7 x heerlijke recepten met Zuid-Afrikaanse Amarula

KaapstadMagazine.nl

7 x heerlijke recepten met Zuid-Afrikaanse Amarula

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
+27(0)72 350 2062
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

7 x heerlijke recepten met Zuid-Afrikaanse Amarula

Hoe maak je de lekkerste gerechten uit Zuid-Afrika? Met een scheutje amarula!

Iedereen die in Zuid-Afrika (geweest) is, is er ongetwijfeld bekend mee: Amarula. De romige likeur smaakt een beetje naar een mix van fruit, caramel en Baileys. Gooi er wat ijsklontjes bij en voilá: de ideale sundowner. 

Want Amarula is oorspronkelijk een Afrikaans drankje. Het wordt gemaakt van vruchten uit de marulaboom, die uitsluitend op Afrikaanse gronden groeit. En helaas, hoewel velen het al geprobeerd hebben, de boom kan nergens anders groeien. In Zuid-Afrika staat marulaboom ook wel bekend als de ‘olifantboom’. Olifanten liepen namelijk kilometers lang om dit wilde fruit te kunnen eten. Dat is één van de redenen waarom de Olifanten het ‘gezicht’ zijn geworden van deze lekkere fruit-likeur.


Foto: Amarula.co.za

Maar drinken is niet het enige wat je kunt met Amarula. Voor de liefhebbers onder ons hebben we een lijstje gemaakt met heerlijke recepten met de Afrikaanse likeur.

1. De Amarulaboot
We beginnen met één van de simpelste, maar ook één van de lekkerste recepten uit deze rij. Dit toetje is namelijk binnen 20 minuten klaar. Ahoy!

Ingrediënten (voor twee glaasjes)
100 ml sinaasappelsap
125 ml Amarula
2 tot 4 theelepels chocolade-aroma
2 bolletjes vanille-ijs
ijsblokjes


Foto: Amarula.co.za

Bereiding
Doe de sinaasappelsap in een cocktailshaker met wat ijsblokjes. Schenk daarna de Amarula en chocoladearoma erbij in en shaken maar! Als de ingrediënten genoeg gemixt zijn, schenk je het drankje in een glas. Doe er een bolletje vanille-ijs in en garneer het geheel met wat geraspte sinaasappelschillen. Dessert is served!

2. Amarulabrownie met cheesecakevulling
Brownie, cheesecake én Amarula likeur: allemaal in één hap. 

Ingrediënten browniedeeg (genoeg voor 1 taart-/brownievorm of 12 cupcakes)
200 g bloem
1 tl bakpoeder
120 g boter
60 ml Amarula
100 g geraspte, pure chocolade
100 g gerapste, melk chocolade
1 vanillestokje
200 g suiker
4 eieren
Een snufje zout

Ingrediënten cheesecakevulling
400 g roomkaas
1 ei
60 g suiker
60 ml amarula
1 tl vanillearoma
50 g meel


Foto: Amarula.co.za

Bereiding browniedeeg
Meng de bloem, het bakpoeder en het zout met elkaar in een kom. Hierna smelt je de boter en suiker samen in een pannetje op middelhoog vuur. Wanneer de suiker opgelost is, zet je het geheel op een laag vuurtje en gooi je de geraspte chocolade al roerend toe. Blijf roeren tot het een egale bruine massa is. Zorg dat je de vanille van het stokje ontdoet en haal de pan van het vuur. Voeg de vanille en de Amarula toe, en roer het geheel nog even door. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Doe vervolgens het bloemmengsel erbij, en roer het geheel tot een gladde massa. Leg het daarna opzij en begin aan de cheesecakevulling.

Bereiding cheesecakevulling
Nu komt het makkelijke gedeelte. Alle ingrediënten gaan in een grote kom en worden samen gemixt tot een gladde vulling. Zorg dan dat de vormen goed ingevet zijn. Schenk de helft van de browniedeeg er in tot je een gladde bodem hebt. Vul dit aan met de cheesecakevulling en maak het af met de laatste laag browniedeeg. Veeg het daarna tot een gladde massa en bak de brownie bruin in 45 minuten op 180 graden. Hij is klaar als de prikker schoon uit het deeg komt. Bon àppetit!

3. Amarula-drumsticks
Als je denkt dat je alleen hele lekkere desserts kunt maken met Amarula, heb je het mis. Je kunt er namelijk ook prima hoofdgerechten mee maken. Wat dacht je van Amarula-drumsticks? Heerlijk met rijst en gestoomde groenten.

Ingrediënten (voor 4/5 personen)
12 drumsticks
Gekruide bloem
¼ kop knoflookbieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd)
¼ kop marmelade of abrikozenjam
4 el limoensap
3 el Amarulalikeur
2 tl zeezout
12 laurierblaadjes
Tandenstokers


Foto van food.com

Bereiding
Bereid de drumsticks voor door het vel bij het bot los te snijden en naar beneden te drukken. Gebruik hiervoor een smal mesje. Bedek het ‘open’ bot dan met laurierblad en zet dit vast met een tandenstoker. Breng een dun laagje gekruide bloem aan op het vlees. Mix de bieslook, limoen, Amarula en zeezout. Dip de drumsticks in de mix en bak het vervolgens in 45 minuten op 200C gaar. Serveer de drumsticks met rijst en groenten naar keuze.

Kip gemarineerd met een lekker drankje is zo gek nog niet hè? Dat dachten wij nou ook. En Zuid-Afrikanen al helemaal, want die hebben patent op het recept voor overheerlijke bierkippetjes.

4. Amarula-tiramisu
Tiramisu is geschikt voor elke gelegenheid. Als bodem voor een uitstapje, als toetje na een romantisch diner of ’s avonds op de bank, omdat je er nou eenmaal zin in hebt. Deze versie met Amarula zorgt nog net even voor die extra touch.

Ingrediënten (voor 1 taart)
450 g mascarpone
450 ml room
400 ml Amarula
3 eieren
60 g basterdsuiker
4,5 gelatineblaadjes
1 vanillestokje
11 kopjes koude koffie
1 pak biscuitjes
chocoladepoeder en cacaovlokken voor de garnering


Foto: www.onthedeck.co.za

Bereiding
Laat de biscuits weken in de koffie en 300 ml Amarula. Leg ondertussen de gelatinebladen in koud water en laat het drie minuten weken. Spoel het overgebleven water weg. Doe de eieren, suiker en vanille in een kom en smelt die au bain marie. Blijf de mix ondertussen kloppen tot het een stevige massa is. Voeg daarna de gelatine toe en blijf het kloppen tot de gelatine helemaal opgenomen is en het een gladda massa is. Mix ondertussen de mascarpone op in een grote kom en voeg daar de 100ml Amarula aan toe. Blijf het kloppen tot het goed zacht en romig is. Giet dan het eimengsel erbij en blijf het geheel roeren tot het één romige massa is. Maak ondertussen een bodem (in de taartvorm) van de geweekte biscuits en giet de mascarpone-massa er overheen. Laat het minstens twee uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met cacaopoeder en chocoladevlokken vóór het opdienen.

5. Amarula pure chocoladecheesecake
Ja, je leest het goed: Amarula. Chocolade. Cheesecake. Dit kan toch niet anders zijn dan een little piece of heaven? Mocht je een keer niets te doen hebben op een zondagavond..
Tip: een paar stukken invriezen is een aanrader!


Foto: getaway.co.za

Ingrediënten
250 g bastognekoeken (in Zuid-Afrika lijken ‘Nuttirkust koekjes’ er het meest op)
125 g ongezouten, gesmolten boter
750 g volle roomkaas
5 eieren
125 g basterdsuiker
7 el Amarula
200 g pure chocolade (waarvan minstens 70% cacao bestanddelen)
24 cm springvorm

Bereiding
Meng de boter en de koekjes in de basis van de springvorm. Dek het af met huishoudfolie en laat het twee uur opstijven in de koelkast. Wanneer de basis klaar is, kun je de oven voorverwarmen op 180C. Meng ondertussen de basterdsuiker, roomkaas en eieren tot één geheel. Smelt de chocolade au bain marie tot deze helemaal gesmolten is. Voeg dit vervolgens toe aan het roomkaasmengsel. Schenk daarna Amarula al roerend bij de andere ingrediënten in de kom. Roer het nog even door tot het een luchtig beslag is, en bak het vervolgens in de oven in 60 min gaar (of tot de bovenkant van de cake een krokante korst geworden is). Laat het vervolgens afkoelen voordat je het serveert.
Tip: met vanille-ijs wordt het nóg lekkerder!

6. Miniquiches met gerookte zalm en Amarula
Ja, Amarula smaakt zelfs goed in combinatie met zalm, in een miniquiche. Geloof je het niet? Try it yourself! Bereiding van dit recept hoeft namelijk helemaal niet lang te duren.

Ingrediënten (4/5 personen of voor 12 kleine hapjes)
500 g gerookte zalm al klaar en in stukken gesneden.
250 g deeg
1 prei
15g boter
1 teentje knoflook
vis-/groentebouillon
50 ml Amarula
200 ml slagroom
citroensap
zout & peper
3 eieren
chili
Een muffinbakplaat


Foto: recipeshubs.com

Bereiding
Rol het deeg uit en verdeel het over de (ingevette) muffinbakplaat. Zorg dat je ook de zijkanten meepakt waardoor je een soort ‘bekertje’ krijgt. Hak ondertussen de prei fijn en doe deze in een pan samen met de knoflook, boter en wat water. Laat het koken tot het water verdampt is en zet de pan dan even weg. Pak dan een nieuwe pan en breng 300 ml water aan de kook samen met de bouillon en de Amarula. Wacht tot er nog eenderde van het vocht in de pan zit. Voeg het citroensap, de zout, peper, chili, drie eieren en de slagroom vervolgens toe en klop dit samen op één minuut tot een glad roommengsel. Vul de miniquiches met prei en zalm en maak het af met het roommengsel. Bak het daarna op 30 minuten goudbruin op 180C. Dit gerecht heeft voor ons absoluut de jammie-factor!

7. Amarulachocoladefondue
Iets met het lekkerste voor het laatst bewaren. Deze Amarulachocoladefondue is Ideaal voor een date, een vriendinnenavond of in je eentje tijdens die filmmarathon.

Ingrediënten
200 g pure chocolade (in stukken gebroken)
200 ml sinaasappelsap
60 ml Amarula
180 ml koffiemelk
fijngeraspte sinaasappelschil


Foto: Amarula.co.za 

Bereiding
Smelt de chocolade in een kommetje au bain marie. Blijf de chocolade roeren tot het gesmolten is. Voeg vervolgens de sinaasappelsap, Amarula en 90 ml koffiemelk toe. Blijf roeren tot het een gladde massa is. Klop de overige koffiemelk op tot het dikker is en giet het dan bij de chocolade. Giet het geheel daarna in een fonduekom en serveer het met een selectie van fruit, marshmallows en wafels. Let op: chocolade verbrandt snel, dus zorg dat het niet kookt, dnders wordt het bitter. Je kunt dit doen door het kaarsje af en toe even uit te blazen.

Ken jij een gerecht met Amarula dat nog niet in dit rijtje staat maar hier wel tussen hoort? Stuur dan even een mail naar info@kaapstadmagazine.nl

Benieuwd naar nog meer lekker Zuid-Afrikaans eten? Blader dan even door deze 16 lekkere Zuid-Afrikaanse recepten.

Voor al het nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van de Moederstad posten we iedere dag op Instagram.

Events In Kaapstad
Maart 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Mischu eggs benedict Weekends are for mischu

Where else do you get breakfast under R100 in Sea Point?

Woodstock Brewery beer tastingLocal craft beer tasting even ...

Nine craft beers, small-batch Thursdays + a guide for beginners

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Mardouw Country HouseHow to have an unforgettable 40th, 50th ...

Private chef and 3-course meals at a 5-suite manor

Amina Boutique Hotel You can now book out this entire hotel ...

Infrared sauna, pool, special art, stunning rooms

Cederkloof Botanical outdoor jacuzziWe just found our next place for a ...

Cederkloof: Cottages with jacuzzi + house with pizza oven

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika