Camissa Travel & Marketing

Bijzondere voetbal township tour in Kaapstad

Prices from R275 for kids and
R580 for adults. Ask for special offers
for CapeTownMagazine.com readers.
 
+27 (0)21 555 2581
www.gocamissa.co.za
ops@gocamissa.co.za
Camissa1
Camissa Travel & Marketing
Camissa_Travel

Bijzondere voetbal township tour in Kaapstad

Voetballend (en braaiend) kennismaken met de townships

Township tours in Kaapstad zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je tijdens je bezoek aan de townships kennismaken met een bijzondere kerkdienst tijdens een gospeltour, een 'gewoon' bezoek aan de townships brengen of een combinatie van een township tour en een bezoek aan Robbeneiland doen.

(Last update: december 2018)

Maar je kunt ook doen wat voor veel jongens in de township de ultieme hobby is: voetballen. En dat deed Jeroen Staehle, voormalig stagiair van KaapstadMagazine.nl. Hieronder vertelt hij over zijn bijzondere en sportieve dag in de townships van Kaapstad. 

Om stipt 9 uur ’s ochtends rijdt het busje met chauffeur en gids voor. Vandaag staat een township tour in Kaapstad op het programma. Van te voren weet ik niet goed wat ik kan verwachten, behalve dat ik een bezoek ga brengen aan de sloppenwijken van Kaapstad. En dat dat een plek is waar heel lang geen toeristen durfden te komen. Maar waar de laatste jaren sprake is van een bloeiende industrie die mensen de kans geeft kennis te maken met een van de andere kanten van Kaapstad. 

We vertrekken naar District Six, waar de zwarte bevolking ten tijde van de Apartheid uit hun huizen werd gejaagd. De chauffeur – geboren en getogen in township Langa - vertelt kort maar krachtig wat er in die tijd gebeurde terwijl wij uitkijken over het ooit zo kleurrijke gebied. Waar vandaag de dag nog maar weinig van over is, aangezien hier tijdens Apartheid vele duizenden inwoners via forced removals verbannen werden. Een pijnlijk stukje geschiedenis van Zuid-Afrika waar ik vandaag voor het eerst kennis mee maak. 

Na District Six rijden we verder naar Langa, een township voor de ‘blacks’ uit Kaapstad. Vanaf de snelweg rijd je vrijwel direct via één van de twee ingangen naar binnen. De zogenaamde shacks – huizen zo groot als een tuinhuisje gemaakt van golfplaten of welk beschikbaar materiaal dan ook - stonden pal naast de weg waarover wij richting het sportveld rijden.


Leuk voor de voetbalfanaten: maak op deze manier kennis met een township

Onderweg horen we allerlei leuke feitjes over de lokale voetbalclubs Ajax Cape Town, Vasco da Gama en Engen Santos. Eenmaal aangekomen in Langa blijkt dat de voetbalclub van deze township van de rijkdom van dit soort clubs uit de buurt alleen maar kan dromen. De gids vertelt dat voetbalfanaten het geld niet hadden om hier te voetballen en dat de aanschaf van sportkleding of zelfs een voetbal te duur is voor de meeste inwoners.

Door de verschillende buurten laten we ons met open mond richting het sportcomplex brengen waar we met een aantal fanatieke voetballers een partijtje voetbal zullen spelen. Eenmaal bij het sportcomplex aangekomen staan ongeveer tien jongens van een jaar of twintig op het betonnen veldje op ons te wachten. De doeltjes op het veld zijn gemaakt van een stapeltje bakstenen. We spelen niet met een mooie, moderne voetbal, maar met een oud afgetrapt veel te klein balletje dat onze gids heeft meegenomen. Niet één van deze jongens heeft het geld om een voetbal te kunnen kopen. Als snel zijn de teams verdeeld: ik en drie locals tegen vier andere locals.

Het herkennen van mijn teamgenoten blijkt voor mij moeilijker te zijn dan het voetballen zelf – ook al trapte ik zo nu en dan over de net iets te kleine bal heen - en al snel stonden we op voorsprong. Langs de lijn staan de overige jongens druk te dansen op het geluid dat uit de – eveneens door de gids meegbrachte - vuvuzela’s komt. Ik ben al snel bekaf en heb de wedstrijd, na een sterke wissel, vanaf de kant verder gevolgd. We verliezen de wedstrijd uiteindelijk, maar dat maakte niemand iets uit. Let wel: deze gasten voetballen vaak en veel, en ze nemen elk potje serieus, ook tegen een groepje toeristen. Kortom: enige fitheid en balvaardigheid is wel geboden. 

Dieper de township in
Te voet lopen we daarna richting het huis van de jongen die ons tijdens de wandeling van alles vertelde over de wijken. Vanuit het rijkere gedeelte – dat door de armere mensen uit Langa spottend ‘Beverly Hills’ wordt genoemd- zag er heel netjes uit, terwijl de volgende straat weer vol stond met vervallen huisjes en shacks. Ook de hostels - waar vele families met elkaar op een kamer wonen, vaak onder behoorlijk slechte omstandigheden - maakt diepe indruk. 

Vervolgens krijgen we een snelle rondleiding door een nieuwer en luxer huis met beduidend meer woonruimte. De bewoners lijken zich niet te storen aan ons en de vrouw des huizes gaat dan ook rustig verder met de borstvoeding van haar kind. Om in aanmerking te komen voor zo’n huis moet je overigens op een lijst staan, waarna er volkomen ‘willekeurig’ mensen worden geselecteerd. Het hebben van goede connecties is hierin spijtig genoeg niet geheel overbodig.

Met het busje gaan we verder op pad naar aangrenzende townships Bonteheuwel en Gugulethu. Tijdens een korte stop bij de gedenktekens van de Gugulethu 7 en de plek waar de Amerikaanse uitwisselingsstudente Amy Biehl werd vermoord, wordt de herinnering aan deze mensen levend gehouden. Een indrukwekkend deel van de township tour. 

Braaien bij Mzoli’s 
Tussen de kleine, maar duidelijk beter verzorgde huisjes door rijden we richting de populairste plek in Gugulethu; Mzoli’s Meat Market. Hier komen zowel mensen uit het centrum van Kaapstad als township bewoners samen om onder het genot van goede muziek te genieten van het beste vlees ter wereld, volgens Gordon Ramsay. In het weekend komen hier honderden locals en toeristen op af voor het beste vlees van de stad, en een stukje bruisendheid waar ze op andere plekken ter wereld een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Wat volgt is een schaal met een enorme berg heerlijk gemarineerde kippenpoten, boerenwors, lam en varkensvlees. Al het vlees komt rechtstreeks van één van de vele Mzoli’s braais en dat is te proeven - ik snap waarom hier zoveel mensen soms uren voor in de rij staan. Met zeven man was de schaal dan ook in ongeveer 20 minuten schoon op. Want je krijgt flinke honger van een potje voetbal. 

Met een volle maag en vermoeide benen stappen we het busje weer in en na een korte stop op de snelweg – om de voetbaljongens eruit te laten - worden we keurig voor de deur afgezet. Wat mij het meest verbaast tijdens de tour was het feit dat iedereen vrolijkheid uitstraalde. Een heel ander beeld van de townships dat ik van te voren verwacht had. Zoals zoveel mensen me vooraf vertelden: een hele bijzondere en waardevolle kijk op deze kant van Kaapstad. 

Must-do tijdens je vakantie in Kaapstad
Eigenlijk zou elke toerist en bezoeker in Kaapstad een bezoek aan een township moeten brengen, hoe confronterend het ook is. Maar daarom juist moet je het doen, om alle kanten van de stad te leren kennen. Naast het feit dat het met een touroperator als Camissa Township Tours absoluut veilig is maak je tijdens deze tour ook contact met de bewoners en hoor je over het ‘andere leven’ in Kaapstad.

Ik ga zeker nog eens terug naar Langa en Gugulethu, voor een potje fanatiek voetbal en anders om mijn grote liefde voor enorme schalen vlees, vers van de braai! 

De prijs voor deze bijzondere township tour is R680 voor volwassen en R340 voor kinderen jonger dan 12 jaar. 

Door Jeroen Staehle

Tip: Op zondag is het mogelijk de township tour te combineren met een bezoek aan een plaatselijke kerk in de townships tijdens een zogenaamde gospel township tour. Lees er meer over in het artikel Gospel Township Tour in Kaapstad. Maar ook tours waarbij ecovriendelijkheid de hoofdrol speelt, of in combinatie met een bezoek aan Robbeneiland zijn mogelijk – bekijk de sectie ‘Township Tours in Kaapstad’ voor een compleet overzicht.

Op zoek naar meer bijzondere tips voor je vakantie in Kaapstad? Bekijk dan onze sectie ‘Ontdek Kaapstad’ voor meer leuke tips en must-do’s tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Volg ons daarnaast op Facebook en Twitter en schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief.

Events In Kaapstad
Juli 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Basic Photography WorkshopBoost Your Instagram Skills

Learn basic photography skills at a venue with lots of photo opportunities

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Now On At The ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

chicha4Get To Know Your Wine: Wednesdays are ...

Sample some fine wines and meet the makers behind your favourite tipple

Cherry_Glamping3Team Building is For Bonding, So Ditch ...

Hiking, biking, canopy tours and luxury glamping just 50 minutes outside of Cape Town

conrad_hicksStudio Tours Of The Artist’s Forge To ...

View for free: A new collection of hand-forged metal furniture and sculpture rippling ...

zingara_bombay5 Happy Hours, Every Day of The Week

And Cafe Paradiso has a weekend seafood platter special for two

Nom Nom_New1Something New: Invent Your Own Gin at ...

All-new DIY gin bar, double your wine every Wednesday, PLUS: an all-new menu to share

vredenheim_2019_9Picnic Among The Golden Wildebeest on ...

A family game drive with a difference at Vredenheim

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day Kayak ...

The chance to see ocean and bird life at sunrise and get to work on time

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Rotterdam_EventGirlsGin2Ultimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool parties on a private guest farm in ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

Jack Black Burger Winter SpecialGet Two Burgers for the Price of One ...

Grab your growler and bring a friend for burgers and beer at the Diep River taproom

grub_vine_3Free Wine Tasting Every Wednesday at ...

Grub & Vine’s #VineNight hosts a different wine farm

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!