CapeTownMagazine.com

17 x de leukste dagtours in en om Kaapstad

Unwrapping Cape Town with you.
Also engage with our other channels
to find something you don't want to miss.
 
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

17 x de leukste dagtours in en om Kaapstad

De meest bijzondere excursies en must-do's voor je vakantie in Zuid-Afrika

Stel: je gaat op vakantie naar Kaapstad en je hebt een mooie tijd in het vooruitzicht. Het plannen kan beginnen: je wil de Tafelberg op, Lion's Head beklimmen, Robbeneiland bezoeken, wijnproeven, duiken met haaien, op bezoek bij de pinguïns in Boulders Beach, relaxen op het strand van Camps Bay of Clifton, een roadtrip naar Cape Point, etc. Ons advies: allemaal doen! We helpen je graag nog verder op weg - zie hieronder een overzicht van de leukste dagtours, en aanvullende informatie.

1. Lion’s Head beklimmen
Bij de woorden ‘berg’ en ‘Kaapstad’ denkt vrijwel iedereen eerst aan de Tafelberg. En terecht, deze ‘Wonder of Nature’ is niet voor niets de meest bekende berg van de stad (en het land). Echter, als het gaat om het klimmen wint Lion’s Head het wat ons betreft van de Tafelberg. Als voornaamste reden daarvoor geldt dat je tijdens de klim naar de top van Lion’s Head (die voor de gemiddelde klimmer ongeveer een uur in beslag neemt) non-stop een prachtig 360-graden uitzicht over Kaapstad hebt - adembenemend mooi. De klim is pittig, maar niet overmatig zwaar – alleen het laatste stukje is even een beetje klauteren. Vooral tijdens volle maan is het tijdens de avonduren een druk komen en gaan op de berg, evenals tijdens zonsopkomst. 
Hoe lang duurt het? Rijd met de auto naar de ‘voet’ van de berg en begin vanaf daar met de klim. De sportieve, geoefende klimmer staat in 45 minuten boven, de iets minder getrainde wandelaar doet er ruim een uur – zo niet langer – over. 

kaapstad tours
Vanaf Lion's Head heb je een prachtig 360-graden uitzicht over de hele stad, en ook op de Tafelberg

2. Kaap de Goede Hoop (Cape Point)
Een ‘rondje Kaap’ staat in het Kaapse jargon voor een roadtrip naar Kaap de Goede Hoop. Alleen de route er naartoe is al de moeite waard. Cape Point is het meest zuidwestelijke punt van Afrika – dus niet het meest zuidelijke zoals sommige mensen wel eens denken; dat is namelijk Cape Agulhas zo’n 300 km verderop. Dat mag de pret niet drukken, al was het maar door de veelzijdigheid aan dieren die je onderweg tegenkomt: springbokken, struisvogels, pinguïns en bavianen. Mooie tussenstops voor onderweg: Simon’s Town, Boulders Beach (zie #5), Kalk Bay, Noordhoek en Misty Cliffs. 
Must do: Tijdens de heen- of terugweg de prachtige Chapman's Peak Drive ‘doen’. Niet voor niets bekend als de negen mooiste kilometers van Zuid-Afrika.  

dagtours kaapstad chapmans peak
Of het nou op de heen- of terugweg naar Cape Point is: zorg dat je de rit over Chapman's Peak niet mist. Foto: Wikipedia.org

3. Gospeltour of een 'gewone' township tour 
Dit is wat ons betreft een absolute must-see voor elke bezoeker in Kaapstad. De gospeltour van Camissa Township Tours is een van de verschillende soorten township tours in Kaapstad die je kunt doen. Allemaal bijzonder en indrukwekkend: een indringende kennismaking met de ‘andere’ kant van Kaapstad. En nee, het voelt met deze operator niet als aapjes kijken, want daar houden wij ook niet van. Rondleidingen worden gegeven door Khonaya of Samantha, die vroeger zelf in de townships woonden. 
Hoe lang duurt het? Houd ongeveer van begin tot eind vier uur in de planning in voor de gehele excursie (je wordt bij je hotel opgehaald en weer afgezet). Overigens hebben mensen na afloop vaak de behoefte een en ander een beetje te willen laten bezinken, dus maak de rest van het dagprogramma vooral niet al te 'druk'. 
Tip: Zoek een project waarbij je zelf ook iets kunt 'doen'. Lees het verhaal van stagiaire Jet die met vriendinnen een dag ging verven in township 7de Laan - om de township naast kleurrijker, vooral veiliger te maken!

township tours kaapstad
Een bezoek aan een township is behoorlijk confronterend, maar wat ons beftreft wel een must-do tijdens je vakantie

4. Robbeneiland bezoeken
Een bezoek aan Robben Island mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Kaapstad. Zeker sinds het overlijden van Mandela op 5 december 2013 is de plek nog meer een 'bedevaartsoord' geworden dan het al was. Hier leer je meer over de (Apartheid)geschiedenis van Zuid-Afrika en in het bijzonder over het gevangenisschap van Nelson Mandela. Op het eiland volgt eerst een bustour van bijna een uur, en vervolgens word je in de gevangenis rondgeleid door mensen die er zelf ook gevangen zaten. Let op: reserveer van te voren je kaartjes, zeker in de vakantieperiode zitten de boten snel vol! 
Hoe lang duurt het? Van begin tot eind ongeveer 3 uur. De veerboot vertrekt vanuit in de V&A Waterfront. De tour kost R300 voor volwassenen en R160 voor kinderen jonger dan 18 jaar. 

robbeneiland bezoeken kaapstad
Robbeneiland: waar Nelson Mandela jaren gevangen zat in zijn strijd voor een democratisch Zuid-Afrika. Een waar monument. 

5. Op bezoek bij de pinguïns in Boulders Beach
Zeg je pinguïns, zeg je lief. In Boulders Beach - aan de 'oostkust' naast Simon's Town vind je een kolonie van zo'n 2000 Afrikaanse pinguïns die hier hun thuis hebben. Het strand hoort bij het natuurgebied dat Table Mountain National Park heet, en is beschermd gebied. Via een vlonder loop je naar het strand van Boulders, maar wie van de gebaande paden af wil, neemt het weggetje naar het zogeheten Foxy Beach. Een privéstrandje waar de pinguïns op een paar meter van je af door het water dedderen. Entree: R60 voor volwassenen, kinderen 2-12 jaar: R30. 

pinguins kaapstad
De pinguinkolonie van Boulders Beach: een vaste stop tijdens het 'Rondje Kaap'. 

6. Wijn proeven in Stellenbosch en Franschhoek (de Kaapse Wijnlanden)
Rijd vanuit Kaapstad in een krap uurtje naar Franschhoek of Stellenbosch. Houd onderweg je ogen open, want je belandt zometeen in één van de mooiste natuurgebieden die je in lange tijd gezien hebt. Uitgestrekte wijnvelden, mooie bergpartijen en prachtige vergezichten. En, best of all, de heerlijke wijnhuizen en restaurants die je hier kunt vinden. Onze favorieten: de mooiste wijnhuizen in Franschhoek en prachtige wine estates in Stellenbosch. Proost! Tip: boek een wijntour bij Wine Flies Wine Tours - wat ons betreft de leukste organisator van wijntours. 
Hoe lang duurt het? In het ideale geval combineer je een bezoek aan de wijnlanden met een overnachting zodat je ‘s avonds in één van de heerlijke restaurants kunt eten (en drinken). En omdat er nou eenmaal zoveel prachtige wijnhuizen te zien zijn, daar neem je graag je tijd voor.
Nog een tip: dit zijn de beste restaurants in de Wijnlanden.

wijnhuizen kaapstad
De Wijnlanden. Prachtig. En dan nóg mooier. 

7. Walvissen spotten in Hermanus (tussen augustus en december)
Op hier en daar een verdwaalde walvis na, strekt het walvissenseizoen tussen augustus en december. Als je tussen september en november op bezoek gaat naar walvissenhoofdstad Hermanus weet je zeker dat je een heleboel walvissen gaat zien. Stap op een grotere boot die je ongeveer twee uur lang in de baai rondvaart, of kies voor een iets meer ‘off the beaten track’ aanpak: kayakken tussen walvissen. Hermanus ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Kaapstad, waardoor je het prima in één dag kunt doen. Leuker is het om er een nachtje te blijven slapen en het dorp en de omgeving verder te herkennen. Tip: rijd ook een stuk de Hemel en Aardevallei in.
Lees ook: 9 redenen om walvissen in Hermanus te spotten

walvissen spotten hermanus
In de baai van Hermanus dobberen tussen augustus en december honderden southern right whales rond. Prachtig!

8. Op elektrische fietsen door de stad cruisen
“Geen bloed, zweet en tranen, maar alleen maar plezier tijdens een ontspannen fietstocht,” dat is het idee van een 'fietstocht' door Kaapstad op de elektrische fietsen van ByeCycle Tours. Overigens – voor zij die zich wel graag enigszins willen inspannen – kun je de intensiteit van de motor wel degelijk aanpassen, zodat je fysiek toch de nodige inspanning moet leveren.
Hoe lang duurt het? De tours zijn er in verschillende maten en soorten: zoals een 3,5 uur durende tocht die eindigt op de top van Signal Hill om tijdens de zondondergang een glas champagne en wat snacks te nuttigen (de ultieme beloning voor een flink stuk niet al te vermoeiend fietsen), of de zogenaamde  Sunday City Breakfast Ride: een heerlijke tour langs de bijzondere plekken in het centrum van Kaapstad en de boulevard van Sea Point. Halverwege is er tijd voor een ontbijt. 
Meer informatie lees je in ByeCycle fietstochten in Kaapstad

fietsen kaapstad
De fiets doet het zware werk, jij kunt vooral lekker genieten (maar wel goed opletten ajb)

9. Duiken met haaien
Eentje voor de daredevils onder ons: duiken met haaien in de witte haaienhoofdstad Gansbaai. Niet de meest onomstreden activiteit in Zuid-Afrika, maar bij White Shark Diving Company wisten ze ons gerust te stellen over de well-being van de haaien. Want menselijk plezier moet nooit ten koste gaan van dieren. Let op: duiken met haaien is een activiteit die 's ochtends plaatsvindt, en Gansbaai ligt op zo'n twee uur rijden vanaf Kaapstad. Dat betekent dus heel erg vroeg opstaan. Alternatief: laat je ophalen en thuisbrengen, maar ook dat is bijzonder vroeg te noemen (en uiteraard betaal je voor dit transport extra). Trouwens, als je niet per se de kooi in wil maar de haaien wel wilt zien – dan betaal je een gereduceerd tarief om mee te varen en vanaf het dek het spektakel te bekijken. 
Hoe lang duurt het? Trek ongeveer twee uur voor de rit naar Gansbaai uit, en al met al dobber je zo’n twee uur op het water. In totaal ben je dus zeker zo'n zes uur ‘onder de pannen’.

duiken met haaien
Niet geschikt voor mensen die niet van adrenaline houden: duiken met haaien.

10. Snorkelen met zeehonden
Duiken met haaien is te gek, maar vlak snorkelen met zeehonden niet uit. Hiervoor hoef je minder ver te rijden: Seal Island ligt aan de kust van Hout Bay, ongeveer 20 minuten rijden vanaf het centrum van Kaapstad. Een te gekke excursie van al met al drie uur, waarbij je een krijg-waarvoor-je-betaalt-garantie van 200% hebt: rondom Seal Siland wonen namelijk 'slechts' 2000 zeehonden die het net als jij heel vermakelijk vinden om samen te zwemmen. Vanuit de haven is het een boottochtje van een minuut of 10 voordat je je kunt begeven tussen deze grappige beesten. Let wel: het water is koud, ook in de zomer, maar gelukkig beschermt de wetsuit.
Hoe lang duurt het? Vanaf het moment van vertrek in de haven van Hout Bay tot het moment waarop je weer aanmeert: ongeveer 2 uur (ook afhankelijk van het weer en de wind).

snorkelen met zeehonden kaapstad
Snorkelen met zeehonden is net als duiken met haaien een zeer geliefde onderwaterexcursie

11. Fietsen door Kaapstad (of door de townships, de Wijnlanden, naar Hout Bay)
Op de fiets Kaapstad ontdekken is er eentje in de buitencategorie. En ja, inderdaad, de Moederstad is niet bepaald plat te noemen, maar dat is makkelijk op te lossen door een fietstocht te maken op elektrische fietsen (zie #8). Ben je niet vies van wat inspanning, dan zijn fietstochten van AWOL meer jouw kopje thee. Of je nou door de townships fietst, door de Wijnlanden, over de promenade of door het centrum van de stad: het is allemaal even mooi. Stop waar je wilt, maak de mooiste foto’s, geniet!

fietsen kaapstad
Met of zonder inspanning: fietsen in en om Kaapstad kan zo sportief als jij het wilt (aankunt)

12. Malariavrij en kindvriendelijk op safari
De meningen zijn verdeeld over hoe ‘echt’ een safari in de parken rondom Kaapstad zijn, maar feit is dat het een gave kennismaking met wilde dieren is. Zeker gezien het feit dat er in de directe omgeving nou eenmaal geen ‘echte’ safariparken zijn, zijn dit soort parken – zeker met (kleine) kinderen – een heel goed alternatief. Je spot de Big Five in een 4x4, de ranger weet alles over dieren en sporen, en geeft daarmee toch dat semi-authentieke safarigevoel. Overnachten in de lodges is een aanrader, zeker als je de sunset-game drive wilt meemaken. Lees meer: op safari bij Aquila Game Park. Ook erg leuk is Thali Thali Game Park aan de West Coast. 
Bekijk ook dit overzicht van andere safariparken in de buurt van Kaapstad
Wie wél tijd en budget heeft: dit zijn de mooiste safariparken in heel Zuid-Afrika

aquila safari kaapstad
Parken als Aquila en Thali Thali zijn vooral voor kinderen een fantastische safari-ervaring, maar zeker ook voor volwassenen!

13. Stadswandeling door Kaapstad
Haal bij het Tourism Information Bureau op Burg Street (bij Greenmarket Square) een kaart van de stad – of via Google Maps uiteraard – en zet de wandeling in. Begin op Long Street, duik de Company's Garden in waar je alle musea van Kaapstad vindt, en loop via Kloof Street en Tamboerskloof zo de prachtige, Islamitische Bo-Kaap wijk in. Eindig in de Waterkant, waar je meerdere leuke cafeetjes en winkels vindt. Meer informatie over al deze wijken vind je op KaapstadMagazine.nl, evenals informatie over de leukste restaurants, winkels en andere bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.
Hoe lang duurt het? Afhankelijk van hoe vaak je tussendoor stopt duurt deze wandeling zo’n drie uur.

grand parade kaapstad
The Grand Parade, daar waar Mandela na zijn vrijlating het volk toesprak, mag eigenlijk ook niet ontbreken tijdens de wandeling (foto: Joshua Oates)

14. Terug naar het Zuid-Afrika van vervlogen tijden: Matjiesfontein
Laat je meevoeren in een sprong terug in de tijd, naar het Zuid-Afrika van vervlogen tijden. Trek met de trein mee via de route die ooit de diamantzoekers uit de Kaap op weg naar de mijnen aflegden, en slaap een nacht in het dorpje Matjiesfontein dat sinds die tijd stilgestaan heeft. We houden er op de redactie een strikt beleid op na als het gaat om het gebruik van het woord 'hidden gem', maar deze tour is er met recht eentje. Vertrek op vrijdagochtend vanuit Kaapstad, zaterdag (na)middag retour. Matjiesfontein ligt op ongeveer 3 uur rijden vanuit Kaapstad. Lees er alles over in ons artikel 'The Forgotten Route naar Matjiesfontein'. 

dagtours kaapstad
Dus zo zag het er in het Zuid-Afrika van de mijnwerkers uit. Bijzonder!


15. (Leer) kitesurfen en SUPpen in Blouberg
Op weinig plekken ter wereld kun je zo goed kitesurfen als in Kaapstad en omgeving. Goede wind, heerlijke golven en anderzijds perfecte omstandigheden maken met name Blouberg de meest geliefde kitesurfspots van Zuid-Afrika. Onze tip: ga naar High Five Surf- en SUPschool in Blouberg, alwaar een klein leger (Nederlandse) instructeurs klaarstaat om je de fijne kneepjes van het kitesurfen bij te brengen. 

kitesurfen kaapstad
Kitesurfen: niet makkelijk, wel ontzettend gaaf - en al helemaal met deze achtergrond

16. Neem de hop on hop off bus
Tuurlijk is 'ie toeristisch en tuurlijk voel je je een beetje als een stereotype toerist, maar dat mag de pret niet drukken. Een ritje in de bekende rode bus is namelijk echt leuk én een prima manier om de stad te leren kennen en doorgronden. Ons advies: stap er meteen op een van je eerste vakantiedagen in, dat geeft je meteen wat overzicht en perspectief. Plus: de feiten en futiliteiten die je door je gids (Nederlandstalig) in je oren verteld wordt, zijn echt heel leuk en leerzaam. Hoe lang duurt het? Dat hangt er vanaf of je voor de korte route (red route) of de lange versie (blue route) gaat - die laatste neemt ook Hout Bay en Constantia mee in de route. En natuurlijk van hoe vaak je tussendoor uit- en instapt. 

vakantie kaapstad
Toeristisch of niet: de rode bus is een aanrader. 

17. Cruisin' the Cape met Cape Bike Travel
Als je Kaapstad wilt verkennen kan dat bijvoorbeeld door met de rode sightseeing bus door het centrum te rijden, of een auto te huren. Je kunt echter ook voor de avontuurlijkere aanpak gaan. How about achterop op een Harley Davidson van Cape Bike Travel - of, indien in bezit van een motorrijbewijs, er zelf een rijden? Doen!
Hoe lang duurt het? Ritjes bij eigenaar Jörg of een van zijn werknemers achterop kosten 1600 rand voor een halve dag of 2200 rand voor een hele dag. Zelf een motor huren doe je doorgaans per dag. 
Meer informatie? Cape Bike Travel motorverhuur in Kaapstad.

motor huren kaapstad
Vooral de rit naar Cape Point is een aanrader om op de motor te doen! (over Chapman's Peak uiteraard)

Op zoek naar leuke plekken in de buurt van Kaapstad voor een weekendje weg? Bekijk dan onze selectie van de leuke weekend getaways vanuit Kaapstad.

Om altijd op de hoogte te zijn van leuke (vakantie)tips en het laatste nieuws uit Kaapstad, schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Facebook en Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
Maart 2018
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jazz Fest 2018Cape Town International Jazz Festival ...

From Jarrad Ricketts to Incognito, a two-day showcase of top-notch international and local jazz artists at the Cape Town Jazz Festival 2018

Glowing Rooms 3Get a Great Saving on 3D Mini-Golf with ...

Pay a special rate for entrance into SA’s first 3D space-themed glow-in-the-dark mini-golf adventure

Piano BarHere’s What’s on at Jazz Week at ...

The Piano Bar is getting into the swing of jazz festivities with this line-up of different artists for every night of the week

Cape Town Helicopters Generic 2Fly Fridays: Get on Board With The Most ...

Want that extra-special experience to round off the week? These are the city’s most affordable helicopter flights – plus, get an exclusive 10% off your booking right here

SA International Tattoo Convention80 Global Artists at this Year’s ...

If you are into hand poke tattoos then be sure to book Jenna Bouma at this year’s Tattoo Convention

Kiff Kombi - Durbanville - 2Experience Cape Town's Most Spirited ...

All aboard, gin lovers! Here’s what to expect on a tour of Cape Town’s quaintest, most unique and secret gin distilleries and drink spots with Kiff Kombi Tours

Roast and Co 22-for-1 Drink Specials at Roast & Co

Every day “on your way” at Roast & Co. – enjoy 2-for-1 drink specials and discover the coolest mugs

Cape Culinary Tours Valentine's Day InclusionTake a Bite into History with Cape Town ...

Learn about Cape Town’s past while savouring local cuisine with these informative walking tours

Shimmy Beach ClubBeach House Sundays at Shimmy Beach Club

Sun, sand, sea and glitz – the weekend isn’t over until you’re relaxing at Shimmy Beach Club

African Soul Surfer BackpackersYoga and Surf Specials with African ...

Ride the wave of surf and yoga camps with African Soul Surfer!

Galileo - BlaauwklippenA Weekend Spent with The Galileo Open ...

Start your weekend with a little inner-city or wineland movie screening

Aces 'n' SpadesFriday Night Live at Aces ‘n’ ...

They will rock you

Food Truck Friday - 1Food Truck Friday at Jack Black’s ...

Relax this Friday with a Jack Black beer and some scrumptious food

Pierneef food and wine pairing 3Food and Wine Pairing at La Motte

Discover a match made in the divine tasting room of this Franschhoek estate

best winter dishes ricks cafe americainRick’s Café Américain’s Weekly ...

Pop over to the charming Casablanca-themed restaurant for a hearty meal that won’t break the bank

African Soul Surfer BackpackersSurf Lessons with African Soul Surfer

Learn to surf with the kiffest surf school in Cape Town!

HQ-web-ready-259.jpgFriday Night DJ and Dancing at HQ ...

#AfterDark with DJ Rene: start the weekend with a steak dinner, stylish cocktails and suave tunes by The Frenchman

Workshop - 5Short Courses at the Cape Town ...

Mix, mingle and learn at this year’s Jazz Festival

West Side Story The Fugard Theatre 2The Fugard Theatre Presents West Side ...

Many theatre buffs reckon West Side Story is the greatest musical ever written. Judge for yourself when The Fugard Theatre’s production of it returns to Cape Town

Cloud 9 Hotel 3Spa and Sparkling Wine Special at Luxe ...

Bay Harbour Market in Hout Bay Cape TownFriday Night at The Bay Harbour Market

Ring in the weekend with live music, craft beer, hearty fare and happy shopping in Hout Bay

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!