CapeTownMagazine.com

16 x hidden gems in Kaapstad

Unwrapping Cape Town with you.
Also engage with our other channels
to find something you don't want to miss.
 
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

16 x hidden gems in Kaapstad

De mooiste plekken in de Moederstad die je niet in de reisboekjes vindt - maar wel op KaapstadMagazine.nl

Ooit hebben we bij KaapstadMagazine.nl een verbod op gebruik van de uitdrukking ‘hidden gem’ ingevoerd. Omdat hidden gems nou eenmaal niet meer hidden zijn als je ze naar buiten brengt, en omdat je vooral niet te scheutig moet worden met het verklappen van je hidden gems. Iets over inflatie en waardevermindering.

Hoe het ook zij, KaapstadMagazine.nl heeft als slogan ‘je beste vriend in Kaapstad’. En tja, zou je beste vriend dingen voor je achterhouden? Niet dus. En daarom klappen we hieronder uit de school over – wat ons betreft –14 hidden gems in Kaapstad. NB: niet verder vertellen ajb!

(Last update: maart 2018)

1. Oudekraal Beach picnick & braaispot
Welkom in Zuid-Afrika, waar braaien nationale hobby #1 is. Braaien zeg je? Ja, braaien – dat is Zuid-Afrikaans voor barbequen. Liefst met heel veel vlees, alles tegelijk serveren en weinig poespas eromheen. Bij vrienden en familie thuis, in het park, op het strand, overdag en ‘s avonds: het kan altijd. Oudekraal Beach – officieel onderdeel van Table Mountain National Park – is een stukje natuurschoon op de weg tussen Camps Bay en Hout Bay, en een van de mooiste braaispots ter wereld. Picnicken kan natuurlijk ook (meer dan) prima. Vanaf hier kun je ook het (koude) water inspringen. Ook duikers zijn hier graag geziene gasten, met dank aan het feit dat hier op de bodem het oudste scheepswrak van Zuid-Afrika te vinden is: ‘Huis te Kraaiensteing’, een schip dat hier in 1670 zonk. Je betaalt wel entree persoon om ‘binnen’ te komen, just so you know. Geopend tussen 8.00u en 18.00u. In de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn, dus kom op tijd om je stukje grond te confisqueren!

picknicken kaapstad
Wie een mooiere plek kent in Kaapstad om te picknicken, laat het ons vooral weten.

2. South China Dim Sum Bar, Long Street
Welkom in Long Street, de 'party street' van Kaapstad die nou niet per se bekend staat om z'n culinaire hoogstandjes. Wat ons betreft vormen Fork (een heerlijk tapasrestaurant) en deze South China Dim Sum Bar daar dé uitzondering op. Bij deze dim sum bar moet je even wachten op je har gau, laksa, ramen, wontons en dumplings, maar dat komt omdat ze kakelvers gemaakt worden in de kleine keuken door de authentieke dim-sum chef. Een pareltje met hoofdletter P. 
289 Long Street, CBD
+27 (0)78 846 3656


dim sum restaurant kaapstad
Overdag en 's avonds geopend: South China Dim Sum Bar. Overigens niet op zondag en maandag. Foto: between2chairsblog.wordpress.com

3. Rhodes Memorial Restaurant & Tea Garden
Als je vanuit Kaapstad de M3 richting de zuidelijke buitenwijken neemt, rijd je langs de University of Cape Town (UCT). De meeste mensen zijn nog aan het bekomen van hoe mooi die universiteit erbij ligt (een prachtig pand, ‘behangen’ door klimop en de noordelijke uitlopers van Devil’s Peak als achtergrond), en realiseren zich derhalve enkele minuten later niet dat ze langs nóg een juweeltje rijden: Rhodes Memorial. Een Grieks geïnspireerd bouwwerk gemaakt ter nagedachtenis aan de Brits-Zuid-Afrikaanse politicus Cecil John Rhodes (1853–1902). Vanaf hier heb je een uitzicht over Kaapstad en de wijde omgeving, die Rhodes voor zich zag als het begin van de ‘Cape to Cairo Route’ – zijn imperialistische droom van Brits koloniaal Afrika. Een tikkeltje controversieel dus, deze Rhodes. Hoe dan ook, even boven het gebouw vind je het Rhodes Memorial Restaurant & Tea Garden. Om te zeggen dat je hier per se naar toe moet voor de heerlijke lunch is gelogen, maar wel voor een verfrissend drankje en het prachtige uitzicht. Vanaf hier kun je ook mooie wandelingen op en rondom Devil’s Peak maken. Maar vooral de verborgenheid van de plek (lekker schaduwrijk ook) en het verbluffende uitzicht maken dit een absolute hidden gem. Het restaurant is elke dag geopend van 9.00u – 17.00u. Reserveren is aan te raden (vooral in het weekend).

Rhodes Memorial Kaapstad
Rhodes Memorial vind je aan de M3 als je vanuit Kaapstad naar de zuidelijke buitenwijken rijdt.

4. Madam Taitou, Long Street
Als je binnenwandelt in Madam Taitou, moet je even drie keer om je heenkijken om het te snappen. En zelfs dan is misschien niet duidelijk dat je in één van de leukste, meest bijzondere Ethiopische restaurants van Kaapstad (ter wereld?) terechtgekomen bent. Planten, veel planten, decoratie, veel decoratie. Neem plaats aan een van de knusse 'zitjes' en bestel de lekkerste gerechten uit de Ethiopische keuken.
77 Long Street, CBD 
+21 (0)21 426 6969Mouwen opstropen, handen wassen en aanvallen maar bij Madam Taitou! Foto: Southafrica.net

5. Kalky’s in Kalk Bay
Fish ‘n Chips smaakt nergens zo lekker als in de haven, al was het maar omdat de vis daar nou eenmaal verser is. Dat geldt zeker voor Kalk Bay, waar je de vissersboten ziet aanmeren en de vis kakelvers van de bootjes afgeladen wordt. Kalky’s is een instituut, want in Kaapstad en de wijde omgeving weten ze dat je hier de lekkerste, meest verse vis eet. Wie op dieet is zet misschien even de joker in, maar de rest laat zich hier de meest verse 'vette bek' goed smaken. 
Kalk Bay Harbour
+27 (0)21 788 1726

kalk bay zuidafrika
Kalky's in de (prachtige!) haven van Kalk Bay: over instituten gesproken

6. De tuin van het Mount Nelson Hotel
Over Kaapse instituten gesproken, in dat rijtje hoort het Mount Nelson Hotel ook thuis. En dan met name de high teas die ze in dit luxe hotel in Kaapstad serveren. Die zijn namelijk onbetwist a league of its own. Feit is dat niet iedereen van high teas houdt, en al helemaal dat niet iedereen een overnachting in dit prestigieuze hotel kan betalen. Beiden zijn niet nodig, maar doe jezelf een lol en plan een ochtendje in om naar het hotel te gaan, plaats te nemen in de mooie, ruime tuin en bestel een kop thee. Los van de indrukwekkende selectie aan theesmaken en –soorten die ze hebben, is alleen al in deze tuin zitten een rustgevende, heerlijke ervaring. Dat je voor de meest simpele thee R45 per stuk betaalt (ok, je krijgt een potje, maar toch) mag de pret niet drukken: het is de ervaring die telt.
76 Orange Street, Gardens
+27 (0)21 483 1000

mount nelson hotel kaapstad
En dit is slechts de entree...

7. The Gin Bar, Wale Street
Als je niet weet dat het er zit, loop je er strak langs: The Gin Bar op Wale Street. Logisch, want overdag is het een 'gewone' koffiezaak. Maar 's avonds transformeert Honest Chocolate Bar  tot The Gin Bar, één van de bestbewaarde geheimen van Kaapstad. En gin-tonic in een aantal bijzondere gedaantes. Veel meer kunnen we er niet over kwijt, behalve dat je hier zeker een avondje binnen wil stappen. Niet als je niet van gin-tonic houdt, want dat is het enige wat ze hier verkopen.
64 Wale Street, CBD

gin bar kaapstad
Hoe leuk is The (secret) Gin Bar? 

8. Earth Fair Market, St. George's Mall
De leukste markt van Kaapstad? Tuurlijk, dat is de Neighbourgoods Market op de Old Biscuit Mill. Klopt. Dat weet niet alleen jij, maar ook duizenden andere liefhebbers die elke zaterdagochtend richting Woodstock rijden. Het maakt de markt er niet minder fijn, gezellig en lekker op, maar een hidden gem kan het onmogelijk genoemd worden. In die categorie is er de Earth Fair Market, die elke donderdagochtend om 11.00u verrijst in het centrum van Kaapstad – op de autoloze ‘avenue’ die St. Georges Mall heet. Een kleine dertig stalletjes met de meest lekkere etenswaren – sushi, dim sum, paella, wraps, curry, verse sappen, ijs, gebak. En meer. Veel meer.
St. Georges Mall, elke donderdag van 11.00u – 15.00u

markt kaapstad
Als je denkt dat deze foto geen recht doet aan hoe lekker deze markt is, dat klopt. Andere hele fijne (food) markten vind je hier: de leukste markten in Kaapstad

9. Dunkley Square, Gardens
De grap is dat heel veel mensen (toeristen, vooral) heel dicht in de buurt van Dunkley Square komen, maar dat zelf niet weten en er dus niet komen. En dat is zonde, want het is echt een heel leuk 'verborgen' pleintje, parallel aan de Company's Garden, om de hoek van de meeste musea. Vooral leuk is het relaxte sfeertje bij café-restaurant Roxy's en het Grieks-meditterane café-restaurant Maria's, waar je zowel overdag als 's avonds terecht kunt voor lekker eten. 
Dunkley Square, 31 Barnett Street, Gardens
+27 (0)21 461 3333


bijzondere plekken kaapstad
Maria's op Dunkley Square: het leukste plekje op een van de leukste pleinen in Kaapstad. Foto: insideguide.co.za

10. Bakoven Beach
Camps Bay kent iedereen, want dat is zonder twijfel een van de mooiste stranden van Kaapstad, net als de vier stranden van Clifton. Niks meer aan doen, helemaal af. Maar we vertellen je een geheimpje: even verderop, net voorbij Camps Bay als je de kustweg richting Hout Bay rijdt, ligt het strand van Bakoven. Een heel klein strandje dat eigenlijk vooral door de plaatselijke bewoners van Bakoven en Camps Bay gebruikt wordt. Weinig parkeergelegenheid, geen ligbedjes te huur, geen horeca… niks. En juist daarom is dit een van de allermooiste hidden gems van Kaapstad.
Tip: Bekijk ook de andere prachtige stranden in en om Kaapstad.

stranden kaapstad
Gevonden! Bakoven Beach is only for those in the know..

11. Mogg’s Country Cookhouse (Hemel en Aarde Vallei)
Als je de definitie van een ‘hidden gem’ opzoekt, vind je geen eenduidige omschrijving. Gelukkig maar, dat is juist de magie van het concept. Wij vertalen het graag als ‘iets dat je zonder hulp van een insider niet zou weten of kunnen vinden’. En dat is in het geval van Mogg’s Country Cookhouse aan de R320 (tussen Hermanus en Caledon) in de Hemel en Aardevallei nou net de grap: zelfs als je de routebeschrijving hebt, rijd je de afslag zo voorbij. Draai vooral om en blijf zoeken naar het bord, want het is meer dan de moeite waard. In dit lieflijke restaurant waar moeder en dochter al sinds 1994 de scepter zwaaien, eet je de lekkerste home cooked lunches, vers van het land. Let op: reserveren is een must, want Mogg’s is alleen open voor lunch en alleen van woensdag tot en met zondag.

moggs hermanus
Mogg's. Ga erheen en je snapt precies waar we het over hebben.

12. Café Des Arts, Franschhoek
Franschhoek is niet alleen thuis voor de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen, maar ook voor enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika. En dan hebben we het vooral over Le Quartier Francais, het toprestaurant aan Franschhoek’s Main Road. Om Le Quartier Francais een hidden gem te noemen zou gelogen zijn, maar dat kan niet gezegd worden van Café Des Arts, een fantastisch restaurant op een steenworp afstand. ‘If you're lucky, you may even get some cutlery!’ valt te lezen op de website van Café des Arts. Aan witte tafellakens, duur zilverwaar, pretenties of andere complexiteiten doen ze niet, maar wel aan non-pretentieus, ongecompliceerd, heerlijk eten.
7 Reservoir Street West (achter de FNB bank), Franschhoek, +27 (0)21 876 2952
Tip: Bekijk onze
favoriete wijnhuizen in Franschhoek

restaurants franschhoek
Et voila, Cafe des Arts

13. On the Rocks, Blouberg
Blouberg kennen de meeste mensen die op vakantie naar Kaapstad komen vooral als ze van kitesurfen houden. En van mooie uitzichten, want iedereen weet dat je vanaf het strand van Blouberg de mooiste blik op de Tafelberg hebt. Vergeet dus vooral je camera niet als je richting Blouberg – een kleine 20 minuten rijden vanaf het centrum van Kaapstad – rijdt. Doe jezelf een plezier en combineer het met een diner in een van de leukste, onontdekte restaurants in dit kustplaatsje: On the Rocks. Om te zeggen dat het interieur van het restaurant nou echt een winnaar is, helaas, maar de combinatie van lekker eten en dat prachtige uitzicht maken dit tot een bijzonder plaatje. Zo eentje die bijna niemand kent, ondanks dat het restaurant al bijna 60 jaar bestaat. Maar jullie wel. Vanaf nu dus. Elke dag geopend van 9.00u – 22.00u.
45 Stadler Road, Blouberg, +27 (0)21 554 1988

reistips vakantie kaapstad
Letterlijk on the rocks. En dat uitzicht. Cherry on the rocks!

14. Beau Constantia Wine Estate, Constantia
Vakantiegangers hebben een wijnproeverij doorgaans hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Een wijnboerderij die minder bekend is, maar minstens zo fraai – zo niet fraaier – is Beau Constantia. Niet in Stellenbosch of Franschhoek, maar in, de naam zegt het al, Constantia (kwartiertje rijden van Kaapstad). Via een lange oprijlaan kom je op een smal paadje dat je leidt naar het volledig glazen wijnhuis. Ook van glas: de wc’s. Zo kun je zelfs tijdens een boodschap blijven genieten van het uitzicht. De stille, rustige omgeving (er rijden hier geen auto’s), het brandende zonnetje en het prachtige uitzicht, maken Beau Constantia tot een absolute hidden gem.
1043 Constantia Road, Constantia, +27 (0) 21 794 8632

beau constantia kaapstad
De 'beau' in Beau Constantia doet haar naam enorm eer aan.

15. First Thursdays (rondom Bree Street)
Elke eerste donderdag van de maand is Bree Street het centrum van creatief en bruisend Kaapstad. Dan is het namelijk tijd voor First Thursdays Cape Town, de avond waarop alle kunstgalerieen in de stad tot 21u open blijven. Toen het eind 2012 gelanceerd werd (tevens in Johannesburg) waren dat slechts zes galerieen; vandaag de dag zijn bijna alle galerieen open, komen er elke maand duizenden mensen op af en geldt het als een van de leukste, culturele evenementen in Kaapstad. Winkels en restaurants op Bree Street doen gezellig mee met welkomstdrankjes, live muziek en volle terrassen.
Elke eerste donderdag van de maand, rondom Bree Street - meer info op first-thursdays.co.za/cape-town. 
En ook nog dit: de hipste hotspots op Bree Street

first thursdays cape town
Elke eerste donderdagavond van de maand is het een drukte van jewelste op Bree Street. Foto: firstthursdays.co.za.

16. De pinguïns bij Betty's Bay
Wie pinguïns wil zien, rijdt meestal linea recta richting Boulders BeachNiks mis mee, maar weet wel dat in Betty's Bay - vlakbij Gordon's Bay, op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Kaapstad - ook een grote kolonie woont. Voordeel: veel minder toeristisch, beduidend rustiger én goedkoper (qua entree) dan voornoemde hotspot. 


Pinguïns zijn pinguïns - of ze nou in Boulders Beach of Betty's Bay wonen. 
 

Aan de hidden gems kom je natuurlijk pas toe nadat je de must-see & do’s van Kaapstad van het lijstje hebt afgevinkt.

Volg KaapstadMagazine.nl via onze gratis nieuwsbrief en op Twitter en Facebook voo het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
December 2018
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Benguela_Lakeside3Slow Sunday Lunch on the Banks of the ...

A relaxed four-course meal, live music and dancing under the umbrellas in Sedgefield

Comedyclub_new12Half-Price Sunday Special at Cape Town ...

Experience Cape Town’s funniest comedians (for less on Sundays) at the Waterfront’s ...

ReconciliationDay2018_SGTpepper1Go Long This Reconciliation Day Weekend

Recognise the past, celebrate the future and make the most of the long Day of ...

GoldFish_Shimmy2018_2GoldFish Live: Full Summer Concert ...

Plus: WATCH 4 videos to get you in the mood for Goldfish’s Submerged Summer residency ...

LaParada22End The Weekend Right: Sunday Funday ...

Round off the weekend by dancing the day away at La Parada Constantia Nek’s Sunday ...

