Kunnen Nederlanders nog land of een huis kopen in Zuid-Afrika? | Nieuws Zuid-Afrika

Kunnen Nederlanders in de toekomst nog een huis in Zuid-Afrika kopen?

Wat betekent dit voor niet-Zuid-Afrikanen die een huis in Zuid-Afrika willen kopen of er al één bezitten?

laatste update: 02 Februari 2020

Het is gewoon mogelijk om een huis te kopen en onroerend goed te bezitten als Nederlander in Zuid-Afrika en dat zal naar verwachting ook gewoon mogelijk blijven.

Voor alle info abonneer je op de 'wonen en werken in Zuid-Afrika' newsletter.

hier

== het oude artikel uit 2015 ==

Kunnen buitenlanders in de toekomst nog land of vastgoed in Zuid-Afrika bezitten? En worden de strenge aanpassingen in de Zuid-Afrikaanse immigratiewet rondom het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika die vorig jaar werden doorgevoerd, weer versoepeld?

Het zijn twee vragen die met name Nederlanders (en andere buitenlanders woonachtig in Zuid-Afrika) na de State of the Nation die 12 februari jl. in Kaapstad plaatsvond, bezighouden. Een troonrede die zonder twijfel de geschiedenisboeken ingaat als een de meest chaotische ooit. Waarover later meer.

Want let op - voor buitenlanders had President Jacob Zuma een belangrijke mededeling: "Foreign nationals will not be allowed to own land in South Africa but will be eligible for long term lease."

Is het binnenkort voor Nederlanders niet meer toegestaan grond te kopen in Zuid-Afrika? Daar lijkt het op, als het aan President Zuma ligt. Zijn voorgestelde 'Under the Regulations of Land Holdings Bill' houdt in dat een ‘long term lease’ wel mag, maar dat Zuid-Afrikaans grond nooit in bezit van een buitenlander kan komen.

Wat betekent dit in de praktijk? En minstens zo belangrijk: hoe zit het met Nederlanders die hier al een huis of land hebben? Kun je een eigen huis bouwen op grond die officieel niet van jou is? Het voorstel wordt, net als de andere zaken die Zuma gisteren besprak, in het Zuid-Afrikaanse parlement op de agenda gezet en binnenkort besproken.

We vroegen het een plaatselijke makelaar van Seeff Properties - die, hoewel nog niets bekend totdat het in het parlement besproken is - zeker denkt te weten dat dit geen effect heeft voor mensen die grond willen kopen om er een huis of B&B op te bouwen. De wet heeft, naar hij denkt, alleen betrekking op mensen die land kopen om er een boerderij op te bouwen. 'Farm land' dus.

De tijd en toekomst zullen uitwijzen wat precies de implicaties van het wetsvoorstel zijn. Houd ons in de gaten via Facebook en onze gratis nieuwsbrief voor Nederlanders in de Westkaap.

Herziening visumregulaties?
En ook: de wijzigingen in de visumwet worden herzien, volgens Zuma om evenwicht te vinden tussen de staatsveiligheid en de groei in toerisme. Wat betekent dit voor de wijzigingen rondom het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika?


KaapstadMagazine.nl gaat op zoek naar de antwoorden op deze vragen! Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen over het kopen van een huis in Zuid-Afrika.

 

here

 



Complete chaos
‘Chaos’ is het woord dat de State of the Nation (SONA) het best omschrijft. Eerst was daar Julius Malema van de (groeiende) oppositiepartij Economic Freedom Fighters (EFF) die tijdens de speech van Zuma hem een aantal vragen over controversiële zaken stelde. ‘Where is the money’, vroegen EFF-parlementariërs de zittende president.

Maar dat was niet de bedoeling, aldus de parlementsvoorzitter. Vervolgens werden de EFF-parlementariërs met harde hand de zaal uitgezet, omdat zij Zuma’s toespraak bleven verstoren. Uit solidariteit en protest tegen Zuma verlieten toen ook de parlementariërs van de Democratic Alliance (DA) – de grootste oppositiepartij – de zaal. Zuma leek zich er weinig van aan te trekken en praatte onverstoord door. Het was, op z’n zachtst gezegd, een wanvertoning.

Temeer omdat hij nauwelijks sprak over delicate zaken die dit land bezighouden, zoals het schandaal rondom zijn buitenhuis in Nkandla (dat de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler bijna 250 miljoen rand gekost heeft), de aanhoudende staking van de Zuid-Afrikaanse post en het omstreden systeem dat de regering gebruikt om leningen aan studenten te verschaffen.

Wat zei Zuma nog meer/wél?
* Dat de werkloosheidscijfers het afgelopen jaar gedaald zijn, maar Zuid-Afrika alsnog een economische boost nodig heeft om de werkgelegenheid verder te stimuleren. Daarvoor heeft hij een uitgebreid plan opgeworpen.
* De wijzigingen in de immigratiewet die eerder in 2014 doorgevoerd werden, worden herzien – om een goed evenwicht tussen veiligheid en groei in toerisme niet te verstoren.
* Dat ondanks dat in de democratische staat die Zuid-Afrika is, het recht om te demonstreren aan bepaalde wettelijke voorwaarden moet voldoen en dat protesten vredelievend van aard moeten zijn.
* Bezit van land wordt beperkt tot maximaal 12,000 hectare per privépersoon. Voor buitenlanders is het niet langer mogelijk om grond in Zuid-Afrika te bezitten, maar zij komen wel in aanmerking voor lange-termijnhuur. Deze Regulation of Land Holdings Bill zal dit jaar nog aan het parlement voorgelegd worden.
* Water is van kritiek belang voor economische groei en een betere levensstandaard. Behoud en levering van water (met name ook in gebieden waar een tekort aan water heerst) blijft een punt van aandacht. Dit geldt ook voor de landbouw en beter gebruik van ongebruikt of verkeerd gebruikt land.
* De strijd tegen corruptie blijft de taak van de Anti-Corruption Inter-Ministerial Committee, maar ook iets waar de regering zich onverminderd voor (tegen) in blijft zetten. In december kwam een wet in het leven die o.a. het ambtenaren verbiedt zaken te doen met de regering.
* De jeugd moet meer kansen krijgen – daarvoor werd vorig jaar al R25 miljoen uitgetrokken en verdeeld over door jongeren gerunde 765 micro-organisaties. Deze inspanningen worden ook dit jaar doorgezet: er is inmiddels een partnership bestaande uit drie grote partijen die samen R2.7 miljard in kas hebben voor dergelijke projecten.
* Zuid-Afrika krijgt broadband internet! Telkom is aangewezen als de telecommunicatieprovider die dit jaar het begin moet maken met het uitrollen van de eerste fase van dit project.
* Er is ruim R6 miljard gereserveerd om in 13 Zuid-Afrikaanse steden openbaar vervoer aan te leggen, te verbeteren en/of te integreren in de huidige infrastructuur.
* De strijd tegen misdaad en voor veiligheid blijft onverminderd doorgaan, en intensiever. Er is sprake van vooruitgang in onze strijd tegen misdaad tegen vrouwen en kinderen; daders worden meer en strenger berecht (vorig jaar werden 659 daders van geweld tegen vrouwen en/of kinderen tot levenslang veroordeeld).
Voor meer punten uit Zuma’s speech lees je het hele artikel op EyeWitness News.

Dit zijn slechts een paar van de punten uit Zuma’s speech. Zoals gezegd: er is veel gezegd, maar er is minstens zoveel gezwegen.

Ter achtergrondinformatie: op dit moment kunnen buitenlanders land, huizen en appartementen in Zuid-Afrika kopen zolang de geldstromen maar transparant zijn en dat betaling plaatsvindt via een officiële makelaarsorganisatie.

Op de hoogte blijven van wat dit voor Nederlanders in Zuid-Afrika betekent?
KaapstadMagazine.nl gaat op zoek naar de ins en outs rondom de zaken die direct impact kunnen hebben op Nederlanders in Zuid-Afrika. Zorg dat je ons volgt op Facebook, Twitter en natuurlijk via onze gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze bevindingen.

Benieuwd naar wat de veranderingen in de immigratiewet van Zuid-Afrika ook alweer inhielden? Lees het in ons overzicht van Veranderingen in de wet voor het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika