KaapstadMagazine.nl

20 x wat je in Kaapstad kan doen voor minder dan 200 rand

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl

20 x wat je in Kaapstad kan doen voor minder dan 200 rand

Naast uitstapjes naar het strand die je geen cent (rand) kosten, zijn er nog 1001 andere dingen te doen in de Moederstad voor minder dan R200.

Onder de lokale bevolking wordt Kaapstad vaak gezien als relatief dure stad. En natuurlijk kent de stad plekken en activiteiten met een hoog prijskaartje, maar het hoeft niet: er is genoeg te zien en te doen in Kaapstad en omgeving voor minder. Echt waar!

1. Tour door de moestuin van Babylonstoren (R10-R20)

Babylonstoren is één van de oudste Cape Dutch boerderij met een fantastische groentetuin. Elke dag kun je om 10.00u voor R10 een tour door de tuin volgen. In het weekend en op public holiday is de toegang R20 per persoon (R10 voor kinderen jonger dan 12 jaar). Naast de tuin is het landgoed ook voorzien van een boerderijwinkel, hotel, spa, The Green House en het bekroonde restaurant Babel: allemaal de moeite waard, maar niet per se onder de R200.

franschhoek babylonstoren
Een prachtige wandeling door een prachtige tuin voor R10

2. Doe als de locals: neem de minibus (ongeveer R7)
Je hoort ze van veraf aankomen, weinig weggebruikers zijn zo luidruchtig als de typische witte minibusjes – ook wel taxi’s genaamd – in Kaapstad. Ze rijden sneller en roekelozer dan een joyrider zonder rijbewijs (ok, een tikkeltje overdreven) en de muziek staat harder dan in de bar op zaterdagavond. Luister goed naar wat ze uit het raam roepen en rij mee naar Camps Bay of Sea Point. 


Over het algemeen vindt niet iedereen ze even leuk als weggebruiker, maar je moet er zeker een keertje instappen

3. Wandelen of joggen over de promenade (R0)
The best things in life are free. Als je dan toch met het witte minibusje uitgestapt bent bij Sea Point loop over de promenade: van het begin tot eind ongeveer 5km frisse zeelucht. 


Wandelen, joggen, fietsen, skeeleren, je kinderwagen voortduwen, je hond uitlaten of al voornoemde tegelijkertijd: leef je uit!

4. Salsa (leren) dansen aan het water (R0)
Gratis workout met een heerlijk zwoel tintje: elke zondagmiddag vanaf 16.00u kun je op de promenade van Sea Point gratis (leren) salsadansen. Gewoon aan de zijkant van de 'dansvloer' gaan staan, je wordt vanzelf ten dans gevraagd. NB: Sun-kissed-salsa vindt om de zondag plaats, om zeker te weten of het deze zondag is, check je hun Facebookpagina.  

salsa dansen kaapstad
Superleuk: salsa dansen bij de ondergaande zon (let op: een keer in de twee weken en alleen bij goed weer)

5. Ijsjes eten bij The Creamery (R34 per bolletje)
Een bolletje voor R34 klinkt misschien wat veel voor Zuid-Afrikaanse begrippen, maar het is de moeite waard: het lokale bedrijf The Creamery in Mouille Point maakt ijs van biologische en lokaal geproduceerde producten. Proef één van de vele, soms bijzondere smaken als zoete room, geroosterde kokos en zeezout-caramel.


The Creamery: een bolletje zoete room of geroosterd kokosijs, anyone?

6. Kaapstad ervaren op zee (R150)
Tijdens een wandeling langs het water bij de V&A Waterfront kun je ervan uitgaan dat je door een ticketverkoper wordt aangesproken. Ze proberen je aan boord te krijgen bij een van de vele rondvaartbootjes, maar geef vooral toe aan het verzoek. Alle boottochten duren ongeveer een uur en kosten ongeveer R150.


In de Waterfront is het trouwens ook mogelijk om in de Jolly Roger piratenboot rond te varen: 'Aye aye captain!' Vooral kinderen worden hier erg blij van (zij mogen voor R50 aan boord; ouders betalen R150). 

7. Wandelen en picknicken in Kirstenbosch (R60)
Op een kwartier (rij)afstand van de stad kan je romantisch wandelen en picknicken in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Loop vooral ook over de ‘Boomslang’: een lucht-loopbrug die werd aangelegd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de tuin. Toegang voor het park voor volwassenen is R60 en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Wandelen over de boomslang is trouwens gratis. 


De loopburg in Kirstenbosch Gardens: romantisch en bijzonder!

