Wonen en werken in Zuid-Afrika | Danielle Slief richtte een Nederlandse school op in Zuid-Afrika

‘We wilden meer levenservaring opdoen en weg van de rat race in Nederland’

Ook in Johannesburg vieren Nederlandse kinderen Sinterklaas en Koningsdag, mede dankzij Danielle Slief uit Apeldoorn, die er een Nederlandse school oprichtte

De Nederlandse Danielle Slief (38) woont al ruim tien jaar met haar eveneens Nederlandse man Arjan in Zuid-Afrika, op dit moment in Johannesburg. Zoon Xem (6) en dochter Noa (4) zijn er geboren en gaan er naar school. Of ze ooit terug naar Nederland wil? "Zeg nooit nooit. Maar er zijn in Zuid-Afrika zoveel meer mogelijkheden dan in Nederland, ik zie ons niet zo snel teruggaan."

In dit interview vertelt Danielle over haar leven in Zuid-Afrika, hoe ze de Nederlandse school 'Het Oranje Park' oprichtte en over haar favoriete plek in Johannesburg.

Wat bracht jullie naar Zuid-Afrika?
"Arjan en ik hadden op een gegeven moment het gevoel dat we toe waren aan een nieuwe stap in ons leven. We wilden niet per se een nieuwe carrièrestap maken, maar gewoon meer levenservaring opdoen en weg van de rat race in Nederland. In oktober en november 2003 maakten we een rondreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zambia. Toen werden we verliefd op Afrika. Sindsdien bleven we erover praten, dus we wisten dat áls we naar het buitenland zouden gaan, het Afrika zou worden."


Danielle en haar gezin (v.l.n.r. Noa, Arjan, Xem en Danielle)


"In 2004 besloten we om te kijken of één van ons iets zou kunnen vinden in Afrika. Het werd Zuid-Afrika. In september van dat jaar vonden we een bedrijf in Nederland waar we vanuit Zuid-Afrika voor konden werken, dus toen zegden we onze banen op, verhuurden ons huis en vertrokken we."

Wat voor werk doe je in Johannesburg?
"Ik heb samen met mijn man een botteling- en distributiebedrijf – Nurture Beverages – waarbij de focus voornamelijk op watergerelateerde producten ligt. We bottelen water onder onze eigen merknaam, maar ook voor andere bedrijven. De distributie doen we ook zelf."

"Twee jaar geleden heb ik een Nederlandse school opgezet in Johannesburg: Het Oranje Park. Op 5 maart 2014 openden we de deuren. Daar bekleed ik nu een bestuurlijke functie."

Hoe ben je op het idee gekomen om een Nederlandse school op te zetten in Johannesburg?
"Wij praten thuis Nederlands met de kinderen, en ik vind het heel belangrijk om dat te blijven doen en hen de Nederlandse cultuur mee te geven. We lezen Nederlandse boekjes en kijken Nederlandse televisie; zo wil ik ervoor zorgen dat als ze ooit in Nederland zouden willen studeren, dat mogelijk is."


De kinderen en docenten van Het Oranje Park

Wat bracht je ertoe om Het Oranje Park op te richten?
"Er was in Johannesburg al een Nederlandse school – DNS – die gebruik maakt van klaslokalen van de Amerikaanse school. Maar dat is minimaal drie kwartier rijden van waar wij wonen. Ondanks dat het maar één keer per week is, vond ik dat toch wel erg ver. Op de terugweg zit je ook nog in de spits, dus dan doe je er makkelijk anderhalf uur over. Dat was voor ons geen optie."

"Ik wist dat er in de buurt waar wij wonen – de parkenbuurt in Johannesburg – ook veel andere Nederlanders met kinderen wonen. Zo is het idee ontstaan om een nieuwe vestiging van De Nederlandse School te starten. Ik ben samen met DNS gaan kijken naar de mogelijkheden om een derde vestiging – naast de bestaande vestigingen in Pretoria en Johannesburg – op te richten. We zijn heel ver gekomen met die plannen, we hadden zelfs al ouderavonden gehad en 16 kinderen verzameld om mee te starten. Helaas werd dat door een samenloop van omstandigheden uiteindelijk een no-go."

"Toen zijn we het in de informele sfeer gaan zoeken. We benaderden de ouders die hun kind(eren) in eerste instantie aangemeld hadden voor de nieuwe Nederlandse school, en een groot deel van hen was meteen heel enthousiast. Ik heb samen met twee andere ouders een bestuur gevormd, later is daar nog een financieel adviseur bij gekomen."


Cultuurdag van Het Oranje Park met als thema: Koningsdag

"We lenen de klaslokalen van de Deutsche Internationale Schule en we konden starten met 25 kinderen. De lessen zijn op woensdagmiddag om 15.00 uur, en afhankelijk van de leeftijd zijn ze om 17.00 uur of om 17.30 uur klaar. In anderhalf jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een school met ruim 35 leerlingen, verdeeld over vijf groepen. Naast de lessen op woensdagmiddag hebben we ook nog de zogenaamde Cultuurdagen. Dat zijn vier zaterdagen per jaar, waarop een thema wordt gekozen dat op dat moment actueel is – bijvoorbeeld Sinterklaas of Koningsdag. Zo wordt er voldoende aandacht geschonken aan de Nederlandse cultuur. Zowel de kinderen als de ouders zijn tot nu toe allemaal heel enthousiast over het Oranje Park."

Wat is jouw favoriete plek in Johannesburg?
"Ik houd heel erg van de vibe die er op dit moment in Maboneng hangt. Maboneng is een soort creatieve broedplaats in het centrum van Johannesburg. Er worden veel evenementen georganiseerd en er zijn heel leuke markten met handgemaakte producten, lekker vers eten en live muziek. De sfeer die er hangt vind ik heel inspirerend."


Eén van de groepen van Het Oranje Park


Wil je ooit terug naar Nederland?
"Zeg nooit nooit. Maar op dit moment niet. We hebben ons eigen bedrijf hier, de kinderen gaan hier naar school, onze hele vriendenkring woont hier. Natuurlijk is het leuk om op vakantie te zijn in Nederland, dan zien we onze families en vinden we het hartstikke leuk om een dagje Amsterdam te doen en dat soort dingen. Maar er zijn hier in Zuid-Afrika zoveel meer mogelijkheden dan in Nederland. Het weer is geweldig, de kinderen kunnen altijd buiten spelen en het sociale leven hier is veel gezelliger omdat je bijna alles buiten kunt doen."

Andrew Snijders maakte net als Danielle de grote stap om alles in Nederland achter te laten en naar Zuid-Afrika te verhuizen. Ontdek in ons interview met Andrew hoe hem dat vergaat.

Lijkt het je ook leuk om door ons geïnterviewd te worden over je leven als Nederlander in Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl!

Door Ninih Vang

Volg KaapstadMagazine.nl voor meer interessant en leuk nieuws uit Kaapstad! Schrijf je in voor onze (gratis) maandelijkse nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons via Twitter. Mooie foto's van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika