Bo-Kaap Kaapstad | Geschiedenis Zuid-Afrika

Kleurrijke Bo-Kaap in Kaapstad

Gekleurde huizen en nauwe straatjes: ontdek de wijk Bo-Kaap in Kaapstad

Deze schilderachtige wijk in hartje Kaapstad wordt vaak bezocht door hordes toeristen. Mensen met opgehesen sokken stappen uit de bus om hun camerarolletjes vol te schieten. Een vaste stop op de route is standaard de Bo Kaap wijk, gelegen tussen Signal Hill en de Buitengracht.

Je herkent de wijk uit duizenden door hun felgekleurde huisjes en Islamitische karakter. Dat is tenminste wat je in de lonely planet en andere reisgidsen over de wijk kunt lezen. Maar wat valt er eigenlijk nog meer te weten van deze bijzondere wijk behalve de felgekleurde huizen en mooie ligging?

De redactie van KaapstadMagazine.nl ging op ontdekkingstocht door de geplaveide straatjes van een van de oudste en vooral - meest kleurrijke -  wijken in Kaapstad.

Alle kleuren van de regenboog
Je verwacht een diepe betekenis achter de naam Bo-Kaap. De naam is Afrikaans en betekent ronduit ‘’boven Kaap’’. De wijk ligt namelijk tegen Signall Hill aan boven het centrum.

Bo-Kaap staat bekend als de multiculturele moslimwijk van Kaapstad. De inwoners stammen af van de voormalige slaven, in de 18de eeuw vanuit Zuidoost-Azië naar Kaapstad gehaald door de Nederlandse VOC'ers, onder meer afkomstig uit Maleisie, Indie en Indonesie. In Kaapstad waren ze bekend als de 'Cape Malays'.

Ten tijde van de slavernij was het voor de slaven verboden om kleurige kleding te dragen. De afschaffing van de slavernij in 1838 werd dan ook dubbel gevierd, en de kleur werd dubbel en dwars in de wijk gebracht: dat is de tijd waarop de huizen in de Bo Kaap hun kleurige likjes verf kregen.

Dat de huizen in de wijk er altijd fris geverfd bij staan, is niet voor niets. In de Bo Kaap is het traditie dat de bewoners na de periode van vasten tijdens de jaarlijkse Ramadan hun huizen opnieuw verven.

Nederlandslied
De bemanning van de VOC-schepen brachten naast de Cape Malay, ook de Nederlandse cultuur naar Zuid-Afrika, waaronder Oud-Nederlandse muziek.

Eind 19e eeuw besloten Nederlander Frans de Jongh en Bo-Kaap bewoner Rasdien Cornelius om bepaalde liedjes vast te leggen op papier. Het Nederlandslied is hierdoor nog steeds bekend onder de carnavalsvierders in Kaapstad.

Cape Minstrel Carnaval
In Kaapstad vieren ze ieder jaar carnaval, ookwel Cape Minstrel Carnaval of Kaapse Klopse genoemd.Voor 1838 paradeerden slaven al zingend en dansend op hun enige vrije dag van het jaar door de straten van Kaapstad.

Ze vertrokken van District Six via Bo-Kaap naar Green Point. Dit gebeurde ieder jaar op 2 januari (Tweede Nuwe Jaar). Alleen op deze dag waren de slaven vrij. Op de 'echte' nieuwjaarsdag waren uiteraard alle bazen vrij, dus konden slaven die dag nooit vrijaf krijgen. 

Spektakel!
Vandaag de dag kun je op 2 januari meer dan tienduizend deelnemers verwachten die al zingend en dansend door de straten van Kaapstad trekken. Zingend, lachend, performend. Ze zijn gekleed in kleurrijke, glimmende pakken met witte hoeden en houden gekleurde paraplu’s vast. 

In 1996 kwam president Nelson Mandela per helikopter naar Green Point Stadium om te genieten van het feestgebruis tijdens Kaapse Klopse.  

Tips                                                                                                                               Ga langs bij het kleine Iziko Bo-Kaap Museum op Wale Street. Het museum bevindt zich in een van de oudste huizen van Bo-Kaap en bestaat sinds 1978. Het museum toont meer informatie over de lokale moslimcultuur en erfgoed van Kaapstad.

Bo Kaap Museum

71 Wale Street
Zie hier hun website

Noonday Gun
Om 12 uur ’s middags wordt er dagelijks een kanonschot afgevuurd vanaf Signal Hill. Het geluid hoor je overal in Kaapstad en op de Tafelberg. Kaapstedelingen zijn er aan gewend, maar voor toeristen is het toch even schrikken. Maak vanaf 11:30 uur het ‘kanon ritueel’ mee op Signall Hill. Geniet daarnaast van het prachtige uitzicht.

Bo Kaap Market
Sinds juli 2011 viert de Bo Kaap elke maand een bescheiden Cape Malay markt. Lees er hier meer over.
Elke laatste zaterdag van de maand: 10.00u - 16.00u

Auwal Moskee
Bezichtig in de Bo-Kaap de oudste moskee van Zuid-Afrika, de Auwal Moskee. Deze bevindt zich in Dorp street. Tussen 1804 en 1850 was Auwal de hoogste godsdienstige instelling in Kaapstad. Vrouwen zijn niet toegestaan, en voor toeristen en groepen studenten is het de bedoeling dat je van te voren een afspraak maakt.
34 Dorp Street

Door Emma Brinkman

Voor meer updates over restaurants, clubs, nieuws en andere gebeurtenissen in en rond Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika