WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

District Six Museum in Kaapstad

Bijzonder museum over vergeten Apartheidsverhaal

Wie in Kaapstad aankomt, rijdt waarschijnlijk linea recta richting Tafelberg, de vertrekplaats van Robben Island en Camps Bay. Natuurlijk zijn dit bij uitstek de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Dat het hier zo’n negen maanden per jaar mooi weer is, helpt niet bepaald mee aan het feit dat vakantiegangers nog wel eens lijken te vergeten dat Kaapstad een aantal hele bijzondere musea in huis heeft. Maar daar komen wij in het spel...

Zo is er het indrukwekkende District Six Museum op de Buitenkant Street in het centrum van de stad. Gelegen in een oud pand op de rand van wat vroeger District 6 heette, is in dit museum een permanente  expositie te zien van de gewelddadige verdrijving – de zogenaamde forced removals - van alle inwoners van District Six vanaf 1966.

Tot die tijd was deze wijk een levendige, multiculturele wijk met 50.000 inwoners die hier soms al vijf generaties leefden. Maar door de Apartheidsregering werd besloten dat District Six een ‘witte wijk’ moest worden en alle 60.000 niet-blanke inwoners van de wijk moesten weg.

District Six werd Cape Flats
De beslissing luidde het ontstaan van de Cape Flats in, en de eeuwige vernietiging van één van de bijzonderste wijken van Kaapstad. De wijk werd vrijwel met de grond gelijk gemaakt, met als doel huizen en gebouwen voor witte inwoners te bouwen. Zo ver is het nooit gekomen. Wat blijft is een open vlakte waar naast de kerken en moskeeën – die werden niet gesloopt – en enkele recentelijke pogingen tot herbouw die een verborgen verhaal van de Apartheid vertelt.

Ook bijzonder zijn de wisselende tentoonstellingen in het museum, die zich meestal richten op een bijzonder facet uit het leven van de gloriejaren in District 6 voor 1966. Minstens zo bijzonder zijn de rondleidingen die je kunt nemen, gegeven door een oud-bewoner of familielid van een oud-bewoner van de wijk. Foto’s, teksten en plattegronden vertellen het verhaal van District 6, dat eigenlijk iedere bezoeker of liefhebber van Zuid-Afrika zou moeten kennen.

Andere musea in Kaapstad
Bezoek zeker ook het Bo-Kaap Museum in de kleurrijke Bo-Kaap wijk van de stad, een klein museum dat het verhaal van de oud-Indische slaven in die wijk vertelt. Of het Iziko Slave Lodge op Adderley Street, ook een absolute must-see als het gaat om de geschiedenis van Zuid-Afrika. Vind alle musea die de moeite waard zijn in ons overzicht van musea in Kaapstad en omgeving.

Meer geïnteresseerd in kunst? Zie hier dan een heel handig overzicht van kunstgalerieën in en rond Kaapstad.

KaapstadMagazine.nl is altijd op de hoogte van het reilen en zeilen in Kaapstad. Op het gebied van nieuws, het nachtleven, events en sociale ontwikkelingen – maar zeker ook van de creatieve en culturele vibe in de Moederstad.  Voor updates in en rond Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief, volg je ons op Facebook en natuurlijk op Twitter

Mon
H:21°
L:15°
Tue
H:25°
L:14°
Wed
H:25°
L:14°
Thu
H:23°
L:15°
Fri
H:25°
L:16°
Sat
H:25°
L:17°
Sun
H:20°
L:15°
WanderlustNederlandse Sabine runt Wanderlust; de ...

Als je op zoek bent naar ruime kamers, grote tuinen, beats, braais en nieuwe ...

cocosafar_steak2Van Rib-eye tot Vega - Dit zijn de ...

Gourmet hamburgers, steak en nu ook cocktails staan op het nieuwe menu van dit ...

Zeestock_1Vind het avontuur in Kaapstad

Van kitesurfen tot zandboarden en paintballen, Zeestock Adventure Lodge weet ...

artisanal cheese fairCreëer een 'kaas meesterstuk' op het ...

Er is zoveel te doen, zorg dat je er vrijdag al bent

the41_5The 41: Mediterraanse keuken met Zuid ...

En je hoeft je niet eerst om te kleden, ook op je slippers en in je zanderige ...

kamers_makersKamers Makers, de unieke markt

KAMERS/Makers Markt laat ons zien hoe divers 2019 in Zuid Afrika is

oog voor afrikaSPECIALE AANBIEDING: Kaapstad Magazine ...

De samenwerking met OOG voor Afrika wordt gevierd met acht pagina’s ...

Cloud 9 Hotel 1Cloud 9 Rooftor Bar: het mooiste ...

Een van de allermooiste dakterrassen in Kaapstad – met dank aan een ...

TRIVIA

image description

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!