KapstadtMagazin.de

AfrikaBurn: once-in-a-lifetime experience

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Stadt der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

AfrikaBurn: once-in-a-lifetime experience

Een tijdelijke stad - midden in de woestijn - volledig gecreëerd door de deelnemers zelf

(Last update: mei 2018)

Karlijn (22) is naast een toegewijd stagiaire, ook een toegewijd festivalliefhebber. En dat komt mooi uit, want aan festivals heb je in Zuid-Afrika geen gebrek. Ze gaat tijdens haar stage naar AfrikaBurn, één van de meest bijzondere festivals van Zuid-Afrika. Een week later terug op kantoor is ze gesloopt van de moeheid, maar een onvergetelijke ervaring rijker. Ze beschrijft hieronder hoe ze het festival beleefd heeft, wat ze ervan geleerd heeft en een paar ultieme tips voor toekomstige AfrikaBurn-gangers.Let op: kaartjes voor AfrikaBurn gaan altijd snel, heel snel over de toonbank! Er kunnen een maximaal aantal mensen op het terrein en het wordt steeds populairder, dus vandaar dat het snel 'vol' is. Houd onze Facebookpagina in de gaten, daar laten we het meteen weten als de kaartverkoop (via quicket.co.za) van start gaat!

Na een rit van 2,5 uur over de dirt road zien we een gele caravan met de tekst ‘welkom’. We rijden een heuvel over en zien het enorme festivalterrein in de verte liggen. Onze zin in de aankomende vijf dagen groeit per seconde. Voordat we een campingplek kunnen gaan zoeken, wordt de auto tegengehouden door een groep mensen. We vragen ons allen af wat eraan de hand is en een van hen zegt: “Is this your first burn?” In koor roepen we terug dat dat het geval is. We worden verzocht uit te stappen en het welkomstritueel te voltooien. Dit houdt in: drie keer door het zand rollen en vervolgens met een stalen stok een enorme klap op de Tankwa bong geven. “Welkom, dit was je AfrikaBurn ontmaagding.Geniet ervan!”Afrika Burns Creative Projects (AfrikaBurn) is een Not-For-Profit Company met als doel een onafhankelijk Zuid-Afrikaans Burning Man event te organiseren. De eerste AfrikaBurn vond plaats in 2007. Waar er bij de Amerikaanse versie van Burning Man - dat ooit in 1986 in San Francisco onschuldig begon als kampvuur – in Nevada ongeveer 50.000 mensen op afkomen, trekt AfrikaBurn in Zuid-Afrika een paar duizend deelnemers en blijft elk jaar groeien. Tijdens deze editie (2018) waren er zo’n 13.000 festivalgangers en 1000 vrijwilligers aanwezig. Het event, dat meestal eind april/begin mei plaatsvindt, duurt zeven dagen en vindt plaats in de Tankwa Karoo, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Kaapstad. Vanaf Kaapstad ben je – mede dankzij de dirt road van meer dan 100km aan het einde – zo’n vijf uur onderweg.

Who needs money?
AfrikaBurn is géén festival, meldt de website uitdrukkelijk. Wat is het dan wel? Het is een tijdelijke wereld die gecreëerd wordt door de mensen die de lange trek maken naar het woestijngebied in Tankwa Karoo. Hier creëren duizenden enthousiastelingen hun eigen magische wereld: er zijn kunstwerken, optredens, DJ’s, dansvloeren, yogalesjes, modeshows, lezingen, uitkijktorens met uitzicht over het terrein en nog veel meer. En omdat geld een overbodige luxe is, is alles helemaal gratis. 

Bepakt met een rugzak vol drinken, chips en fotocamera’s gaan we op pad - geen idee hebbend wanneer we terug zullen keren bij ons tentenkamp. Het terrein is enorm wat ervoor zorgt dat je er uren kan rondlopen. Het geeft een heerlijk vrij gevoel om niet bezig te zijn met de tijd en echt te genieten van het moment. Bij elk ander festival voel ik toch een druk om bepaalde artiesten te zien spelen. Nee, hier zie je wel wat er op je pad komt onderweg. We kijken onze ogen uit, dansen op rijdende maïskolven en bakken tosti’s midden op de dansvloer.‘Sharing is caring’ is het motto op dit festival. Overal in de binnenkring - de grote ronde cirkel waar iedereen rondom kampeert – klinkt de muziek vanuit tenten, praalwagens of zelfs prullenbakken waaromheen zich dan grote groepen mensen verzamelen om te dansen en los te gaan. Overdag kan je je bijvoorbeeld vermaken met een potje topless tennis of je aansluiten bij een groepsdiscussie. ’S nachts zijn er genoeg feestjes, zowel op de grond als op rondrijdende wagens die tot in de vroege uurtjes doorgaan met technomuziek. Ook overdag is er aan muziekfeestjes geen gebrek.

