mulder

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika, lees je in onze sectie: Blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description