Bonheur Krokodillenboerderij Paarl | Erop Uit Wijnlanden

Krokodillenfarm in Paarl

Live: 1200 krokodillen in de Kaapse Wijnlanden


De wijnlanden van de Westkaap zijn bekend om hun vele wijnboerderijen, mooie routes en bijzondere restaurants onderweg langs de N2. Verreweg de meest toeristische trekpleisters van de Wijnlanden zijn Stellenbosch en Franschhoek, en voor een reden. Beide wijnoorden zijn verbluffend mooi, net als de vele wine estates en de Zuid-Afrikaanse wijnen die uit deze wijngaarden komen.

Welkom in Paarl – het achtergebleven broertje van Stellenbosch en Franschhoek. Langs de N1 naar het noorden rijd je vanaf Kaapstad in zo’n 45 minuten naar Paarl. Nee, zo langs de snelweg niet per se een bijzondere route, inderdaad. Maar eenmaal in Paarl, heeft de stad – onderdeel van de wijnlanden van de Westkaap – op haar manier ook veel te bieden.

Zo is er in Paarl het beroemde Afrikaanse Taalmonument, een pompeus monument dat in 1975 werd neergezet om de zelfstandigheid en ontwikkeling van het Afrikaans als taal te symboliseren. Ook in Paarl staat het museum der Afrikaanse taal, om in die sfeer te blijven. Inderdaad, Paarl is een vrij traditioneel ‘boerendorp’, waar de Afrikaanse cultuur hoog in het vaandel gehesen lijkt.

Actie in Paarl
Maar er is meer in Paarl. Wat weinig mensen lijken te weten, is dat dit enigszins slome stadje, ook een enorme bron van spanning en actie is. Wie langs de R45 - richting Franschhoek – vijf minuten voorbij Paarl rijdt, rijdt langs Le Bonheur Crocfarm - huis van 1200 kleine en grote krokodillen.

Gids Milner doet het dagelijks – up, close and personal met de krokodillen. Want, zo vertelt hij, “krokodillen zijn banger voor mensen dan andersom.” En dat blijkt. Tijdens de half uur-durende rondleiding tussen de krokodillen, loopt hij meerdere malen achter de hekjes van de loopbrug, richting de krokodillen. Hij geeft ze kleine duwtjes met zijn stok, stampt een paar keer met z’n voeten en spettert met het water. En weg zijn de 1200 krokodillen. “Krokodillen die geen honger hebben, hoef je nooit bang voor te zijn,” legt kroko-expert Milner uit. In het wild eten krokodillen slechts vijf keer per jaar. In Le Bonheur worden de beesten overstelpt met eten.

Zie hier een video van Milner die de krokodillen 'wegjaagt'. Milner kent geen angst.



Krokodillen-Tours
De krokodillenboerderij Le Bonheur bestaat al 31 jaar, daarvoor was het slechts een klein restaurantje temidden van talloze gaarden fruit- en olijfbomen. Het geheel maakt een mooi, pittoresk plaatje. Maar sinds de krokodillen – die in de buurt gefokt worden – in Le Bonheur wonen, is de farm vooral een toeristische trekpleister van Paarl en geliefd weekenduitje voor gezinnen met kinderen uit de omgeving. Voor R30 (3 euro) krijgen volwassenen de rondleiding, kinderen jonger dan 18 jaar betalen R18 en de allerkleinsten tot 2 jaar mogen voor R5 naar de kroko’s gluren.  Zeven dagen in de week, van 9-5 staat Milner voor de groepen klaar. Zijn tours zijn spannend, informatief en vermakelijk tegelijk.

Wie wil en durft, mag zelf een krokodil (een kleine variant) vasthouden, aaien of knuffelen. Voor de zekerheid bindt Milner dan wel even een elastiekje om z’n bek.

De boerderij heeft ook een gift shop, waar onder andere schoenen en tassen van krokodillenleer verkocht worden. Ook de rubbelige krokodillenvellen voor aan de muur kunnen gekocht, danwel besteld worden. Want per jaar worden in Le Bonheur zo’n 4000 krokodillen geslacht ten bate van verkoop van het leer. Dierenmishandeling? Niet echt, want even verderop worden er in hetzelfde tempo krokodillen gefokt, die vervolgens naar Le Bonheur zwemmen. Zodat er altijd genoeg krokodillen zijn om vast te houden, naar te kijken én van te gruwelen in Le Bonheur Crocodile Farm.

---

Leuke dingen doen in en om Kaapstad met of zonder kinderen? KaapstadMagazine.nl houdt je op de hoogte van kindvriendelijke restaurants, uitjes en events. Maar ook voor volwassenen weten wij van alle randjes, de hoed.

Voor alle updates over Kaapstad en happenings rond Kaapstad, schrijf je je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief en volg je ons op Twitter

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika