KaapstadMagazine.nl

Oud-beveiliger Mandela leert je Afrikaans koken in Nederland

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Oud-beveiliger Mandela leert je Afrikaans koken in Nederland

Prachtige verhalen en heerlijke gerechten: "koken vanuit je hart daar gaat het om."

Ben je in Nederland en mis je het lekkere Zuid-Afrikaanse eten? Niet getreurd. Sizwe Abrahams geeft kookworkshops genaamd: Ubuntu Khoi Cooking. Samen met vrienden en familie kan je genieten van een avond vol gezelligheid en heerlijke gerechten.

(Last update: november 2018)

Het enige wat je nodig hebt is een goed uitgeruste keuken, waar Sizwe zijn eten kan bereiden en waar jullie hem een handje kunnen helpen. Hij leert je alles over de Zuid-Afrikaanse keuken en zorgt ook nog een voor goede verhalen; hij is namelijk acht jaar de lijfwacht van Nelson Mandela geweest. Mandela is een grote inspiratie voor hem.

Sizwe is jaren geleden voor het blanke geweld gevlucht uit Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Hij is gevlucht naar Zimbabwe, Botswana en Zambia. Bij zijn terugkomst in Zuid-Afrika was hij ontzettend boos: "Toen ik na tien jaar op de vlucht in 1990 terugkwam in Zuid-Afrika, wilde ik alle blanken wel vermoorden", zegt hij in een interview met Trouw. Mandela werd in dat jaar vrijgelaten en Sizwe werd zijn persoonlijke lijfwacht. “Hij is een grote inspiratie voor me. Hij leerde me meer vergevingsgezind te zijn in een Zuid-Afrika waar verzoening en vergeving nodig zijn/is.” Door Mandela leerde hij de Afrikaanse Ubuntu filosofie kennen: het geloof in een universeel verbond dat de hele mensheid verbindt. Ubuntu Ngumuntu Ngabanta betekent “Ik ben….. omdat wij zijn”. 



Dat is niet zijn enige inspiratie. Sizwe vertelt dat hij zich erg verbonden voelt met de oorspronkelijke en eerste bewoners van Zuid-Afrika: de Khoi. Vandaar de naam Ubuntu Khoi cooking. Zijn derde inspiratiebron is zijn moeder: “Als jonge jongen heb ik in Zuid-Afrika geleerd te koken van mijn moeder. Zij heeft mij de basisvaardigheden geleerd. Door haar heb ik geleerd dat koken draait om flavourflavour en nog eens flavour! Door politieke omstandigheden moest ik al vroeg vluchten, maar hierdoor heb ik wel kennis gemaakt met andere Afrikaanse gerechten.”

Toen hij in Nederland kwam wilde hij hier dan ook graag iets mee doen. “Afrika is een grote melting-pot. Door haar geschiedenis, het koloniale verleden, de invloed van de slavernij en tegenwoordig de globalisering, zijn er invloeden vanuit de hele wereld. In de keuken zie je Maleisische, Indiase en Chinese invloeden, maar ook nog invloeden uit de oude Nederlandse keuken, meegebracht door de VOC en de Boeren. Al die verschillende smaken en gerechten vind je nog steeds terug in de Zuid-Afrikaanse keuken.”



Tijdens de workshop maakt Sizwe gebruik van veel verschillende kruiden: kardemom, kerrie, koriander, kaneel, kruidnagel en kurkuma, gember, steranijs. “Ik gebruik ook vaak eigengemaakte  chutneys en ingemaakte groenten.” Sizwe gaat altijd op locatie langs om zijn gerechten zoveel mogelijk aan te passen aan de wensen van de klant. Daarbij kijkt hij naar de bijzondere wensen, allergieën en voorkeuren. “Ik moet weten hoeveel personen er zijn, hoeveel gangen ze willen en hoe de keuken eruit ziet. Soms willen mensen ook alleen een braai, dat moet ik natuurlijk wel van te voren weten”, zegt hij. “Om mijn gerechten te kunnen bereiden moet er een kookplaat aanwezig zijn met tenminste 4 pitten, een oven, en een koelkast.”



De ingrediënten neemt Sizwe zelf mee naar de locatie. “In Amsterdam zitten erg veel Turkse, Marokkaanse, en Indische ondernemers waar ik graag mijn ingrediënten koop. Kruiden zijn overal volop te koop, maar groothandels als Hanos en Sligro zijn gespecialiseerd in bijzondere kruiden en vlees, dus ik koop ook veel daar.” Om gerechten als Bobotie, malvapudding, curry’s en de kip ovenschotels te maken heeft Sizwe wel een ruime voorbereidingstijd op locatie nodig, zodat alles in alle rust kan gebeuren en er geen vervelende verrassingen kunnen ontstaan.

“Niets is zo verbindend als koken voor anderen, eten met anderen en samen genieten van natuurlijke gerechten. Lekker eten, mooie Zuid-Afrikaanse wijnen en een goed gesprek brengt mensen samen. Koken uit het hart!”, voegt hij er nog even aan toe.

Voor meer informatie over de kookworkshops en Sizwe kan jij kijken op de website van Ubuntu Khoi Cooking

Door Marissa Blom 

Benieuwd naar nog meer lekker Zuid-Afrikaans eten? Blader dan even door deze 16 lekkere Zuid-Afrikaanse recepten. Of bekijk deze elf Zuid-Afrikaanse dingen in Nederland.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram.

Events In Kaapstad
Mei 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

royalteaFree Tasting of Loose-leaf Teas From ...

New to Cape Town: Royaltea bar serves premium teas and other treats

Big Boys Don't DanceBig Boys Don’t Dance … Or Do They?

A decade since the creation of The Big Boys saga, the humourous dancers are back with a ...

onomo_2019_4There’s a New Dinner Special Every ...

From butter chicken curry to beef bobotie: Something fresh, Monday to Sunday

Kunene And The King 2Kunene And The King: Two Men in One ...

Two theatre powerhouses come together to tell a story of change in South Africa

playful_veganSave Your Bacon With A Creative ...

Bring your own wine and let the conversation and laughter flow as your learn the art of ...

wine_of_exileNapoleon Loved Cape Town Wine. Find Out ...

Plus see Bonaparte’s cut-glass crystal goblets and taste the modern version of his ...

sea kayaking participantsPost-Work Monday Kayak to Revitalise ...

The chance to see marine wildlife and spectacular ocean and mountain views as the sun ...

sgtpepper6Host Your Party (Plus Live Music) On A ...

Bring up to 150 people: Just pay for your food and drinks – the venue (and everything ...

Moyo_Eden2Monday Special: Double Your Burgers ...

Half-price burger special at Moyo Eden on The Bay – psst … it comes with this awesome ...

2 4 1 hqHQ: Not Such a Blue Monday After All

HQ’s #2FOR1Monday: Live acoustic music and two Salad, Steak and Chips set menus for the ...

whale wine and wors wine flies logoWhale, Wine and Wors Tours with Wine ...

Hop aboard a fun-filled minibus and explore the hidden gems of the Western Cape

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

danielasSample Daniela's Exotic Macarons For ...

Salted caramel, purple surprise, ginger sesame, cinnamon milk tart and 20 more Parisian ...

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

Andre the Hilarious HypnotistThink You’re Immune To Hypnotism? ...

Find out why this veteran comedian can still makes people laugh with the same 25-year-old ...

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

masque_theatreHeroes Assemble to Save A Local Theatre

See an award winning play and help actors save the Muizenberg theatre that started their ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!