Cape Town Helicopters

14 x de mooiste must see en do’s in Kaapstad

10% off Hopper flights: via our secret link.
Plus: 10% off all flights: code 'FlyAirbus'
 
+27 (0)21 418 9462
220 East Pier | V&A Waterfront Helipad
www.helicopterscapetown.co.za/FlyAirbus
adventure@capetownhelicopters.co.za
Helicopters_Cpt
Cape Town Helicopters
CapeTownHelicopters

14 x de mooiste must see en do’s in Kaapstad

Bezienswaardigheden in en om Kaapstad die je niet mag missen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika

Feit: Kaapstad heeft een enorme hoeveelheid bezienswaardigheden. Nog een feit: kiezen uit al deze trekpleisters in Kaapstad is een dilemma op zich. Gelukkig is KaapstadMagazine.nl er om je te vertellen wat de niet te missen must sees en do’s zijn in Kaapstad. Met deze tips hieronder maak je een aardige start.

(Last update: augustus 2018) 

Tip: bekijk ons overzicht van de meest betaalbare en fijne backpackers in en om Kaapstad

1. De Tafelberg
De Tafelberg neemt ongeveer 73 procent van de Cape Peninsula in beslag en is met zijn 1086 meter hoogte en kenmerkende, platte bovenkant een iconisch gebergte. Je kunt de top van de Tafelberg bereiken met de kabelbaan, maar je kunt de Tafelberg natuurlijk ook beklimmen. Dat kan via verschillende routes. Geen enkele route is makkelijk, maar route Platteklip Gorge is het minst ingewikkeld en je vertrekt vanaf Tafelberg Road, een paar honderd meter na het kabelstation. Er zijn meerdere routes om de Tafelberg te beklimmen - variërend van (relatief) heel gemakkelijk tot lekker pittig klimewerk. 
Tip: Denk eraan dat er in de zomermaanden weinig schaduw zal zijn en dat het dus verstandig is om zo vroeg mogelijk te beginnen. 

Tafelberg beklimmen
Hij staat vrijwel bovenaan iedereens wensenlijstje voor een vakantie in Zuid-Afrika: de Tafelberg beklimmen

2. Robbeneiland bezoeken
Een andere absolute must see & do in Kaapstad is natuurlijk een bezoek aan Robbeneiland. Robbeneiland (Robben Island) is vanaf de vroege dagen van de VOC tot aan 1996 gebruikt om gevangenen op te sluiten en bannelingen naar toe te bonjouren. Nelson Mandela maakte met zijn gevangenschap het eiland wereldberoemd. Rondleidingen op Robbeneiland worden gegeven door ex-gevangenen, wat een bezoek des te interessanter maakt. 
Tip: Bewaar een bezoek aan Robben Island niet tot het einde van je vakantie in Kaapstad, aangezien regelmatig boottrips vanwege de wind worden gecanceld. Zo heb je nog genoeg tijd voor een herkansing. Ook is het handig om je kaartjes van te voren te boeken om teleurstellingen te voorkomen, zeker in het hoogseizoen. Lees voor je bezoek ook deze bijzondere geheimen van Robbeneiland die ze je niet vertellen tijdens de tour op het eiland. 
Boten naar Robben Island vertrekken dagelijks om 09.00u, 11.00u en 13.00u vanaf de Nelson Mandela Gateway in de V&A Waterfront. Prijs: volwassenen R340, voor kinderen (jonger dan 18) R190.

Robbeneiland Kaapstad
Een van de meest iconische plekken uit de geschiedenis van Zuid-Afrika: Robbeneiland

3. Kirstenbosch Botanical Gardens
Kirstenbosch Botanical Gardens bedekt 500 hectare van de  Tafelberg en is daarmee de grootste botanische tuin van Zuid-Afrika. De plek is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. In 1657 nam Jan van Riebeeck een boswachter aan om samen met aangespoelde Franse vluchtelingen een wilde amandelhaag aan te leggen (die er nog steeds staat). Behalve deze amandelhaag, komen ook veel unieke biotopen voor die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Leuk weetje: ooit is er een tuin aangelegd voor slechtziende mensen met extra geurende bloemen met een label in braille zodat ook zij van Kirstenbosch Botanical Gardens kunnen genieten. Locals komen naar Kirstenbosch Botanical Gardens om hier met de hele familie te picknicken. En: het 100-jarig bestaan van de botanische tuinen werd in 2014 gevierd met de aanleg van een loopbrug in Kirstenbosch, een juweeltje om niet te missen!
Tip: in de Afrikaanse zomermaanden worden in het park zomerconcerten en filmavonden gegeven. Iedereen komt met een kleed en een goedgevulde picknickmand: een absolute must do om een keer zo’n concert of film bij te wonen! Ziehier voor een overzicht van de events in Kirstenbosch Botanical Gardens.
Openingstijden: september – maart: ma – zo 08.00 u – 19.00u, april – augustus: ma – zo 08.00u – 18.00u

botanische tuinen Kaapstad
Sinds 2014 is er in de botanische tuinen van Kristenbosch de Tree Canopy Walk: leuk!


4. De Garden Route rijden
Dit is geen must see en do in Kaapstad zelf, maar zonder twijfel een vast onderdeel van je vakantie in Kaapstad. Je kunt het simpelweg niet maken om naar Kaapstad te gaan zonder de Garden Route in je vakantieplanning op te nemen. De Tuinroute is ongeveer 300 kilometer lang en begint officieel bij Mossel Bay en eindigt ongeveer bij Jeffrey’s Bay – hoewel de meningen over de officiële begin- en eindpunt uiteenlopen. Je passeert de golfhoofdstad van de Westkaap, George, het strandrijke Wilderness, het bosrijke Knysna totdat je in Plettenberg Bay aankomt dat bekend staat om zijn witte stranden en kristalblauwe water. Jeffrey’s Bay geldt als het walhalla voor surfers. Kortom, reden genoeg om vanaf Kaapstad langs de Garden Route te rijden.
Tip: Bekijk onze 'A-Z checklist voor je rondreis langs de Tuinroute'. Hierin vind je een overzicht van alle artikelen met informatie over de Tuinroute die je voor je vakantie richting Zuid-Afrika wilt weten, om goed beslagen aan de rondreis te beginnen.

Tuinroute Zuid-Afrika
Absolute must-do tijdens je vakantie in Zuid-Afrika: de Tuinroute rijden (of in ieder geval eeen gedeelte ervan). Foto: Plettenberg Bay

Hulp nodig bij het regelen van je op maat gemaakte vakantie in Zuid-Afrika? Lees hier de meest gestelde vragen over een rondreis door Zuid-Afrika

5. Wandelen door de Bo-Kaap
De meest kleurrijke wijk van Kaapstad, genaamd Bo-Kaap, is niet te missen. Bo-Kaap is de wijk waar de vrijgelaten slaven na de afschaffing van de slavernij in 1838 gingen wonen. Tijdens de slavernij in Zuid-Afrika was het verboden om kleurige kleding te dragen en om de afschaffing van de slavernij te vieren besloten de bewoners van Bo-Kaap om de huizen juist in deze voormalige verboden kleuren te schilderen. Ga langs het Bo-Kaap museum om meer over deze bijzondere wijk te leren. Ook leuk is een authentieke Cape Malay kookcursus - mail voor meer informatie naar info@kaapstadmagazine.nl. 
Tip: Eten bij restaurant Biesmiellah. Verwacht hier geen high design interieur of een buitengewoon gezellige sfeer, maar het authentieke Cape Malay en Indiaas eten maakt dat allemaal meer dan goed. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de R85 en R100. Alcohol bestellen is uit den boze. 
Wale & Pentz Street, Bo-Kaap
Openingstijden: maandag - zaterdag 12.00u – 22.00u
+27 (0)21 423 0850

Bo Kaap Kaapstad
Welkom in de meest kleurrijke wijk van Kaapstad: de Bo-Kaap

6. Wijn proeven in de Kaapse Wijnlanden
Nog een onmisbare en voor de hand liggende must see en do wanneer je in Kaapstad op vakantie bent, is een bezoekje aan de Kaapse Wijnlanden om te genieten van prachtige natuur en heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. Je kunt met je eigen auto gaan, maar je kunt ook een georganiseerde wijntour doen, zodat je de wijn tijdens het proeven niet per se hoeft uit te spugen. Het wijndorp Stellenbosch met zijn Cape Dutch, Georgiaanse en Victoriaanse architectuur en de prachtige wijngaarden rondom het dorp gelden als een absolute must-see. Ook is Stellenbosch de culinaire hoofdstad van de Westkaap: je vindt er enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika.
Tip: Boek een georganiseerde wijntour bij Wine Flies!

wijnlanden vakantie zuid-afrika
Woorden zijn overbodig: de prachtige Kaapse Wijnlanden

7. Lion’s Head beklimmen tijdens zonsopgang/opkomst
Lion’s Head moet je beklommen hebben voordat je Kaapstad verlaat. Of Lion’s Head nu echt op een leeuwenhoofd lijkt staat ter discussie, maar daar wordt het uitzicht vanaf de top zeker niet minder door. Je doet er vanaf het gangbare startpunt aan de voet van de leeuwenkop (bij Kloof Nek Road) ongeveer drie kwartier tot een uur over om de top te bereiken, ook afhankelijk van de drukte. Een tocht omhoog om vanaf de top de zonsondergang te zien, is erg populair, zowel onder toeristen als locals. Wat ook de moeite waard is, is om juist vroeg in de ochtend te gaan om de zonsopgang te bewonderen. De hike is geschikt voor beginners en gevorderde wandelaars – er is halverwege de berg een short cut waar de beginners waarschijnlijk met een boogje omheen lopen. 
Tip: Als je ’s avonds Lion’s Head beklimt, neem dan een zaklamp mee aangezien het zicht  tijdens de terugweg naar beneden beduidend minder goed is. 

Lions Head Kaapstad
Lion's Head: you beauty! (inclusief het uitzicht op de Tafelberg vanaf de top van Lion's Head)

8. Paragliden boven Kaapstad
Weinig dingen zijn spectaculairder dan Kaapstad vanuit de lucht te bekijken. Zo is een helikoptervlucht daartoe een hele goede oplossing, maar dan blijft het toch 'van achter het glas'. Beduidend spannender is het boven Kaapstad te hangen aan een parachute, in de veilige handen van een instructeur die de paraglide bestuurt. Afhankelijk van de wind duurt een 'zweef' zo'n 10-15 minuten en opstijgen gebeurt (wederom afhankelijk van de wind) vanaf Lion's Head of Signal Hill. Een vlucht kost R1500 pp en op woensdag met de KaapstadMagazine.nl special R1300 (video en foto's na afloop meenemen kan voor R300pp) - en is een onvergetelijke ervaring.
Tip: Boek je vlucht bij Para Taxi, het enige paragliding bedrijf in heel Afrika dat door Fair Trade Tourism gecertificeerd is. Lees er meer over in ons artikel 'Paragliden in Kaapstad'. 

paragliden Kaapstad
Absoluut bucket-list materiaal: paragliden boven Kaapstad

9. Chapman’s Peak
Een van de mooiste routes langs de kust is Chapman’s Peak drive. Ze noemen het niet voor niets ‘de negen mooiste kilometers van Zuid-Afrika’; menig autoreclame is hier opgenomen. Deze weg biedt mooie uitzichten over de zee en de bergen en verbindt Hout Bay en Noordhoek. Je kunt de 9km lange weg met 114 (!) bochten met de auto of fiets nemen – lopend of joggend mag je slechts tot het hoogste punt (bezien vanaf Hout Bay). 
Tip: Langs de weg zijn er verschillende picknickspots te vinden. Vul van te voren een mand en je hebt alle ingrediënten voor de ultieme picknick op zak. 

Chapmans Peak vakantie Zuid-Afrika
De mooiste 9 kilometers van Zuid-Afrika: Chapman's Peak

10. Een township tour (gospeltour)
Toegegeven, voor veel mensen zal een tour door een township altijd enigszins blijven voelen als ‘aapjes kijken’, maar als je in Kaapstad op vakantie bent is een township tour wat ons betreft een absolute must-do. Waarom? Omdat je toch ook deze kant van Kaapstad gezien moet hebben om een beter beeld van Kaapstad te krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden qua touroperators, maar wij geven al jaren de voorkeur aan de township tours van Camissa Township Tours. Onder leiding van Samantha en Khonaya van Camissa – zelf geboren en getogen in Langa - ga je eerst een stuk met de auto door de township, voordat je uitstapt en de rest van de tour door de township wandelt. Een deel van de opbrengsten gaat linea recta naar projecten in de townhip zelf – vaak bezoek je deze projecten tijdens de tour. Op zondag wordt de township tour gecombineerd met een bezoek aan de gospelkerk in de township. Een waanzinnige, opzwepende en onvergetelijke ervaring. 
Tip: Ga op zondag lunchen bij Mzoli's Meat Market. Je kunt daar vlees kopen, maar ook je eigen eten meenemen. Veel mensen (locals en toeristen) en harde muziek. Beetje festival-achtige sfeer, maar dan in een township. Er staat vaak een lange rij voor Mzoli’s, dus kom op tijd. 
Camissa Township Tours
Prijzen: volwassenen R480, kinderen tot 12 jaar R240
+27 (0)21 510 2646

gospel township tour kaapstad
Heel bijzonder: een gospeldienst in de township bijwonen

11. Rondje Kaap: Cape Point en Kalk Bay
Huur een auto en doe een rondje om de Kaap. Cape Point maakt deel uit van Table Mountain National Park. Je kunt hier goed hiken of één van de vaak verlaten stranden bezoeken. Vergeet niet langs Kaap de Goede Hoop te rijden waar Jan van Riebeeck in 1652 een verversingspost vestigde voor de Nederlandse VOC en de foto te maken bij het welbekende bord van Kaap de Goede Hoop. Tussen Cape Point en Kalk Bay in – en eromheen - liggen ook genoeg leuke stops. Denk aan Simon’s Town waar je op Boulders Beach de pinguïns kunt bewonderen of de gekleurde strandhuisjes van Muizenberg waar je surflessen kunt nemen. 
Tip: Lunchen bij The Harbour House in Kalk Bay – water tegen de ramen, vis vers uit de zee, best wel prijzig. Of liever bij de onder buren van Kalky’s 'een vette bek' halen – authentieke fish en chips, vers uit de zee.

muizenberg zuid-afrika
De gekleurde surfhuisjes op het strand van Muizenberg

12. De pinguïnkolonie bij Boulders Beach 
Hierboven al genoemd, maar toch nog even een speciale vermelding: de pinguïnkolonie met honderden Afrikaanse pinguïns is voor jong en oud een waanzinnig leuke attractie. Let wel: als de wind 'verkeerd' staat is het ook een bijzonder stinkende attractie. 

boulders beach pinguins kaapstad
Waarschuwing: als de wind 'verkeerd' staat, kan het best apart ruiken hier

13. Het weekend inluiden op de Neighbourgoods Market (Old Biscuit Mill)
In Kaapstad zijn ze gek op food markets. Naast het heerlijke eten, ook om de fijne, relaxte (o zo Kaapse) sfeer die er hangt. De meest populaire is de Neigbourgoods Market op het terrein van de Old Biscuit Mill in Woodstock. Elke zaterdagochtend van 9.00 - 14.00u staat het hier bomvol kraampjes met eten en drinken van over de hele wereld. En vergeet het aparte gedeelte met design (local, uiteraard) niet. Al met al voor iedereen een ideale ochtend. Let wel: het is hier bijna altijd druk.

markt kaapstad
Tip: zorg dat je met een lege maag komt

14. Een helikoptervlucht boven Kaapstad maken
Anno 2017 de goedkoopste helikoptervluchten ter wereld (dank u, gunstige koers) en garant voor een onvergetelijke ervaring: in een helikopter boven de Moederstad vliegen. Kies zelf hoe lang (en hoe ver, dus) je gaat, maar zelfs de korte vlucht (12-15 minuten) is onvergetelijk. Wie het echt goed wil doen, laat zich naar de Wijnlanden vliegen voor een lunch, of pakt meteen het hele schiereiland mee (naar Cape Point en terug). Meer informatie, routes en prijzen lees je in het artikel Helikoptervluchten in Kaapstad.

helikoptervluchten kaapstad
Hier hebben we dus echt helemaal niks aan toe te voegen

Kaapstad is natuurlijk (vinden wij) de mooiste stad van Zuid-Afrika, maar vlak ook Johannesburg en Durban niet uit tijdens je vakantie. Lees onze 10 must-see & do's in Johannesburg. En ook de oostkust - What to do in Durban - heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden in petto. 

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor de meest interessante nieuwtjes vanuit Kaapstad via Facebook, Twitter en door je in te schrijven voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
December 2018
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Benguela_Lakeside3Slow Sunday Lunch on the Banks of the ...

A relaxed four-course meal, live music and dancing under the umbrellas in Sedgefield

Comedyclub_new12Half-Price Sunday Special at Cape Town ...

Experience Cape Town’s funniest comedians (for less on Sundays) at the Waterfront’s ...

ReconciliationDay2018_SGTpepper1Go Long This Reconciliation Day Weekend

Recognise the past, celebrate the future and make the most of the long Day of ...

GoldFish_Shimmy2018_2GoldFish Live: Full Summer Concert ...

Plus: WATCH 4 videos to get you in the mood for Goldfish’s Submerged Summer residency ...

LaParada22End The Weekend Right: Sunday Funday ...

Round off the weekend by dancing the day away at La Parada Constantia Nek’s Sunday ...

Santa's Village V&A WaterfrontV&A Waterfront Opens Santa’s Village ...

Flying in from the North Pole, Santa will be in Cape Town to see if kids have been ...

tigger_too_sunset_cruiseNEW: Weekly Sunday Sunset Cruises from ...

Live DJ, sundowner cocktails, dinner on this luxury sunset cruise from the V&A Waterfront ...

Cape Town Natural Hair Fest 2Love Your Natural Locks At The 3rd ...

Shop your favourite hair, beauty, fashion brands and more

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Botane Skin Actives New Images 2Get 20% Off BOTANē Skin Actives ...

Simplified skin health for less in store this holiday season

Gipsy Kings at Grand Africa Cafe & Beach 2Dinner With The Gipsy Kings At Grand ...

The iconic flamenco band hits Cape Town shores for one hell of a show

pinelands_marketGet Festive At Pinelands Craft & Gift ...

Free entry to this market brimming with delicious food and good quality, well-priced ...

mcqpIt’s MCQP Party Time Cape Town… Is ...

Hunky mechanics, sassy drag queens, muscle cars, sexy pit stop girls and lots of burning ...

surfarosaSunday Braai And Show At Surfarosa

Bring and braai and watch hardcore bands for free on Sunday (Monday is a public holiday)

Summer Glice Rink Mini Neon Pop-up Summer Ice Skating ...

You read that right, kids can go ice skating in summer

my_gourmet_marketHalaal Heaven At My Gourmet Market

With food varying from sweet to savoury, gluten-free to vegan, and traditional to modern, ...

Old Mac Daddy Spitbraai SundaySomething for the Weekend: Family ...

A scenic road trip with spitbraai and loads of fun family activities at Old Mac Daddy

we_house_sundays_rhebokskloofWe House Sundays at Rhebokskloof Wine ...

A one-day outdoor electronic music festival experience

Galilieo_RupertSaturday Nights at The Galileo Open Air ...

Kick back, sip wine and relax with a country movie screening experience

Galileo_family1Summer Holiday Movie Fun For The Kids

ET, Arthur Christmas and Hop are all part of the line-up!

legends_live_in_concertCelebrate The Music Legends All On One ...

A talented 10-piece cast impersonates music legends to perfection

kiff kombi craft beer Craft Beer Safari with Kiff Kombi Tours

Here’s how to experience the best in Cape Town’s craft beer scene and get 15% off ...

Kirstenbosch Summer Concerts 2018Line-Up Kirstenbosch Summer Concert ...

Just confirmed: DJ Bonobo. Plus: From Boney M to Mafikizolo – from Fokof to Goldfish ...

thali thaliThe Famous Sunday Lunch Buffet at Thali ...

Cap off the weekend with a hearty, affordable spread at this family-friendly West Coast ...

KewpieAn Inspiring Message of Diversity and ...

The vibrant diversity of District Six comes alive with an exhibition about a famously ...

Bugz Playpark in Cape TownMake Sunday Funday For The Whole Family ...

End the weekend on a high note with fun rides, educational play and something for ...

Cape Culinary Tours Valentine's Day InclusionTake a Bite into History with Cape Town ...

Learn about Cape Town’s past while savouring local cuisine with these informative ...

V&A Food Market 3Free Live Music and Affordable ...

With 42 artisanal street food vendors and retail products and free live music every ...

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

Ubuntu Climbs 365 3How Many Hikes Up Table Mountain Does ...

A hike a day gets the funds raised. This guy is hiking Table Mountain every single day of ...

Shimmy Beach ClubFamily Fun at Shimmy Beach Club Cape ...

Infinity pools, jacuzzis, a man-made beach and a kid’s corner, all in one location

Kirstenbosch Christmas CarolsSing Along At Cape Town’s Historic ...

Tis the season for carols...

Cherry Picking Ceres Klondyke Farm 3Cherry On Top: Klondyke Kicks Off ...

Pick your cherries and eat them too at this family-friendly cherry farm in Ceres

Canal Walk Ice Slide World 6Cool For The Summer At Canal Walk’s ...

A world of frozen fun this festive season

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

A Touch Of Madness Burgers and Beers 4Enjoy a Burger and Beer Combo On Sunday ...

This iconic Observatory restaurant offers a special Sunday burger deal that comes with a ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!