Black Pen Immigration

11 x tips om een baan te vinden in Kaapstad

German & English-speaking immigration
company from assisting with visas
to finding employment
 
404 Equinox Building | 154 Main Road | Sea Point South Africa
Blackpen-immigration.com
info@blackpen.co.za
BlackPen_Law
Black Pen Immigration and Recruitment

11 x tips om een baan te vinden in Kaapstad

Ik wil graag werken in Zuid-Afrika, hoe pak ik dat aan?

Of het nou voor altijd, of ‘maar’ voor een paar jaar is: veel mensen dromen ervan om een tijdje in het buitenland te werken. Gezien de taal (Engels als voertaal), het klimaat (duh), de groeiende economie en het feit dat het nou eenmaal een van de mooiste landen ter wereld is, maakt dat veel Nederlanders ervan dromen om in Zuid-Afrika te wonen.

Bekijk op Facebook de groep 'Nederlanders in Kaapstad' en onze inbox: het wemelt er van de mensen met vragen over werken in Zuid-Afrika. Die vaak als eerste wordt beantwoord met de wedervraag: 'Hoe denk je een werkvergunning te krijgen?' Sinds 2014 zijn de regels daarvoor flink aangescherpt, waardoor het niet bepaald gemakkelijker is geworden om die droom te verwezenlijken. Voor meer informatie daarover wend je je tot Black Pen Immigration

Leuk! Lees de interviews die wij regelmatig doen met Nederlanders die in Kaapstad werken, of elders in Zuid-Afrika. Bekijk onze rubriek ‘Wonen & Werken in Zuid-Afrika’ om ervaringen te lezen van mensen die de stap durfden te maken...

werken kaapstad

Nog even over dat visum voor Zuid-Afrika..
Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze allemaal een werkvergunning hebben moeten aanvragen. Lees over de wijzigingen voor vergunningen voor Zuid-Afrika. Heb je vragen waarover je graag advies wilt, neem dan contact op met Black Pen - contactgegevens zijn te vinden op de website van Black Pen of direct via info@blackpen.co.za 

Los van het papierwerk, moet je natuurlijk ook gewoon nog 'even' die baan vinden. Zie hieronder een aantal bruikbare tips van mensen die je voorgingen - en succesvol waren!

1.  Netwerken, netwerken, netwerken
Praat met mensen. Laat iedereen die je kent - en die je niet kent - weten dat je op zoek bent naar een baan in Zuid-Afrika. Gebruik je eigen social mediakanalen (Twitter, Facebook – waarover later meer) en vooral veel praten. Heel veel praten, vooral met mensen die mensen kennen in Kaapstad. Who you know en who knows you is ook in Kaapstad erg belangrijk bij het vinden van een baan.

baan vinden kaapstad
Er zijn veel events om gelijkgestemden (en juist niet) ontmoeten, waaronder bijeenkomsten van Creative Coffee en PechaKucha. 

2. ‘Can I pick your brains, please?’
Durf mensen (ja, ook vreemden) te benaderen om een kop koffie te drinken. Mensen waarvan je denkt dat ze iets voor je kunnen betekenen (zie punt 1). Mail mensen met het ‘brutale’ verzoek of je hun ‘brains mag picken’; nee heb je, ja kun je krijgen. Uiteraard is de rekening voor de koffie voor jou. Belangrijk is dat je goed voorbereid bent en je je verdiept hebt in de persoon tegenover je, zijn bedrijf, netwerk en achtergrond. 

3. Maak gebruik van LinkedIn
Voortbordurend op punt 1 en 2: maak goed gebruik van alle mogelijkheden die het zakelijke netwerk van LinkedIn je biedt. Meld je aan bij gerelateerde groepen (‘Dutch South African Business Network’, ‘Ondernemen in Zuid-Afrika’, ‘Cape Town Business Club’, etc) en durf een bericht te plaatsen waarin je jezelf voorstelt en uitlegt wat je wil en kan. Zorg dat je profiel up-to-date is.

4. Wees niet bang een stap terug te doen in salaris
Ontkennen is zinloos: salarissen in Zuid-Afrika liggen nou eenmaal lager dan in Nederland. Daar staat tegenover dat de levenskosten hier eveneens lager liggen. Er is trouwens een verschil tussen salarissen in Kaapstad versus salarissen in Johannesburg: in laatstgenoemde stad verdien je over het algemeen meer. Om een idee te krijgen: een full-time senior marketeer verdient in Kaapstad gemiddeld R30,000 per maand, terwijl een serveerster soms genoegen moet nemen met alleen fooien. Medewerkers van call centres verdienen gemiddeld tussen R13,000 en R18,000 per maand (afhankelijk van ervaring, leeftijd en rol). Let wel: salarissen kunnen fluctueren en zijn afhankelijk van de werkgever.

5. Schrijf je in bij Nederlandse recruitmentbureaus die zich richten op werken in Zuid-Afrika
Op internet zijn een aantal recruitmentbureaus die zich specifiek richten op banen in het buitenland – waaronder Zuid-Afrika: zorg dat je CV bij deze mensen in de inbox terechtkomt en je ingeschreven staat voor hun nieuwsbrieven en ze liket op Facebook, etc.
www.werkeninzuidafrika.nl
www.dutchjobs.co.za
www.werkinafrika.nl

verhuizen naar zuidafrika
Jan Parmentier uit België maakte in 2013 de grote stap om naar Zuid-Afrika te verhuizen (lees hier zijn emigratieverhaal). 

6. Meld je aan voor updates & alerts van de betere Zuid-Afrikaanse vacaturesites
Voeg de volgende Zuid-Afrikaanse vacaturesites toe aan je favorieten, stel alerts in als er vacatures in jouw vakgebied openen en zorg dat je goed in de gaten houdt wat er gebeurt.
www.careers24.com
www.bizcommunity.com
www.careerjet.co.za
www.careerjunction.co.za
www.za.jobrapido.com

7. Benader call centres in Kaapstad & Johannesburg
Als we het hebben over je droombaan in Zuid-Afrika, is werken in een call centre waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Er is echter een reden waarom veel (overwegend jongere) Nederlandse mensen bij call centres in Kaapstad en Johannesburg aan de slag zijn. Deze bedrijven (denk aan helpdesks van luchtvaartmaatschappijen, online casino’s, IT-bedrijven, etc) kunnen tamelijk gemakkelijk een werkvergunning voor je regelen. Daar gaat vaak wel wat tijd overheen en je zal het proces in Nederland moeten afwachten, maar dat je een werkvisum krijgt, staat vast. Nadeel: je visum is gekoppeld aan je dienstverband voor dat bedrijf. Mocht je ontslag nemen, dan vervalt ook je werkvisum. Vaak zit in het contract ook de clausule dat je, bij vroegtijdig opzeggen, (een deel van) de kosten voor je visum moet terugbetalen. Salarissen liggen over het algemeen vrij laag (hoewel je bij sommige bedrijven met een bonusstructuur werkt) en je moet vaak ook avonden en weekenden werken.

werken kaapstad
Kaapstad heeft een niet al te groot, maar best wel bruisend Central Business District

8. Begin eventueel met een stage, die hopelijk uitmondt in een vaste baan
Hoewel financieel niet heel aantrekkelijk, kan het een idee zijn om bij een bedrijf waar je graag zou willen werken, jezelf voor een bepaalde periode als stagiair(e) aan te bieden. Uiteraard is het verstanding om dat bij dat voorstel meteen kenbaar te maken: dat je hoopt dat er na die bepaalde periode (drie maanden is zeer redelijk) mogelijkheden zijn voor een vaste baan. Helaas zal de stageperiode nagenoeg onbetaald zijn: als een Zuid-Afrikaans bedrijf je zou betalen, moeten ze officieel een werkvergunning voor je aanvragen. Meer informatie over stage en stagevacatures in Kaapstad vind je op www.4exchange.nl.

Let wel: je kunt niet langer vanuit een stagevisum direct een werkvisum aanvragen, dat zul je vanuit Nederland moeten doen. Lees er meer over in Veranderingen in visum Zuid-Afrika

9. Nog even over social media…
Bedrijven zullen je vaak ‘screenen’ naar aanleiding van je sollicitatiebrief en CV. Daarvoor zullen ze waarschijnlijk als eerste uitkomen bij je Facebookpagina: wees daarop bedacht. Een profielfoto van jezelf in bikini of laveloos over de bar hangend is dus geen goed idee. En zoals eerder gezegd: zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. 

10. Follow-up (bellen ipv mailen)
Na een eerste friendly reminder naar aanleiding van je mail, is het beter om de telefoon te pakken in plaats van stug te blijven mailen. Mails hebben nou eenmaal een grotere kans genegeerd te worden; telefoontjes zijn wat dat betreft effectiever. Zeker in Zuid-Afrika vereist het vaak meerdere belletjes, gebiedt de eerlijkheid te vermelden. 

verhuizen kaapstad
En dan is het gelukt. En heb je vanaf nu altijd dit uitzicht in je achtertuin!

11. Houd moed! (en hoop)
Het vinden van een baan in Zuid-Afrika kan behoorlijk lang duren, om nog maar te zwijgen over het proces om je werkvergunning aan te vragen. Aan dat laatste kunnen we helaas niets doen, en aan dat eerste eigenlijk ook niet. Het laatste advies dat niet in dit lijstje mag ontbreken is om vooral moed en hoop te houden op de goede afloop, want als je dan eenmaal die droombaan in deze droomstad te pakken hebt, is het alle moeite en frustratie meer dan waard geweest!

Wil je meer informatie over do’s en don’ts rondom werken in Kaapstad en Zuid-Afrika en het vinden van een (leuke) baan? Lees ons interview met Michaela Gabriel van Initiate International Recruitment Group in Kaapstad waarin ze alles uitlegt over werken in Zuid-Afrika en hoe Nederlanders hier een baan kunnen vinden.  

Meer informatie over een werkvisum aanvragen?
Wil je meer specifieke informatie over je werkvisum voor Zuid-Afrika neem dan contact op met Black Pen - contactgegevens zijn te vinden op de website van Black Pen of direct via info@blackpen.co.za 

Volg KaapstadMagazine.nl voor de leukste, laatste en meest interessante updates en nieuwtjes uit Kaapstad. We zijn te vinden op Facebook en Twitter en te volgen via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
Juni 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Now On At The ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

Future Females 2Influence Or Overshare? How To Build a ...

An opportunity to learn from expert influencers

chicha4Get To Know Your Wine: Wednesdays are ...

Sample some fine wines and meet the makers behind your favourite tipple

Fokofpolisiekar 4Fokofpolisiekar are Turning 16 and ...

There’s no place like home as this local band gets ready to rock their home crowd with ...

Cherry_Glamping3Team Building is For Bonding, So Ditch ...

Hiking, biking, canopy tours and luxury glamping just 50 minutes outside of Cape Town

conrad_hicksStudio Tours Of The Artist’s Forge To ...

View for free: A new collection of hand-forged metal furniture and sculpture rippling ...

zingara_bombay5 Happy Hours, Every Day of The Week

And Cafe Paradiso has a weekend seafood platter special for two

Nom Nom_New1Something New: Invent Your Own Gin at ...

All-new DIY gin bar, double your wine every Wednesday, PLUS: an all-new menu to share

vredenheim_2019_9Picnic Among The Golden Wildebeest on ...

A family game drive with a difference at Vredenheim

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day Kayak ...

The chance to see ocean and bird life at sunrise and get to work on time

jeanlucs_4Share a Tasting Plate and a Bottle of ...

A hidden gem on Orphan street: Small and intimate bistro-style eatery with extra-special ...

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

Rotterdam_EventGirlsGin2Ultimate Bachelorette Party: The Girls ...

Three days of gin pairings, massages and pool parties on a private guest farm in ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

Roast and Co Daily: Two Hours of 2-For-1 Specials at ...

Plus: Half-price on all “To Share” plates – see what’s on the menu here

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

Jack Black Burger Winter SpecialGet Two Burgers for the Price of One ...

Grab your growler and bring a friend for burgers and beer at the Diep River taproom

grub_vine_3Free Wine Tasting Every Wednesday at ...

Grub & Vine’s #VineNight hosts a different wine farm

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!