CapeTownMagazine.com

20 x heerlijke koffietentjes in Kaapstad

Unwrapping Cape Town with you.
Also engage with our other channels
to find something you don't want to miss.
 
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

20 x heerlijke koffietentjes in Kaapstad

De fijnste plekken in Kaapstad om koffie te drinken

Denk je aan vakantie in een zonnig land, dan denk je aan lekkere koffie op een fijn terras. Dat komt goed uit, want in Kaapstad zijn er talloze hele mooie en bijzondere cafeetjes waar de meest lekkere koffie geschonken wordt. Ziehier – in willekeurige volgorde – een overzicht van fijne koffietentjes in Kaapstad. 

(Last update: november 2017)

1. TruthCoffeecult, District Six
True or false: de barista’s van Truth zijn ware koffie experts in Zuid-Afrika? True! De jongens achter koffiebar Truth in Kaapstad zien koffie als een religie. Zij willen Kaapstad redden van te waterige brouwsels onder het motto ‘We roast coffee, properly. Vooral de branch op de Buitenkant Street is populair en werd in 2013 door een van de bekendste bloggers van de New York Times uitgeroepen tot een van de meest bijzondere koffiespots. Ter wereld! Dat werd in 2015 door de The Daily Mail bevestigd:#2 'Coolest Coffee Spot in the World' en door The Telegraph in 2016. Truth ligt schuin tegenover het District Six museum, een must-see voor tijdens je vakantie in Kaapstad.
36 Buitenkant Street, District Six

koffietentjes kaapstad
Koffie drinken bij Truth is een belevenis op zich (foto: Shanna Jones)

2. Shift Espresso Bar, Green Point
De naam is Luigi Vigliotti: een knappe barista die sinds juni 2014 Main Road in Green Point opfleurt met zijn Shift Espresso Bar. Zoals de naam doet vermoeden is Luigi van Italiaanse komaf, en dus mag het geen verrassing heten dat hij naast onvervalste Afrikaanse koffiebonen, ook echte Italiaanse koffie schenkt. Wat ons betreft allebei even lekker en volgens de gemiddelde vrouwelijke bezoeker is Luigi dat ook.
47 Main Road, Green Point

koffiebarretjes kaapstad
Vraag Luigi iets over koffie, en hij weet het antwoord. Helaas staat hij zelf niet op de foto.

3. The House of Machines, CBD
Bij The House of Machines kom je niet alleen voor de koffie, maar ook voor de vibe, het interieur en de mensen. Deze bar/pub staat bekend om zijn motorbikes, avonden vol muziek en bier, maar ook om, jawel: de koffie. Want die is erg goed te drinken in de relaxte sfeer van het café . Toen The House of Machines nog maar een paar maanden geopend was, werden ze al genoemd door The New York Times. Zij noemen het a men's lifestyle store and cafe/bar. Maar laat je door de mannelijke, stoere uitstraling (en het kleine winkeltje in de zaak met mannenitems) niet tegenhouden: ook vrouwen zijn hier van harte welkom.
84 Shortmarket Street, CBD

house of machines coffee kaapstad
Ook geroemd door de New York Times: The House of Machines

4. The Espresso Lab, Old Biscuit Mill 
'By the time the coffee is enjoyed, it has undergone an intensive process that takes years of effort, hard work and miles of travel.' Dat alleen al belooft wat voor de cappucino's, espresso's en latte macchiato's die ze bij deze fijne coffee roastery op de Old Biscuit Mill serveren. Eerlijk is eerlijk: je bent hier beter af dan bij het koffietentje op de markt zelf, en dat weten de insiders ook. Je vindt The Espresso Lab aan de 'linkerkant' van de markt, tegenover The Test Kitchen.

cafes kaapstad
'Years of effort, hard work and miles of travel' - koffie wordt heel serieus genomen bij The Espresso Lab 

5. Byblos, The Palms
Bijzonder: een klein stukje Libanon in het Palms Lifestyle Centre (ook in Woodstock). Met dank aan eigenaar Mikhael - ook wel bekend als/van Mischu in Sea Point - die hier in april 2017 een coffee showroom opende. Tip: de echte Turkse koffie, vergezeld van een stukje huisgemaakte baklava.
Lees er meer over: Byblos in The Palms 

koffie drinken kaapstad
Libanese, stijlvolle bedoeling bij Byblos - en superlekkere koffie, dat ook

6. Department of Coffee, Khayelitsha
Waarschijnlijk loop je niet per ongeluk langs deze bijzondere coffee hub, al was het maar omdat 'ie in Khayelitsha ligt - de grootste township van Kaapstad. Maar als je een township tour gaat doen en je hebt enige inspraak in waar je naartoe gaat, dan is het echt superleuk om de Department of Coffee - DOC for short - te bezoeken. Hier begonnen in 2012 de drie enthousiaste barista's Wongama, Vusumzi en Vuyile met behulp van subsidies van de overheid (vandaar de 'Department' in de naam) hun eigen koffie-hotspot. Strategisch gelegen naast het treinstation van Khayelitsha, waar elke dag duizenden mensen langs lopen. Vuyile had ruimschoots ervaring als barista, Wongama en Vusumzi hadden vooral oog voor het zakelijke. Het bleek een gouden combinatie, die ook nog eens heerlijke koffie oplevert. En eerlijk is eerlijk: zo goedkoop dronk je 'm nooit (maar wil je ajb wel een goede tip achterlaten? Gewoon omdat we het zo'n tof concept vinden). 

department of coffee cape town
Department of Coffee in Khayelitsha - we love it (Foto: Ilovecoffee.coza)

7. Lola’s, CBD

Lola's is absoluut onmisbaar in deze lijst. Wij zijn er in ieder geval elke ochtend te vinden om trouw een cappuccino te bestellen. De koffies van Lola zijn lekker, goed betaalbaar en populair, blijkens ook uit het feit dat het hier bijna altijd druk is. Ok, het gratis en snelle internet heeft er ook een en ander mee te maken. De barista is één van de beste van Zuid-Afrika, die zijn klanten elke dag verrast met een nieuw figuurtje in de schuimlaag. Detail: hij heeft inmiddels bijna het logo van KaapstadMagazine.nl onder de knie. 

228 Long Street 


lola's cafe kaapstad
Lola's maakt de lekkerste cappucinos. En dat zeggen we niet alleen omdat ze onze onderburen zijn 

Op zoek naar een cafe waar ze naast lekkere koffie ook goede wifi hebben? Ziehier: fijne wifihotspots in Kaapstad

8. Mischu, Sea Point
The Coffee Showroom, luidt het onderschrift van mischu - ook de koffielegende achter Byblos (#5). Te vinden op Sea Point's Regent Road en het is niet de bedoeling dat je mischu met een hoofdletter spelt. Bijzaken, bijzaken, hier draait het namelijk om koffie. In 2012 won de koffietent de prijs voor beste espresso en beste cappucino tijdens de Cape Town Barista Awards. Een succes dat mede te verklaren feit aan het feit dat mischu een eigen barista-academie heeft. Lang verhaal kort: ga langs en probeer het, en laat ons vooral weten of we (ze) gelijk hebben. Wij weten het antwoord al.
85A Regent Road, Sea Point
+27 (0)72 563 8090


cafes kaapstad
Aan het 'eind' van Sea Point vind je mischu

9. Bootlegger, Sea Point 
De naam bootlegger verwijst naar de illegale handel die vroeger vanuit kofferbakken gevoerd werd. Een bijzondere naam voor een koffieketen, maar wij rekenen 'm goed. Al was het maar omdat het lekkere koffie is en hun zelfgebakken bananenbrood subliem is. De bonen komen uit Costa Rica en Guatamala, de klanten vooral uit Kaapstad. Een fijne plek om te werken, dus verwacht naast goede koffie ook veel ZZP'ers om je heen die met hun laptop voor zich met gemak een litertje aan cappucino's wegtikken. In een paar jaar tijd openden ze meerdere vestigingen, waaronder een tweede in Sea Point (in het winkelcentrum boven de Checkers).
39-41 Regent Road, Sea Point


Bootlegger: laptop voor je, koffie naast je

10. YoursTruly, CBD & Gardens

Op Long Street aan de koffie bij (vrouwen opgelet) aantrekkelijke surfdude Daniel en zijn allerblij-ste medewerkers doe je bij YoursTruly. Althans, tot eind 2013 was Long Street de enige plek. Dat was totdat Daniel een tweede YoursTruly opende op Kloof Street (waarna ook een derde op Loop Street volgde). Aanzienlijk ruimer met een dito ruim terras, en binnen no time was dit de populairste koffie hangout van Kaapstad. Behalve de lekkere koffie zijn ook de broodjes vers en lekker en is het gratis internet prima snel te noemen. Vooral het stadse en de toch ontspannen setting van YoursTruly - door alle planten voelt het alsof je in een tuin zit - maakt het bij uitstek een van onze favoriete coffee hot spots (met wifi) van Kaapstad. 
Dat, en het feit dat ze BYO (build your own) sandwiches serveren. 
175 Long Street, City Bowl & Kloof Street, Gardens


koffie drinken kaapstad
Altijd druk: YoursTruly op Kloof Street

11. Sotano, Mouille Point
Als je langs de kustlijn van de The Atlantic Seaboard rijdt, zie je daar een mooie vuurtoren staan. Dit is Mouille Point, een mooi strukje 'strip' tussen Green Point en de V&A Waterfront in. Hier vind je ook Sotano, een van onze favoriete hangouts voor een kop koffie (en ontbijt) op zondagochtend. Vooral de zeelucht en het fijne terras maken deze plek enorm populair - en de lekkere koffie. Zondagmiddag is er vaak live muziek, en zoals gezegd is ook het ontbijt en de lunch bijzonder aan te raden. 
121 Beach Road Road, Mouille Point

cafes kaapstad
Coffee with a view @ Sotano

12. Bread, Milk & Honey, CBD 
Leuk, want gelegen op Spin Street - een straat waar niet elke toerist 'per ongeluk' langsloopt. Jammer, want dan loop je zomaar een heel leuk tentje met hele lekkere koffie mis. Handig: Spin Street ligt achter The Slave Lodge, en laat dat nou net een van de musea in Kaapstad zijn waarvan we vinden dat je 'm eigenlijk niet mag overlaan. Let op: Bread, Milk & Honey is in het weekend gesloten. 
10 Spin Street, City Bowl


bread milk honey cape town
Bree Street: synoniem aan 'hip' en in het geval van Latitude33: lekkere koffie

13. Molten Toffee, Gardens
Lekkere bagels met zalm, een broodje ei, glutenvrije muesli en tadaa: overheerlijke koffie. Dit kleine trendy zaakje op Kloof Street opende in oktober 2014 en is een fijne toevoeging aan de hipster tentjes met goede koffie en lekker, gezond eten die Kaapstad rijk is. Eigenaren Robbi en Cian werkten eerst bij Yours Truly (een paar deuren verderop) en deden hier hun inspiratie op om hun eigen zaak te openen op het gezellige Kloof Street. De zaak is klein en hip ingericht en ook op de stoep staan een paar tafeltjes waar je aan je koffie nipt terwijl het volk langs kuiert.
45b Kloof Street, Gardens

molten toffee kaapstad
Molten Toffee - de naam rijmt niet voor niets op 'coffee'

14. Giovanni’s Deliworld, Green Point
Geruchten gaan dat hier de beste koffie van de stad te krijgen is. Waarom? Waarschijnlijk omdat je cappuccino, of bijvoorbeeld latte macchiato gemaakt wordt met echte Italiaanse amore. Wanneer je aanschuift aan de bar van Giovanni’s in Green Point tegenover het Cape Town Stadium, is het toch eventjes alsof je je in Rome bevindt.
103 Main Road, Green Point

restaurants kaapstad
Giovanni's (ook wel 'Gio's') is een begrip in Kaapstad. Hun cappucino's ook.

15. Vida e Caffé (meerdere locaties)
Daar is ‘ie dan, Vida e Caffé. Je vindt vestigingen van Vida – zoals de keten liefkozend wordt afgekort – op meerdere plekken in de stad. Sowieso in elk winkelcentrum en eigenlijk op alle punten in de stad waar veel mensen voorbij komen. Onze favoriete ‘outlets’ zijn die op Kloof Street, Somerset Road en aan de boulevard van Camps Bay, alledrie met een leuk terrasje ook. Ook op elk vliegveld kom je een, of zelfs meerdere Vida’s tegen. Lekkere cappucino’s, lattes en andere variaties. Nog een voordeel: bijna alle vestigingen van Vida zijn elke dag – dus ook zondag – geopend. En ook leuk: je krijgt standaard een heerlijk puur Lindt chocolaatje bij je bestelling. En een uur gratis wifi.
Meerdere locaties in de stad, bekijk de website van Vida e Caffe voor een overzicht.

vida coffee kaapstad
In Europa hebben ze Starbucks, in Kaapstad hebben we Vida

16. Power and The Glory, Tamboerskloof

Een populaire, hippe en een van de leukste tentjes van de stad. Hier serveren ze heerlijke koffie, waar je geneigd bent te blijven hangen voor een middagborrel. Geen uitgebreid terras, maar een fijn binnen-buitenbarretje waar je lekker aan kunt hangen. Ook de broodjes zijn de moeite waard, maar het is vooral het grappige cafeetje zelf (waar het ‘s avonds aanzienlijk trendier is dankzij een hoop creatievelingen en hippe mensen) die de koffie nóg lekkerder doet smaken. Op zondag gesloten.
Corner Kloofnek & Burnside Road, Tamboerskloof

koffietentjes Kaapstad power glory
The Power and The Glory in Tamboerskloof: hippe mensen, lekkere koffie 

17. Jason Bakery, CBD (binnenkort ook in Green Point) 

Gelegen in trendy Bree Street en populair bij de locals die hier vroeg in de rij staan om een kopje koffie – inclusief ware schuim kunst - voor onderweg te bestellen. Kom ook lekker op tijd om een warme croissant of een heerlijk gebakje vers uit de oven bij je koffie te bestellen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom Jason zo befaamd is, het is ook de centrale plek en de fijne picknicktafels buiten. Ook de overheerlijke sandwiches zijn een must eat op zich. Op zondag gesloten.
185 Bree Street, City Bowl

jason bakery kaapstad
Jason Bakery is vooral 's morgens een heel druk komen en gaan van mensen die van heerlijke koffie houden

18. Company's Garden Cafe
Het is dat dit lijstje geen hierarchische volgorde heeft, anders zou de meest recente aanvulling zeker hoger gestaan hebben. De Company's Garden Cafe zag eind 2014 het levenslicht, in plaats van een oude, ietwat versleten cafetaria middenin dit mooie stadspark. Het resultaat is oogverbluffend: een heerlijke hotspot voor ontbijt en lunch waar je binnen een week al moest reserveren voor een tafeltje. Daar heeft de kwaliteit van hun koffie alles mee te maken, evenals de supervriendelijke bediening. En de prachtige setting, dat ook.
19 Queen Victoria Street, CBD (Company's Garden)

company's garden cafe kaapstad
Alsof je middenin de natuur zit. Waar ze toevallig superlekkere koffie hebben (Company's Garden Cafe)

19. Bean There, CBD 
Zuid-Afrika’s eerste roaster of Certified Fair Trade coffee, wat ze trouwens in de zaak doen en een heerlijke geur geeft. Dat Bean There organische koffie verkoopt, merk je ook wel een beetje aan de prijs. Bean There is gezellig, comfortabel en een fijne werkplek met gratis wifi. Naast dat je hier goed terecht kunt voor fantastische koffie. Ook handig: lekker dichtbij Long Street. Helaas geen terras. 
58 Wale Street, City Bowl  

bean there kaapstad
Bean There op Wale Street is waarschijnlijk de meest duurzame koffie die je in Kaapstad zal drinken.

20. Khadim's Coffee Shop, Long Street
Khadim’s Coffee Shop biedt je een authentieke Senegalese ervaring van koffie, die terug te traceren is naar de culturele wortels van Touba. De Touba koffie bevat kruidnagel en Guinea peper en heeft daardoor een unieke smaak. Zowel te bestellen als Americano als Cappuccino. Welkom bij een nieuwe ervaring in Kaapstad! Probeer wat beignets (koekjes), fatayas (pasteien) en een van de traditionele sandwiches of gerechten.
98 Long St, Cape Town City Centre, Cape Town, 8000


Image: Marissa Blom

Wat past er goed bij koffie? Juist, ontbijt! Ziehier: Lekkere ontbijtspots in Kaapstad

Altijd op de hoogte zijn van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we elke dag op Instagram

Events In Kaapstad
Maart 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day ...

The chance to see dolphins, penguins, sunfish, whales, seals and more at sunrise all ...

Happy New Year The Fugard Theatre 5David Kramer Adapts Happy New Year For ...

The South African theatre legend has brought another international exciting show to Cape ...

harley_davidsonRide a Harley At Killarney

Feel the wind in your face and the power between your thighs when iron horses take over ...

ghost_walksWalk With Ghosts In A Haunted Village ...

Discover the mysterious Lavender Lady, an unsinkable coffin, butchering barbers, exhumed ...

OX Seals 04Smile: You Get 10% Off Seal Snorkelling ...

Up close with wild Cape fur seals in small, intimate excursions that are super special, ...

jackson_hallWatch New Local Music Talent At Grand ...

Catch B Charles Experience, Chasing Time and DJs performing RnB, pop, jazz, funk, Motown ...

devonvalenew2Share A Double Brandy Special At ...

Enjoy a true South African sundowner at this picturesque venue just outside of ...

moyo_eden15Draughts for R25, R39 Cocktails Every ...

You, a couple friends, sitting at the Corona surfboard tables with your feet in the ...

cartelbraai5Friday Lunch Sorted: Lekker Braai At ...

End off the working week with a braai under the umbrellas in Green Point – food's ready ...

Avondale Garden Bar 4Sundowners In The Winelands This Summer

Kick back and start your weekend with a Friday afternoon sundowner session at Avondale ...

Jack BlackBeers and Bands at Jack Black Brewery ...

Every Friday night the Jack Black stage is lit up with local talent

La Paris_Bistro3Farm-Fresh Fare and Live Music Fridays ...

What an awesome vibe: Top Franschhoek chefs’ lunch favourite is now open till late (one ...

Wine FliesA Wine Tour Like No Other With Wine ...

Experience the best wines the Western Cape has to offer, all while having fun with Wine ...

camissatownship_newEmbark On A Township Eco-Friendly ...

Enjoy this interactive excursion to the bustling community of Langa

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Galileo_picThe Galileo Open Air Cinema Movie ...

Get your dose of classics, dramas, action movies and more at these outdoor summertime ...

Strolla Restaurant and Bar in Sea PointGet Irie On The Sunset Deck At Strolla ...

Live reggae music every Saturday at Strolla: sprawl out on the Corona Sunset Deck as the ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

hq friday feels HQ Friday Feels: Dinner and Dancing on ...

Chill jazzy beats while you enjoy dinner, then the dance floor opens at 9pm till late

Boschendal_FridayMarket2Fresh: Friday Night Market in the ...

Rain or shine: Now more farm-fresh food stalls and seating, plus: local music and great ...

Park Inn_Rooftop1Friday Night Live DJ on the Rooftop at ...

Forget the traffic: watch the sun set to cool SA house vibes with after-work sundowners ...

Coco Safar Dinner NEW 2Indulge In Dinner and Dessert At Coco ...

And now they have added couture alcoholic cocktails to the menu at this all-day cafe

Battlefield Live SA Laser Tag Children's Events Cape TownSave on your kids’ birthday party ...

Make your kids’ birthday party extra special with outdoor laser tag with Battlefield ...

surfing muizenbergLearn To Surf Or Perfect Your Skills In ...

New to the surfing game? You’re in good hands at African Soul Surfer

African Soul Surfer Backpackers in Cape TownBook a Surf and Yoga Retreat at the ...

This week-long surf and yoga camp includes breakfast, accommodation and all your ...

Just Like Papa 1Just Like Papa: The Ultimate Place to ...

Finally, there’s a place in Cape Town where you can get exceptional home, camping, ...

Le Bonheur 10Snap up a Pizza and Reptile Adventure ...

Enjoy a delicious wood-fired pizza while taking a tour of the crocodile pond or the snake ...

Fire and Ice Weekend PartyParty in the Fire & Ice Hotel Lobby ...

Live DJ, killer cocktails, 38 gourmet milkshakes and the chance to meet exciting new ...

Kiff Kombi - Durbanville - 1Experience Cape Town's Most Spirited ...

All aboard, gin lovers! Here’s what to expect on a tour of Cape Town’s quaintest, ...

Cartel House 10Grab Yourself Free Flapjacks Every ...

Members only: Luxury co-working office space Cartel House serves up hot and fresh ...

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

art_scienceDirty Art, Messy Science and An ...

Artist Natasja de Wet brings her recycled goods art exhibition to a pathology learning ...

Cloud 9 Hotel 3Spa and Sparkling Wine Special at ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!