KaapstadMagazine.nl

20 x wat je in Kaapstad kan doen voor minder dan 200 rand

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl

20 x wat je in Kaapstad kan doen voor minder dan 200 rand

Naast uitstapjes naar het strand die je geen cent (rand) kosten, zijn er nog 1001 andere dingen te doen in de Moederstad voor minder dan R200.

Onder de lokale bevolking wordt Kaapstad vaak gezien als relatief dure stad. En natuurlijk kent de stad plekken en activiteiten met een hoog prijskaartje, maar het hoeft niet: er is genoeg te zien en te doen in Kaapstad en omgeving voor minder. Echt waar!

1. Tour door de moestuin van Babylonstoren (R10-R20)

Babylonstoren is één van de oudste Cape Dutch boerderij met een fantastische groentetuin. Elke dag kun je om 10.00u voor R10 een tour door de tuin volgen. In het weekend en op public holiday is de toegang R20 per persoon (R10 voor kinderen jonger dan 12 jaar). Naast de tuin is het landgoed ook voorzien van een boerderijwinkel, hotel, spa, The Green House en het bekroonde restaurant Babel: allemaal de moeite waard, maar niet per se onder de R200.

franschhoek babylonstoren
Een prachtige wandeling door een prachtige tuin voor R10

2. Doe als de locals: neem de minibus (ongeveer R7)
Je hoort ze van veraf aankomen, weinig weggebruikers zijn zo luidruchtig als de typische witte minibusjes – ook wel taxi’s genaamd – in Kaapstad. Ze rijden sneller en roekelozer dan een joyrider zonder rijbewijs (ok, een tikkeltje overdreven) en de muziek staat harder dan in de bar op zaterdagavond. Luister goed naar wat ze uit het raam roepen en rij mee naar Camps Bay of Sea Point. 


Over het algemeen vindt niet iedereen ze even leuk als weggebruiker, maar je moet er zeker een keertje instappen

3. Wandelen of joggen over de promenade (R0)
The best things in life are free. Als je dan toch met het witte minibusje uitgestapt bent bij Sea Point loop over de promenade: van het begin tot eind ongeveer 5km frisse zeelucht. 


Wandelen, joggen, fietsen, skeeleren, je kinderwagen voortduwen, je hond uitlaten of al voornoemde tegelijkertijd: leef je uit!

4. Salsa (leren) dansen aan het water (R0)
Gratis workout met een heerlijk zwoel tintje: elke zondagmiddag vanaf 16.00u kun je op de promenade van Sea Point gratis (leren) salsadansen. Gewoon aan de zijkant van de 'dansvloer' gaan staan, je wordt vanzelf ten dans gevraagd. 

salsa dansen kaapstad
Superleuk: salsa dansen bij de ondergaande zon (let op: alleen bij goed weer)

5. Ijsjes eten bij The Creamery (R34 per bolletje)
Een bolletje voor R34 klinkt misschien wat veel voor Zuid-Afrikaanse begrippen, maar het is de moeite waard: het lokale bedrijf The Creamery in Mouille Point maakt ijs van biologische en lokaal geproduceerde producten. Proef één van de vele, soms bijzondere smaken als zoete room, geroosterde kokos en zeezout-caramel.


The Creamery: een bolletje zoete room of geroosterd kokosijs, anyone?

6. Kaapstad ervaren op zee (R150)
Tijdens een wandeling langs het water bij de V&A Waterfront kun je ervan uitgaan dat je door een ticketverkoper wordt aangesproken. Ze proberen je aan boord te krijgen bij een van de vele rondvaartbootjes, maar geef vooral toe aan het verzoek. Alle boottochten duren ongeveer een uur en kosten ongeveer R150.


In de Waterfront is het trouwens ook mogelijk om in de Jolly Roger piratenboot rond te varen: 'Aye aye captain!' Vooral kinderen worden hier erg blij van (zij mogen voor R50 aan boord; ouders betalen R150). 

7. Wandelen en picknicken in Kirstenbosch (R60)
Op een kwartier (rij)afstand van de stad kan je romantisch wandelen en picknicken in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Loop vooral ook over de ‘Boomslang’: een lucht-loopbrug die werd aangelegd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de tuin. Toegang voor het park voor volwassenen is R60 en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Wandelen over de boomslang is trouwens gratis. 


De loopburg in Kirstenbosch Gardens: romantisch en bijzonder!

8. Koffie drinken zoals in Ethiopië (R12)
Koffie drinken tijdens een Ethiopische koffie ceremonie krijgt een hele andere dimensie: trek er gerust twee tot drie uur voor uit. In het restaurant Addis in Cape (Long Street, hoek met Church Street) zijn er drie traditionele koffierondes: eerst is de koffie sterk, maar bij de derde ronde is het een slap aftreksel en is het tijd om op te stappen voordat een opgeblazen gevoel opduikt.. De ervaring kost R12 per persoon en is een hele belevenis.


Traditioneel koffiezetten duurt in Ethiopië ongeveer 2-3 uur, maar dan heb je ook wat.. 

9. Bezoek het District Six museum (R30-45)
Lang niet iedereen kent het verhaal van één van de meest omstreden verhalen uit de geschiedenis van Zuid-Afrika; een vaak vergeten aspect van het gruwelijke Apartheidsregime: het verhaal van de wijk District Six. De moraal van het verhaal: ga asjeblieft een ochtend of middag naar het District Six museum. Entreekaartjes kosten slechts R30 en je kunt zo lang blijven als je wilt. Voor R45 word je rondgeleid door een ex-inwoner of gids. Let op: op zondag is het museum gesloten. 


De geschiedenis en het verhaal van District Six is er eentje die velen niet kennen, maar dat zou eigenlijk wel moeten

10. Hop on hop off bus: toeristisch, maar ideaal (R170)
Aan het rode gevaarte vol toeristen - de Hop on Hop off bus - valt niet te ontkomen: wanneer je door Kaapstad wandelt zie je ze om de paar minuten voorbij rijden. Logisch wel: het is een ideale manier om alle toeristische bezienswaardigheden van Kaapstad te ‘zien’. Een dagkaart voor de bus – zowel de korte (rode) als de lange (blauwe) route – kost R170 per persoon, kinderen tussen 5 en 17 jaar betalen R90. Twee dagen hoppen kost R270 per persoon (R180 voor kinderen).


Toegegeven: erg toeristisch, maar een ideale en praktische manier om de bezienswaardigheden te bekijken

11. Film kijken bij The Labia Theatre op Orange Street (R50)
Film kijken bij het oudste filmhuis bioscoop van Zuid-Afrika is meer dan alleen een filmbezoek. Sinds 1949 wordt hier genoten van films en de popcorn - die je haalt bij zo’n oude popcornkraam op Orange Street - maakt je avond uit compleet. Bioscoopkaartjes kosten gemiddeld R50.


Ouderwets film kijken: bij The Labia Theatre is het een avondje uit compleet mét popcorn 

12. Openluchtconcert bezoeken in Kirstenbosch Gardens of De Waal Park (vanaf R125 en R0)
Zomer in Kaapstad betekent muziek, picknicks en familie. Neem een hoed, zonnebrand, eten en drinken mee en geniet in het weekend van een gratis concert in het De Waal Park. Niet gratis, maar net iets spectaculairder zijn de openluchtconcerten in Kirstenbosch: kaarten variëren per concert, maar zijn vanaf R125 te koop, oplopend tot R190 (afhankelijk van de artiest). Picknickmand en -kleed mee, leuk gezelschap, klaar ben je: dit wordt één van de mooiste zondagmiddagen uit je leven, beloofd. 


Aan de voet van de berg, in de zon en op een kleed met heel veel eten en drinken van live muziek genieten: wie wil dat nou niet?

13. Hop on Hop off tram: de wijnvariant (R170)
Een vakantie in Kaapstad is niet compleet zonder een rondleiding op één van de vele omliggende wijnlanden. Wijnproeven kan overal en kost tussen de R15 en R50, afhankelijk van waar je heen gaat: een unieke manier om een wijngaard van Franschoek te ervaren is met een ouderwetse locomotief. Uit- en instappen wanneer je wilt: kosten voor volwassenen zijn R170 en kinderen tot 17 jaar R85. 


Ontdek de wijngaarden van Franschoek in een ouderwetse locomotief

14. Beklim een berg (R0)
Een inkopper, want net zoals een bezoek aan het strand kost een wandeling naar de top van Lion’s Head, Devil's Peak of de Tafelberg ook geen rand. En met die paar nodigde waterflessen en voldoende eten blijf je zeker onder de R200. Vind je dat klimmen wel mooi geweest? Neem met zonsondergang de kabelbaan naar de Tafelberg: na 18.00u kost je kaartje de helft van de prijs, namelijk R60. 


Tip: de Tafelberg tijdens zonsondergang en volle maan zorgt voor nog een indrukwekkender uitzicht 
 
15. Bezoek een voetbal- of rugbywedstrijd (R40-150)
Een bezoek aan het Cape Town Stadium is het op zichzelf al waard, maar blaas op een vuvuzela en moedig Ajax Cape Town aan – voor ongeveer R40 kun je bij een wedstrijd van deze sattelietclub van Ajax Amsterdam zijn. Maar eigenlijk is het in Zuid-Afrika rugby dat de klok slaat: proef de passie en sfeer tijdens een rugbywedstrijd van de Stormers of een wedstrijd van Zuid-Afrika’s nationale team The Springboks. Prijzen variëren van R50 tot R150. Meer informatie over rugbywedstrijden en wedstrijden van Ajax Cape Town in de Premier Soccer League.


Waarschuwing: de vuvuzela's zijn nog altijd te vinden in het Cape Town Stadium

16. Cultuur snuiven en borrelen bij First Thursdays (R0) 
Elke eerste donderdag van de maand is Bree Street het centrum van creatief bruisend Kaapstad. Tijdens First Thursdays Cape Town blijven alle kunstgalerieen in de stad tot 21u open en doen de vele barretjes en restaurants op Bree Street gezellig mee met live muziek, (gratis) welkomstdrankjes en volle terrassen. Tip: WorldArt Gallery (Church Street), Ava Gallery (Church Street) en YoungBlood (Bree Street). En drankjes bij La Parada, Weinhaus & Biergarten en The Gin Bar. 


First Thursday is meer dan alleen cultuur: ook winkels en restaurants doen gezellig mee met muziek en drankjes 

17. Thee drinken in de tuin van het Mount Nelson Hotel (R65) 
The Mount Nelson Hotel - ook wel liefkozend ‘The Nellie’ of ‘The Pink Lady’ genoemd - valt zeker in de categorie hoog prijskaartje, maar dat hoeft een bezoek aan dit iconische hotel in Kaapstad niet per se te zijn. Het hangt er maar net vanaf wat je er komt doen, immers. Er dineren, een nacht slapen of zelfs de beroemde high teas red je niet met R200, maar een pot thee bestellen in de prachtige tuin van het hotel kan wel. Ze hebben tientallen smaken waaronder rozenthee geplukt uit eigen tuin, om maar iets te noemen. Voor R65 drink je er met twee personen uit één pot allebei een kopje (of anderhalf, als je zorgvuldig schenkt). 


Theedrinken in deze prachtige tuin: doen!

18. Golfen op de River Club Golf (R35)
Op de golfbaan van River Club Golf bij Observatory (ongeveer 10 minuten rijden vanaf het centrum van de stad) krijg je voor R35 maar liefst vijftig ballen om (ver) weg te slaan. Vooraf een ontbijt of een lunch in de middag: ook dat kan voor minder dan R200. Helaas zeker niet de mooiste golfbaan van Kaapstad, wel een van de weinige waar je als niet-lid zomaar een paar ballen kan slaan. 


Met zo'n uitzicht maakt het op zich niet heel veel uit waar de golfbal heen wordt geslagen

20. Tot rust komen op het mooie strand van Clifton (R50)
Na al deze activiteiten geen energie meer over? Kom tot rust op het strand van Clifton. Voor R50 kan je op een zondagavond met zonsondergang vanaf 18.00u meedoen met een yogales van The Om Revolution. Breng je eigen handdoek mee naar Clifton 3rd Beach (volg de bordjes vanaf de grote weg). Bij regen gaat het uiteraard niet door: bekijk vooraf hun Facebookpagina om te kijken of het doorgaat en om je eventueel aan te melden.  


Adem in, adem uit: een once in a lifetime yogales op Clifton Beach

Een uitgebreid artikel met tips om het meeste voordeel uit de (lage) rand te halen, lees je in Op vakantie naar Zuid-Afrika was nog nooit zo goedkoop.

Door Jet Gravekamp 

Voor het laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika, variërend van de beste tips voor je vakantie in Zuid-Afrika, tips over nieuwe restaurants en bars tot de meest bijzondere plekken in de Kaapse Wijnlanden, schrijf je je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief, word je onze fan op Facebook en volg je ons op Twitter en mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram

Events In Kaapstad
Januari 2017
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

The Long Shots Improv Comedy Troupe Improv Mondays: The Long Shots ...

The Long Shots create unique scenes on the spot. Everything is improvised – ...

The Cape Town Magic ClubMonday Night Magic at the Cape Town ...

Fans of mind-bending trickery, saucy sorcery and sleight of hand will be blown ...

Wolfkop Weekender Lilo River FlowWolfkop Weekender: Lilo River Flow

Grab your lilo and float away with the sweet summer festival vibes

Terracotta Army Exhibition Cape TownThe Terracotta Army and the First ...

Step back in time and discover one of the world’s greatest treasures at this ...

Monotype Workshop at Warren EditionsMonotype Workshop at Warren Editions

Learn the art of creating stunning painted monotypes at this creative workshop

Maynardville - 4Romeo and Juliet Ballet at Maynardville ...

In fair Maynardville…

Spur Winter Trail Run SeriesThe 2017 Spur Summer Trail Series®

Run wild and free this summer with this top-notch trail series

Slave descendantsMy Naam is Februarie - Identities ...

View a historically significant calendar and listen to audiobooks in ...

MonarkLive Summer Concerts at Vergenoegd Wine ...

Rock on dude!

MaynardvilleShakespeare in the Park at Maynardville ...

See Shakespeare’s well-known tale of passion, love and confusion, Twelfth ...

I Love Big Bay Spring MarketI Love Big Bay Market

Put a spring in your step at this fabulous evening market

Find your spot#FindYourSpot with Place in the Sun ...

Col'Cacchio invites you all to come and try their custom designed pizzas and ...

Galileo Open Air Cinema Cape TownThe Galileo Open Air Cinema in the Cape ...

Grab some snacks and get ready to watch your favourite films beneath the stars ...

La Mer Restaurant at Radisson Blu Hotel in Sea PointFree Dessert Special at La Mer ...

Indulge in any main course at this elegant Sea Point eatery and get a ...

Postcard view of Cape Town South AfricaHelicopter Tour Special with NAC Cape ...

Save 15% on breathtaking private helicopter flights around the Mother City ...

Michael J - 3The Michael Jackson HIStory Show

The King of Pop lives on

Rush X FIT 2RUSH X FIT Trampoline Fitness Training

Jump, leap and fly your body into better shape at this fun and exhilarating ...

Summertide Art Exhibition 2016Summertide Art Exhibition

Add a pop of culture into your summer with this exquisite exhibition

Into The Blue Seal 2Seal Snorkeling Special with Into The ...

Snorkel with seals and receive a 10% discount when mentioning ...

Piano Bar 2016 food and cocktails 4Date Night at The Piano Bar in Cape Town

Tuck into four tapas and a bottle of wine for R250 on Mondays at this intimate ...

Vista Parties World of Birds Bird 2Vista Parties' World of Birds Birthday ...

Road-trip to this fun Hout Bay park and spend your child’s special day ...

Avontuur Wine Estate horsesGuided Farm Walks on Avontuur Wine ...

Take a stroll through this destination winery and learn more about its ...

Tin Noakes Diet Salad from Rcaffe menuRcaffe's Tim Noakes Diet Menu Specials

This lovable Long Street restaurant’s new offering is perfect for those on ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!