KaapstadMagazine.nl

13 x de leukste Afrikaanse evenementen in Nederland

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
[email protected]
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

13 x de leukste Afrikaanse evenementen in Nederland

Heimwee naar Kaapstad, bezig met de voorbereidingen van een vakantie of gewoon behoefte aan een dosis Zuid-Afrika? KaapstadMagazine.nl heeft de leukste Zuid-Afrikaanse evenementen in Nederland voor de komende tijd op een rij gezet.

(Last update: maart 2018)

1. My Africa Expo | Eindhoven | 2 april 2018 – 30 juli
Dit jaar vindt de eerste editie van My Africa Expo plaats in het centrum van Eindhoven. Het publiek kan langs verschillende exposities lopen, die allen te maken hebben met de kunst en cultuur van Zuid-Afrika. Het is de bedoeling om de nog niet ontdekte kant van Afrika te laten zien. Op twee april is de officiële opening om drie uur ’s middags, je wordt dan welkom geheten met puur Afrikaans entertainment en gezelligheid. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van een Zuid-Afrikaans buffet, proeverij, koffie/thee en wijn. Op 11, 12 en 13 mei staat het hotel vol met stands. Alle stands worden gerund door bedrijfsactiviteiten die een connectie hebben met Afrika.

Hoe duur? Gratis, tenzij je een stand wil huren.
Kijk voor meer en andere informatie op de website van de organisator.

2. Jeremy Loops | Paaspop in Schijndel en Paradiso Amsterdam | 30 maart en 2 april 2018
De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Loops komt voor een optreden naar het festival Paaspop en de club Paradiso Amsterdam. Jeremy kwam al eerder naar ons land om zijn catchy songs aan het Nederlandse publiek te laten horen, en met succes! Het concert in Paradiso is helaas uitverkocht. Via de website Ticketswap is het misschien nog mogelijk om een kaartje te bemachtigen. Voor alle oud stagiaires, Inge en allen die wel een kaartje bemachtigd hebben: veel plezier! Oud-stagiaire Salwa heeft Jeremy zelfs eens gesproken. Je kan in haar blogpost lezen hoe dat ging.

Bij Paaspop kan je gelukkig wel bij zijn! Informatie over tickets en andere zaken.
Hoe duur? 62 – 123 euro.3. Tell Freedom, 15 South African artists | Amersfoort | 27 januari 2018 — 6 mei 2018
Tell Freedom is een groepstentoonstelling van jonge kunstenaars die zich verdiepen in de historie, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika. Een groot deel van deze kunstenaars is opgegroeid na de afschaffing van de Apartheid. Toch proberen zij de maatschappelijke ongelijkheid, die nog steeds speelt in Zuid-Afrika, op ons Nederlanders over te brengen door middel van kunstwerken. Dit kan zowel door middel van een schilderij als een beeld zijn. Je kan deze tentoonstelling dinsdag tot en met zondag gaan bekijken in het Eemhuis in Amersfoort.

Voor meer info over het evenement Tell Freedom
Hoe duur? 0 – 12 euro (verschilt per leeftijd etc).

4. African Mamas: Siyabonga Makeba met Leonie Jansen | Door heel Nederland | 2 maart – 20 mei 2018
African Mamas is een muzikaal spektakel over de mama van Afrika: Miriam Makeba. Miriam gaf het volk hoop tijdens haar strijd tegen de Apartheid. Door middel van muziek en inspirerende verhalen vertelt Leoni Jansen over deze strijd. Het concert heeft zijn naam te danken aan het Afrikaanse woord ‘Siyabonga’, wat dankjewel betekent. Dit eerbetoon met hits zoals ‘Pata Pata’ is te bewonderen in verschillende theaters in Nederland.

Kijk voor een theater bij jou in de buurt en de daarbij behorende prijzen

5. Trevor Noah | Ziggo Dome Amsterdam | 20 mei 2018
De Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah is voornamelijk bekend van ‘The Daily Show’ op de zender Comedy Central waar hij sinds 2015 de gastheer is. Noah is geboren in Johannesburg en is pas in 2013 verhuisd naar Amerika. Naast komiek is hij onder andere ook schrijver, producent en acteur. Zin in een avondje lachen? Kijk dan voor tickets

Hoe duur? 47 – 68 euro.6. Zuid-Afrika huis | Amsterdam | Hele jaar
In de hoofdstad van Nederland staat het Zuid-Afrika huis. Dit is een klein kennis- en cultuurhuis gevestigd aan de Kiezersgracht. In het gebouw bevindt zich een studiezaal en en klein theater dat wordt gebruikt voor allerlei kleinschalige, culturele evenementen gericht op Zuid-Afrika. Denk aan: films, lezingen, debatten, concerten en boekpresentaties. Sinds 1970 is dit pand een rijksmonument.   

Meer info over de programmering van het Afrika Huis
Hoe duur? Meestal gratis, verschilt per event.

7. Afrika Festival | Twente | 7 en 8 juli 2018
Openluchttheater Hertme – in Twente - is begin juli het toneel voor een heus Afrikaans sprookje. Naast Afrikaanse muziek en exotische cateraars, is er dit weekend ook een markt te vinden waar je bijvoorbeeld sieraden, kunst of kleding kan kopen. De eerste namen op het programma zijn Rajéry en Debademba.

Meer informatie over het Afrika Festival. 
Hoe duur? 7,50 – 49 euro.


(Bron: Afrika Festival Hertme

8. Week van de Afrikaanse roman | Door heel Nederland | 29 september t/m 8 oktober 2018
Fan van literatuur? Dit evenement staat in het teken van Zuid-Afrikaanse boeken, die vertaalt zijn naar het Nederlands of boeken over Zuid-Afrika in het algemeen. Er is een heel programma met schrijvers van verschillende nationaliteiten. Zo was er bijvoorbeeld tijdens de vorige editie een schrijver afkomstig uit een township van Kaapstad. Erg interessant!

Info over deze editie, de locaties en de prijzen van lezingen.

9. Africa Night | Horeca T Kwadraat Tilburg | Januari t/m juni 2018 
Afrikaanse dansmuziek, gratis(!) Afrikaans eten en een hoop gezellige mensen. Dat is Africa Night, de dansavond voor liefhebbers van Afrika. Het evenement vindt maandelijks plaats in een bar in Tilburg. De eerstvolgende editie is op 17 maart en je kan jezelf via het Facebookevent op aanwezig zetten.

Hoe duur? 8,80 euro.

10. Afro Vibes | Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht | Eind september/begin oktober 2018
Van Afrika naar Nederland. Afro Vibes is een evenement vol theater, dans, muziek, poëzie, film en design waar jonge Afrikaanse kunstenaars hun creativiteit kwijt kunnen. Ieder jaar is een ander thema en zo was het thema afgelopen editie bijvoorbeeld ‘fragile freedom’. Afro Vibes is in deze vier grote Nederlandse steden te bezoeken: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Het thema en de datum voor de aankomende editie is nog niet bekend, dus kijk daarvoor bij AfroVibes.
Hoe duur? Verschilt per event. 

11. Tropen Museum | Amsterdam | Hele jaar 
Dit museum over mensen is rijk aan allerlei verhalen, objecten en kunstwerken over de enorme diversiteit die in onze wereld voorkomt. De tentoonstellingen gaan over universele menselijke thema's zoals bidden, vieren en vechten. In de spotlight: 'Fashion Cities Africa' en 'Heden van het slavernijverleden'. Twee Afrikaanse tentoonstellingen die het gehele jaar worden aangeboden in het Tropen Museum. Liefhebber van mode? Mode is hot in Afrika, maar per stad totaal verschillend. Bekijk de stedelijke modescenes van onder andere Johannesburg. Het museum selecteerde Nederlandse experts die Afrikaanse roots gebruiken, zoals het merk Daily Paper. Maak kennis met actuele erfenissen en aangrijpende verhalen bij de tentoonstelling over de slavernij. Door middel van een discussieplatform en videoverhalen probeert het museum de verhalen van de slaafgemaakten en hun nageslacht centraal te stellen. 

Meer informatie over de tentoonstellingen in het Tropen museum.

12. Jack Parow | Almere, Wageningen & Roermond | 5 mei 2018 
Op 5 mei viert Nederland de vrijheid. Tijdens Bevrijdingsdag kan je in verschillende steden het nationale bevrijdingsfestival bezoeken. Dit jaar komt niemand minder dan Jack Parow een optreden geven op drie plekken. Nog meer goed nieuws: toegang is gratis! Voor wie hem nog niet kent, Jack Parow is een rapper uit Zuid-Afrika. Hij rapt in het Afrikaans en is vergelijkbaar met de Jeugd van Tegenwoordig. Dat belooft een goed feestje te worden.  

Meer informatie over de bevrijdingsfestivals van 2018.

13. Nakhane Touré @ Motel Mozaïque | Rotterdam | 20 april 2018 
Nakhane werd geboren in Alice en groeide op in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Zijn religeuze opvoeding wakkerde de liefde voor muziek aan en hij ontdekte daarmee ook dat hij talent had voor het podium. Deze Zuid-Afrikaanse zanger heeft een boeiende en unieke stem. Zijn platen worden ondersteund door synthesizers en verschillende instrumenten. Hij is te bewonderen op het Rotterdamse muziekfestival Motel Mozaïque. Dit festival duurt drie dagen en er is naast zang ook kunst, dans en poëzie te bewonderen.

Meer inforamtie over het Rotterdamse festival Motel Mozaïque.

Zin in een dagtrip naar Zuid-Afrikaanse design in Nederland? Ontdek de unieke locatie van een wel zeer speciale Afrikaanse Interieur winkel in Friesland.

Op zoek naar andere tips om Zuid-Afrika dichterbij te halen? Lees dan 8x manieren om Zuid-Afrika naar Nederland te brengen of een van de andere artikelen over Zuid-Afrika in Nederland.  

Door Karlijn Hartveld 

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram.

Events In Kaapstad
Juni 2018
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Significant Other Fugard Theatre 5Broadway Show ‘Significant Other’ ...

Fresh off Broadway and into one of Cape Town’s most favourite theatres, this show about love, friendship and New York is simply unmissable

Cape Town Comedy Club Nik Rabinowitz Dry White 3Love, Life & R15 Tequila: Catch This ...

Make a night of it with Savanna Specials and R15 Tequila at Cape Town’s favourite comedy spot

Ubuntu Climbs 365 3How Many Hikes Up Table Mountain Does ...

A hike a day gets the funds raised. This guy is hiking Table Mountain every single day of the year for charity

African Pride Arabella Hotel & Spa 7Which of These 5 Arabella Stay, Play ...

One luxury spa day and four remarkable getaway experience deals to reward yourself with, plus loads of exciting new experiences to have in the Hermanus area

Cartel House 8Get a Co-Work Desk Discount Plus Free ...

Book your hot desk at this ultra-luxe Cape Town co-working space provider this Monday and pay half the price, plus get a Boost Bar gym session on the house

Serenity One CatamaranPop the Question – and Some Bubbly ...

Gift experiences company Celestial Gifts wants to help you set your lover’s heart aflutter – with their Champagne Sunset Picnic Cruise for Two

ElectroFitnessR99 Try Out Specials Sessions at ...

Get our Reader Special Offer for R99 and burn upto 3000 calories in 20 minutes

Cape Culinary Tours Valentine's Day InclusionTake a Bite into History with Cape Town ...

Learn about Cape Town’s past while savouring local cuisine with these informative walking tours

Sgt pepper live musicRam Jam Rock Parties at Sgt Pepper

The head-banging, guitar twanging rockin’ good times are back

RicksHappy Hour Special at Rick’s Café ...

With over 600 beverage options, you'll certainly be spoilt for choice

Piano Bar 2016 food and cocktails 4Date Night at The Piano Bar in Cape Town

Tuck into four tapas and a bottle of wine for R280 on Mondays at this intimate musical revue bar

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!