The Big Burn
Iedere avond gaan er een aantal kunstwerken, die speciaal voor AfrikaBurn gemaakt zijn, in de fik. Op vrijdagavond is het grote moment daar: ‘The Big Burn’. Bij iedere burn verzamelen grote groepen mensen zich om het kunstwerk heen, maar bij deze staan er wel heel veel mensen. Het verbranden is eigenlijk waar het allemaal om draait tijdens het evenement. Ook is er een ‘silent burn’ op zaterdagavond waarbij iedereen in stilte om het brandende vuur heen zit: een bijzonder moment. Bij dit ritueel worden de nodige kleren uitgetrokken, wordt er veelal gejoeld en om het grote vuur heen gedanst. 


Credits: Jelle van Dillen 

Als alles dan gedoofd is, kan er weer verder gedanst worden bij de rits feestjes die je kan bezoeken in de loud zone. Op zondag is het al meteen een stuk rustiger op het terrein, veel mensen gaan die dag naar huis hoewel het officiële einde van het feest pas maandag is. Gelukkig is The Big Burn wel eerder zodat iedereen deze kan meemaken.

Zelf vertrek ik na een korte nachtrust en een prachtige zonsopgang op zondagmiddag. Er is hier een gemeenschap gecreëerd waar iedereen kan doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Het voelt daarom best gek om terug te keren naar de ‘bewoonde wereld’. Ik krijg dat besef vooral zodra mijn internetverbinding weer werkt en de Whatsappberichten binnenstromen met vragen over hoe ik het heb gehad. ‘Voor degene die er zijn geweest is uitleg niet nodig, voor degene die er niet zijn geweest is uitleg niet mogelijk’, aldus de organisatoren. En dat klopt. Het is een magische ervaring die je pas snapt als je hem zelf beleefd hebt.  Karlijn’s top 9 AfrikaBurn-tips
Wil jij volgend jaar ook bij dit magische festival in de woestijn zijn? Lees hieronder een aantal van Karlijn haar cruciale survival tips!

 1. Ga rustig zitten voor die kaartjes
  Kaartjes voor AfrikaBurn gaan heel erg snel - en zonder ticket is er geen entree. De kaartverkoop gaat meestal al in november van start, dus wil je er gegarandeerd bij zijn - koop dan meteen al je kaartje. Daarna volgen nog een paar extra verkooprondes in december en februari. Het is niet mogelijk een kaartje voor een dag te kopen, maar alleen voor de gehele week. Een ticket kostte dit jaar R1645 en een vehicle pass (dit jaar voor het eerst) R170. Voordat je mee kan doen aan de verkoop ben je verplicht om een ‘burner bio’ aan te maken en daarvoor moet je een flinke vragenlijst in te vullen.
 2. Organisatie is key
  Koop alles in wat je voor al die dagen nodig denkt te hebben, want op het terrein is helemaal niks. Enkel ijs. Denk aan makkelijk eten: soep, noodles, knakworstjes, brood en spaghetti. Ongeveer 5 liter water per dag per persoon is nodig, hier zit dan ook het douchewater bij inbegrepen. Zorg ook dat je een tent hebt met een goede set haringen zit, en een stevige hamer om ze in de droge grond te slaan. Onze oplossing: bakstenen in de tent leggen. 3. Sharing is caring
  Neem iets mee om uit te delen: dit is het leukste gedeelte van AfrikaBurn. Op die manier draag je echt wat bij aan de community die je daar opbouwt. Zo kon je op Koningsdag poffertjes halen bij de Nederlandse tent en op donderdag werden er pizza’s gebakken door een groep Zuid-Afrikanen. Zelf hadden we een grote bak met lolly’s.
 4. Dress for the occasion
  De één is nog gekker verkleed dan de ander, en de ene auto nog raarder getransformeerd dan de ander. Je kan werkelijk alles verwachten: hoe gekker, hoe beter. Van te voren zijn er een hoop leuke vintagemarktjes te bezoeken in heel Kaapstad, die zich speciaal hebben gericht op het verkopen van kleding voor AfrikaBurn. 5. Beschadig de woestijn zo min mogelijk
  Alles wat gebruikt wordt, moet mee terug worden genomen. Je eigen troep neem je dus allemaal weer terug in de auto naar waar je vandaan komt en gooit het daar pas weg. Neem bijvoorbeeld plastic flesjes mee voor je sigarettenstompjes. Zolang er maar niets achterblijft op het terrein. Het is ook mogelijk om voor R20 per zak je afval daar te dumpen.
 6. Volunteer door middel van een burner shift
  AfrikaBurn zou niks zijn zonder alle vrijwilligers. Een derde van de festivalgangers is nodig om de boel draaiende te houden. Om in het kader van sharing is caring te blijven, is het daarom geen slecht idee je op te geven voor zo’n shift. Denk niet meteen aan afvalruimen, maar bijvoorbeeld aan het verwelkomen van iedereen bij de ingang met het welbekende ritueel. 7. Reserveband(en) en autoverzekering: check
  De lange dirt road staat er om bekend dat deze autobanden eet als ontbijt. Neem dus zeker een reserveband mee en het belangrijkste: rij rustig en houd afstand. Het is het ook verantwoord om een verzekering te nemen, want een sterretje in je voorruit zit er zo. Trust me.
 8. Bescherm je tegen de zon
  Verbranden gaat erg snel in de woestijn, dus een flinke pot zonnebrand wordt aangeraden. Ook een zonnebril is erg fijn om mee te hebben. En dan het liefst een paar goggles die aan de zijkant zijn afgesloten zodat er geen zand in je ogen kan komen. Die zandstormen kunnen best vervelend zijn. Een bandana is daarom ook geen overbodige luxe.
 9. Laat je gaan, maak nieuwe vrienden, bekijk de sterrenhemel, dans tot zonsopgang, neem alles in je op en je wilt nooit meer weg!