Santa's Village V&A WaterfrontV&A Waterfront Opens Santa’s Village ...

Flying in from the North Pole, Santa will be in Cape Town to see if kids have been ...

tigger_too_sunset_cruiseNEW: Weekly Sunday Sunset Cruises from ...

Live DJ, sundowner cocktails, dinner on this luxury sunset cruise from the V&A Waterfront ...

Cape Town Natural Hair Fest 2Love Your Natural Locks At The 3rd ...

Shop your favourite hair, beauty, fashion brands and more

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Botane Skin Actives New Images 2Get 20% Off BOTANē Skin Actives ...

Simplified skin health for less in store this holiday season

Gipsy Kings at Grand Africa Cafe & Beach 2Dinner With The Gipsy Kings At Grand ...

The iconic flamenco band hits Cape Town shores for one hell of a show

pinelands_marketGet Festive At Pinelands Craft & Gift ...

Free entry to this market brimming with delicious food and good quality, well-priced ...

mcqpIt’s MCQP Party Time Cape Town… Is ...

Hunky mechanics, sassy drag queens, muscle cars, sexy pit stop girls and lots of burning ...

surfarosaSunday Braai And Show At Surfarosa

Bring and braai and watch hardcore bands for free on Sunday (Monday is a public holiday)

Summer Glice Rink Mini Neon Pop-up Summer Ice Skating ...

You read that right, kids can go ice skating in summer

my_gourmet_marketHalaal Heaven At My Gourmet Market

With food varying from sweet to savoury, gluten-free to vegan, and traditional to modern, ...

Old Mac Daddy Spitbraai SundaySomething for the Weekend: Family ...

A scenic road trip with spitbraai and loads of fun family activities at Old Mac Daddy

we_house_sundays_rhebokskloofWe House Sundays at Rhebokskloof Wine ...

A one-day outdoor electronic music festival experience

Galilieo_RupertSaturday Nights at The Galileo Open Air ...

Kick back, sip wine and relax with a country movie screening experience

Galileo_family1Summer Holiday Movie Fun For The Kids

ET, Arthur Christmas and Hop are all part of the line-up!

legends_live_in_concertCelebrate The Music Legends All On One ...

A talented 10-piece cast impersonates music legends to perfection

kiff kombi craft beer Craft Beer Safari with Kiff Kombi Tours

Here’s how to experience the best in Cape Town’s craft beer scene and get 15% off ...

Kirstenbosch Summer Concerts 2018Line-Up Kirstenbosch Summer Concert ...

Just confirmed: DJ Bonobo. Plus: From Boney M to Mafikizolo – from Fokof to Goldfish ...

thali thaliThe Famous Sunday Lunch Buffet at Thali ...

Cap off the weekend with a hearty, affordable spread at this family-friendly West Coast ...

KewpieAn Inspiring Message of Diversity and ...

The vibrant diversity of District Six comes alive with an exhibition about a famously ...

Bugz Playpark in Cape TownMake Sunday Funday For The Whole Family ...

End the weekend on a high note with fun rides, educational play and something for ...

Cape Culinary Tours Valentine's Day InclusionTake a Bite into History with Cape Town ...

Learn about Cape Town’s past while savouring local cuisine with these informative ...

V&A Food Market 3Free Live Music and Affordable ...

With 42 artisanal street food vendors and retail products and free live music every ...

Le Bonheur 12Get a 20% Discount on Accommodation at ...

Le Bonheur Reptiles and Adventures offers patrons a 20% discount when they stay at this ...

Ubuntu Climbs 365 3How Many Hikes Up Table Mountain Does ...

A hike a day gets the funds raised. This guy is hiking Table Mountain every single day of ...

Shimmy Beach ClubFamily Fun at Shimmy Beach Club Cape ...

Infinity pools, jacuzzis, a man-made beach and a kid’s corner, all in one location

Kirstenbosch Christmas CarolsSing Along At Cape Town’s Historic ...

Tis the season for carols...

Cherry Picking Ceres Klondyke Farm 3Cherry On Top: Klondyke Kicks Off ...

Pick your cherries and eat them too at this family-friendly cherry farm in Ceres

Canal Walk Ice Slide World 6Cool For The Summer At Canal Walk’s ...

A world of frozen fun this festive season

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

A Touch Of Madness Burgers and Beers 4Enjoy a Burger and Beer Combo On Sunday ...

This iconic Observatory restaurant offers a special Sunday burger deal that comes with a ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!