KaapstadMagazine.nl

Het water in Kaapstad is teruggekeerd

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Het water in Kaapstad is teruggekeerd

Goede reden om water te blijven besparen: het niveau van de dammen staat nu op 75%, dat is slechts 10% verwijderd van de vereiste 85% van de nationale overheid 

De dammen in Kaapstad zijn nu voor meer drie kwart gevuld. Het damlevel is van 16% naar 100% gegaan en in sommige gevallen zelfs meer. Alleen de grootste dam, Theewaterskloof, blijft nog achter met 57,6%.

De minister van Lokaal Bestuur, Milieuzaken en Ontwikkelingsplannen in de West-Kaap, Anton Bredell, zegt: “Vorig jaar was het gemiddelde waterlevel 36%. Als ik naar komende zomer kijk, staan we er al veel beter voor (75,51%). Wel is er nog zorgen over de regio Karoo, de situatie is daar nog niet verbeterd.

In veel gebieden zijn de waterrestricties verminderd, maar Bredell raadt iedereen aan om nog steeds op zijn of haar watergebruik te letten. "In de zomermaanden zal het water weer afnemen en we willen niet terugvallen op de oude restricties. Het is in ieders voordeel dat we het water zo efficiënt mogelijk gebruiken."

Nieuwe video van de Clanwilliam sluis die open staat nu die 100% vol is.


Goed nieuws dus! Maar blijf voorzichtig omgaan met het water.

De afgelopen weken heeft het veelvuldig hevig geregend en zelfs gesneeuwd, dat zorgt voor hele positieve statistieken van de dammen die Kaapstad voeden. Op het moment van schrijven zijn de huidige waterniveaus in Kaapstad beter dan in de afgelopen twee jaar. Met damniveaus nu op 75%, komt de stad zelfs dicht bij de vereiste 85% capaciteit van de nationale overheid.

(Last update: 19 september 2018)

Kortom: de watersituatie in Kaapstad gaat de goede kant op. Een groot probleem en de zogenoemde ‘Day Zero’ is verholpen. Ook bemoedigend is dat andere dammen die Kaapstad voeden bijna allemaal boven de 90% vol zijn. Dit allemaal dankzij de regen en waterrestricties van de afgelopen maanden.

Waterrestricties level 5 
Over de maandenlange strenge waterrestricties gesproken: de restricties zijn teruggedrongen tot level 5. Inwoners dienen nog altijd zorgvuldig en zuinig om te gaan met het water - onder meer door het verbod op het wassen van auto's, sproeien van tuinen en verschonen van zwembaden. Ook wordt met klem aangeraden de wasmachine niet te vaak aan te zetten, korter en/of minder te douchen, de kraan niet te laten draaien, etc. 

Waterbewustzijn is het nieuwe moraal in Kaapstad (en andere steden in de wereld). Het streefcijfer voor waterverbruik is slechts 500 miljoen liter per dag, verpreid over het hele gebied rond Kaapstad.

Toeristen: kom gerust naar Zuid-Afrika
Het gemiddelde waterverbruik van de afgelopen week daalde van 527 miljoen naar 513 miljoen liter per dag, verspreid over het hele gebied rond Kaapstad. Dus ja, ook toeristen die hier voor een paar weken vakantie komen vieren: houd rekening met de situatie en ga bewust om met water. Weet ook: toeristen maken in het hoogseizoen slechts 1% van de bevolking uit, dus voel je welkom.

Vandaar deze oproep aan vakantiegangers: draag je steentje bij. Houd er rekening mee als je een douche neemt na een stranddag, of wanneer je je kleren gaat wassen. En al het andere wat een mens doet waar water bij komt kijken. Houd er rekening mee dat de meeste accommodaties en restaurants zich ook aan bepaalde restricties houden en waterbewust zijn. Sommige zwembaden, sauna's en stoombaden kunnen gesloten zijn.

Huidige Kaapse damniveaus (die de stad van water voorzien) 

MAJOR DAMS

CAPACITY

(ML)

2018

(17 SEPT)

%

2017


%

2016


%

2015


%

2014


%

BERG RIVER

130 010

97.6

56.8

68.7

88.2

100.5

STEENBRAS LOWER

33 517

87.5

41.2

70.8

92.4

100.4

STEENBRAS UPPER

31 767

95.8

101.6

99.8

97.5

101.0

THEEWATERSKLOOF

480 188

52.5

26.8

52.1

75.4

104.6

VOELVLEI

164 095

83.7

25.6

65.8

50.2

100.0

WEMMERSHOEK

58 644

90.0

41.5

69.9

73.0

100.0

TOTAL STORED

898 221

628 776

314 984

543 864

664 097

921 441

% STORAGE

 

70

35.1

60.5

73.9

102.6

If it's yellow, let it mellow. If it's brown, flush it down
In januari 2018 meldden verschillende nieuwsmedia dat Kaapstad de eerste wereldstad zou worden zonder schoon drinkwater. De foto’s van droge dammen en rijen mensen met lege waterflessen waren verontrustend en het was ook een nijpende situatie. Onder deze berichtgeving ontstond de misopvatting dat ‘Day Zero’ de dag zou zijn dat er geen water meer zou zijn. Het zou echter wel de dag worden waarop ze water zouden organiseren en distribueren om te voorkomen dat het op zou raken.

Inwoners van Kaapstad zijn de uitdaging aan gegaan om te allen tijden te letten op hun watergebruik. Het huidige dagelijkse verbruiksdoel van 500 miljoen liter water was op zijn plaats, en de inwoners werden geadviseerd om zich strikt te houden aan de bovengrens van 50 liter water per dag. Door deze strenge waterregime werd gezocht naar manieren om water te besparen: de toilet alleen doortrekken als dat echt nodig is en gebeurt met water dat al is gebruikt in de douche of wasbak. De bekende quote luidt: 'If it's yellow, let it mellow. If it's brown, flush it down'.

Daarnaast probeert iedereen ook op andere manieren het watertekort op te vangen. Van het drinkbaar maken van zeewater, het installeren van regenwatertanks tot waterhergebruiksystemen en het boren naar grondwater.Waterniveau van dammen beter dan de afgelopen twee jaar 
De verontrustende beeldvorming in de media over Kaapstad die de wereld overgingen, hebben een grote invloed gehad op het toerisme. Het water keerde terug in Kaapstad, maar de toeristen niet.

Eind juni besloot ons team de waterniveaus van de dammen met eigen ogen te bekijken en vlogen we per helicopter over de drie grootste dammen van Kaapstad. Dit om de huidige situatie in beeld te brengen. En wat blijkt? Het niveau van de dammen is op dit moment hoger dan de afgelopen twee jaar rond deze tijd van het jaar.

De video en afbeeldingen van Kaapstad zijn gemaakt door Red Bull-fotograaf Craig Kolesky. De vlucht werd mede mogelijk gemaakt door Cape Town HelicoptersSituatie in de Westkaap op enkele plekken nog wel verontrustend
Anton Bredell, de West-Kaapse minister van bestuur, milieu en ontwikkeling, zegt dat de regenval in de winter het gemiddelde van de damniveaus uit een dieptepunt van 16% (in april) naar net boven de 55% heeft gebracht. “We blijven bezorgd over de Karoo-gebieden en rondom de Gouritz River, waar de gemiddelde damniveaus slechts 18% bedragen. Ook gebieden als Beaufort West en Oudsthoorn blijven onder druk staan als het gaat om watergebruik. In deze gebieden regent het gelukkig wel vaker in de zomer, dus hopen we op een paar goede regenbuien vanaf oktober.”

Meer weten? Lees hier meer informatie over de waterrestricties in Kaapstad.

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter. Mooie plaatjes van de leukste events in en om Kaapstad pinnen we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
November 2018
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Sam Nhlengethwa Waiting 2A First In 10 Years: Sam Nhlengethwa ...

One of South Africa’s pre-eminent artists is exhibiting at a classic gallery in the city

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

legends_live_in_concertCelebrate The Music Legends All On One ...

A talented 10-piece cast impersonates music legends to perfection

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

2 4 1 hqHQ: Not Such a Blue Monday After All

HQ’s #2FOR1Monday: Live acoustic music and two Salad, Steak and Chips set menus for the ...

KewpieAn Inspiring Message of Diversity and ...

The vibrant diversity of District Six comes alive with an exhibition about a famously ...

Cape Culinary Tours Valentine's Day InclusionTake a Bite into History with Cape Town ...

Learn about Cape Town’s past while savouring local cuisine with these informative ...

AroundAboutCars 3 Get R100 Off Your Next Hired Car From ...

Quote “CapeTownMagazine” when booking a car through AroundAboutCars and get R100 off

danielasSample Daniela's Exotic Macarons For ...

Salted caramel, purple surprise, ginger sesame, cinnamon milk tart and 20 more Parisian ...

SA IdolsAll the Times Capetonians Entertained ...

Though auditions for 2018 are closed, Cape Town did us proud during SA Idols Season 14

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

Ubuntu Climbs 365 3How Many Hikes Up Table Mountain Does ...

A hike a day gets the funds raised. This guy is hiking Table Mountain every single day of ...

Cartel House 8Get a Co-Work Desk Discount Plus Free ...

Book your hot desk at this ultra-luxe Cape Town co-working space provider this Monday and ...

Sgt pepper live musicRam Jam Rock Parties at Sgt Pepper

The head-banging, guitar twanging rockin’ good times are back

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!