Weetjes Zuid-Afrika | Vakantie, werken en wonen in Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

9 x dingen die je nog niet wist over Zuid-Afrika

Met deze wetenswaardige weetjes over Zuid-Afrika win je geheid ooit Trivial Pursuit

Dat ze in Zuid-Afrika ook een ‘soort Nederlands’ spreken, het hier zomer is tijdens de Nederlandse winter en de wolken rondom de Tafelberg de toepasselijke naam ‘Tafelkleed’ hebben, is voor de meeste mensen die op vakantie komen naar Zuid-Afrika allang geen nieuws meer.

In ons eeuwige streven je dingen te vertellen die je nog níet wist, ging KaapstadMagazine.nl op zoek naar opmerkelijke, verrassende en vooral: minder bekende feiten en wetenswaardigheden over Zuid-Afrika.

Lees en leer (en laat ons vooral weten of je deze ook allang kende):

1. De grootste waterval van Afrika ligt in Zuid-Afrika
In de Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal vind je de Tugela Falls. Deze waterval is niet alleen de grootste waterval van Zuid-Afrika, maar volgens de World Waterfall Database zelfs de op één-na-hoogste waterval ter wereld. De rivier stort zich vanaf een hoogte van maar liefst 948 meter in de diepte. De hoogste waterval is Angel Falls in Venezuela met 979 meter boven de zeespiegel. Echter, er wordt gefluisterd dat er een fout is gemaakt bij de meting van de twee watervallen en dat ‘onze’ Tugela Falls zich wél de grootste ter wereld mag noemen.

2. De langste wijnroute ter wereld ligt in Zuid-Afrika
De R62 is de langste wijnroute ter wereld en ligt in Zuid-Afrika. De route is erg in trek onder toeristen. Niet in het minst vanwege het prachtige uitzicht onderweg en de lekkere wijnen die hier in de wijngaarden aan het rijpen zijn.

3. In Zuid-Afrika ligt een straat waar ooit twee Nobelprijswinnaars woonden
Een Nobelprijs voor de Vrede is niet het enige dat voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu gemeen hebben. Zij woonden namelijk ooit allebei in Vilakazi Street in Soweto, de grootste township van Zuid-Afrika. Dit is tevens de enige straat ter wereld die zich thuis mag noemen van twee Nobelprijswinnaars.


   In Vilakazi street woonden niet één, maar twee Nobelprijswinnaars

4. In Zuid-Afrika stortte ooit een 10 kilometer lange meteoriet neer
In de provincie Vrijstaat ligt de Vredefortkrater, vernoemd naar het plaatsje Vredefort dat in diezelfde krater ligt. Hier stortte ooit – naar schatting zo’n twee miljard jaar geleden – een meteoriet van maar liefst 10 kilometer ter aarde. De krater is ongeveer 300 kilometer breed en werd in 2005 door UNESCO opgenomen in haar befaamde werelderfgoedlijst. Let wel: die schatting van twee miljard klinkt heel lang geleden, maar is inclusief foutmarge van 4 miljoen jaar.

5. De Atlantische en Indische Oceaan ontmoeten elkaar in Zuid-Afrika (maar niet waar veel mensen denken)
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Kaapstad níet het punt waar de Indische en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. En ook niet bij Cape Point, zoals veel touroperators beweren. Rijd zo’n 250 kilometer naar het oosten, naar Cape Agulhas. Hier komen de Atlantische en Indische oceaan wél samen en dat geeft een bijzonder effect. Omdat de Atlantische Oceaan vrij koel is en de Indische Oceaan relatief warm, resulteert dit in een stormachtig klimaat met regelmatig dichte mist.


   Bij Cape Agulhas komen de Atlantische en Indische Oceaan samen

6. Op de Tafelberg groeien meer verschillende plantensoorten dan in heel Groot-Brittannië
In Zuid-Afrika groeien meer dan 22.000 verschillende inheemse plantensoorten. Alleen al op de Tafelberg vind je meer plantensoorten dan in heel Groot-Brittannië. Rond het uiterste zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika ligt het florarijk Kapensis, een groot gebied dat plantensoorten herbergt die nergens anders ter wereld voorkomen. In totaal kent onze wereld zes grote florarijken, waarvan Kapensis qua oppervlakte weliswaar de kleinste, maar wel de meest soortenrijke is.

7. In Zuid-Afrika eten ze naar hartelust hun nationale dier
In India is de koe heilig en in Australië knuffelen ze graag koaladieren. Opeten? Het idee alleen al. Nee, dan Zuid-Afrikanen. De Springbok is hun nationale dier; het rugbyteam draagt met trots de naam ‘The Springboks’ (of kort: ‘Bokkies’) en op het logo van de Zuid-Afrikaanse nationale parken staat een sierlijke springbok. In een restaurant zullen ze je echter net zo trots de special of the day – springbokcarpaccio – presenteren. Eet smakelijk!


   In Zuid-Afrika eten ze met alle liefde hun nationale dier: de Springbok

8. ’s Werelds grootste vetplant groeit in Zuid-Afrika
De grootste vetplant ter wereld groeit in Zuid-Afrika. De Baobab, beter bekend als de Afrikaanse apenbroodboom, kan tot 20 meter lang worden.


Zuid-Afrika's grootste vetplant, de Baobab-boom, kan tot wel 20 meter lang worden

9. In de Karoowoestijn worden nog steeds fossielen gevonden van miljarden jaren geleden
Met een totale oppervlakte van 500.000 vierkante kilometer beslaat de Karoowoestijn bijna een derde van het grondgebied van Zuid-Afrika. Miljarden jaren geleden werd het gebied getroffen door vulkaanuitbarstingen, die de zandvlakte overspoelden met gesmolten lava en zo al het leven vernietigden. Na verloop van tijd werd door erosie een groot aantal versteende dieren en planten zichtbaar. Nog steeds worden er met een enige regelmaat zulke ‘historische juweeltjes’ gevonden.

Door Milou Windhorst

Denk je na het lezen van dit lijstje alles wel te weten over Zuid-Afrika? Mis! Ben jij namelijk al op de hoogte van deze 9 weetjes over de cultuur van Zuid-Afrika en Zuid-Afrikanen? En hoeveel van deze wist-je-datjes over Kaapstad kende je al?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en houd onze Twitter- en Facebookpagina goed in de gaten! Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram en Pinterest

TRIVIA

image description