Door Karlijn Hartveld

Meer weten over een van de vele, andere leuke festivals in Kaapstad en Zuid-Afrika? Lees dan ook onze Top 10 Festivals in en om Kaapstad!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van alle feesten en activiteiten in Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter! De mooiste foto's posten we op Instagram

Events In Kaapstad
April 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

wine_of_exileNapoleon Loved Cape Town Wine. Find Out ...

Plus see Bonaparte’s cut-glass crystal goblets and taste the modern version of his ...

sundoo2019_4South-Indian Tapas and Thalis For a ...

Vegan options, halaal-friendly, casual but beautifully decorated: Sundoo South Indian ...

the41_music3Romantic Beach Vibe and Live Music At ...

Live Thursdays: Come in your slops to this chic Camps Bay spot for great food and live ...

OX Seals 04Smile: You Get 10% Off Seal Snorkelling ...

Up close with wild Cape fur seals in small, intimate excursions that are super special, ...

sgtpepper152-for-1 Burger or Pizza Deal At Sgt ...

A reason to eat out: Get a free pizza on Tuesdays and a free burger on Thursdays at this ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

coco_safar_lunchOn The House: Try A Rooibos Cold Brew ...

Satisfy your cravings for South African flavours such as bobotie or hit the spot with ...

Barrs7Common Summer Ailments And Their ...

What most people ask about sunscreen, hay fever, runny tummy, malaria meds and ...

Rotterdam_KwetuSafariPicnic2Farm Stay Special: Free Sunset Safari ...

Idyllic Swellendam farm accommodation with a special game drive and picnic amongst the ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

house of h2 For 1 New Corona Cocktails on the ...

All-new whiskey-Corona mixes, Corona mojitos for after-work drinks during two-hour ...

High FiveA 3-for-2 Kitesurfing Special For ...

High Five’s camps and clinics mean you get tips from kitesurfing pros

Coco Safar Dinner NEW 2Indulge In Dinner and Dessert At Coco ...

And now they have added couture alcoholic cocktails to the menu at this all-day cafe

Jack Black 12Alternating Jazz and Quiz Nights at ...

Live tunes or pub quiz? Take your pick of Thursdays at the brewery taproom in Diep River

Leopard's Leap Harvest Table 1Savour the Lekker in What's Local at ...

Discover South Africa through its flavours and traditions at a family-table event ...

Just Like Papa 1Just Like Papa: The Ultimate Place to ...

Finally, there’s a place in Cape Town where you can get exceptional home, camping, ...

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

African RelishGet Hands-On With Local Fresh Produce ...

Leave it up to African Relish to create the perfect food-centred weekend getaway

Waterworld Strand Waterpark Cape TownFree Putt-Putt Special at Waterworld ...

False Bay’s finest family fun zone is offering a complimentary game of mini golf with ...

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!