8. Koffie drinken zoals in Ethiopië (R12)
Koffie drinken tijdens een Ethiopische koffie ceremonie krijgt een hele andere dimensie: trek er gerust twee tot drie uur voor uit. In het restaurant Addis in Cape (Long Street, hoek met Church Street) zijn er drie traditionele koffierondes: eerst is de koffie sterk, maar bij de derde ronde is het een slap aftreksel en is het tijd om op te stappen voordat een opgeblazen gevoel opduikt.. De ervaring kost R12 per persoon en is een hele belevenis.


Traditioneel koffiezetten duurt in Ethiopië ongeveer 2-3 uur, maar dan heb je ook wat.. 

9. Bezoek het District Six museum (R30-45)
Lang niet iedereen kent het verhaal van één van de meest omstreden verhalen uit de geschiedenis van Zuid-Afrika; een vaak vergeten aspect van het gruwelijke Apartheidsregime: het verhaal van de wijk District Six. De moraal van het verhaal: ga asjeblieft een ochtend of middag naar het District Six museum. Entreekaartjes kosten slechts R30 en je kunt zo lang blijven als je wilt. Voor R45 word je rondgeleid door een ex-inwoner of gids. Let op: op zondag is het museum gesloten. 


De geschiedenis en het verhaal van District Six is er eentje die velen niet kennen, maar dat zou eigenlijk wel moeten

10. Hop on hop off bus: toeristisch, maar ideaal (R170)
Aan het rode gevaarte vol toeristen - de Hop on Hop off bus - valt niet te ontkomen: wanneer je door Kaapstad wandelt zie je ze om de paar minuten voorbij rijden. Logisch wel: het is een ideale manier om alle toeristische bezienswaardigheden van Kaapstad te ‘zien’. Een dagkaart voor de bus – zowel de korte (rode) als de lange (blauwe) route – kost R170 per persoon, kinderen tussen 5 en 17 jaar betalen R90. Twee dagen hoppen kost R270 per persoon (R180 voor kinderen).


Toegegeven: erg toeristisch, maar een ideale en praktische manier om de bezienswaardigheden te bekijken

11. Film kijken bij The Labia Theatre op Orange Street (R50)
Film kijken bij het oudste filmhuis bioscoop van Zuid-Afrika is meer dan alleen een filmbezoek. Sinds 1949 wordt hier genoten van films en de popcorn - die je haalt bij zo’n oude popcornkraam op Orange Street - maakt je avond uit compleet. Bioscoopkaartjes kosten gemiddeld R50.


Ouderwets film kijken: bij The Labia Theatre is het een avondje uit compleet mét popcorn 

12. Openluchtconcert bezoeken in Kirstenbosch Gardens of De Waal Park (vanaf R125 en R0)
Zomer in Kaapstad betekent muziek, picknicks en familie. Neem een hoed, zonnebrand, eten en drinken mee en geniet in het weekend van een gratis concert in het De Waal Park. Niet gratis, maar net iets spectaculairder zijn de openluchtconcerten in Kirstenbosch: kaarten variëren per concert, maar zijn vanaf R125 te koop, oplopend tot R190 (afhankelijk van de artiest). Picknickmand en -kleed mee, leuk gezelschap, klaar ben je: dit wordt één van de mooiste zondagmiddagen uit je leven, beloofd. 


Aan de voet van de berg, in de zon en op een kleed met heel veel eten en drinken van live muziek genieten: wie wil dat nou niet?

13. Hop on Hop off tram: de wijnvariant (R170)
Een vakantie in Kaapstad is niet compleet zonder een rondleiding op één van de vele omliggende wijnlanden. Wijnproeven kan overal en kost tussen de R15 en R50, afhankelijk van waar je heen gaat: een unieke manier om een wijngaard van Franschoek te ervaren is met een ouderwetse locomotief. Uit- en instappen wanneer je wilt: kosten voor volwassenen zijn R170 en kinderen tot 17 jaar R85. 


Ontdek de wijngaarden van Franschoek in een ouderwetse locomotief

14. Beklim een berg (R0)
Een inkopper, want net zoals een bezoek aan het strand kost een wandeling naar de top van Lion’s Head, Devil's Peak of de Tafelberg ook geen rand. En met die paar nodigde waterflessen en voldoende eten blijf je zeker onder de R200. Vind je dat klimmen wel mooi geweest? Neem met zonsondergang de kabelbaan naar de Tafelberg: na 18.00u kost je kaartje de helft van de prijs, namelijk R60. 


Tip: de Tafelberg tijdens zonsondergang en volle maan zorgt voor nog een indrukwekkender uitzicht 
 
15. Bezoek een voetbal- of rugbywedstrijd (R40-150)
Een bezoek aan het Cape Town Stadium is het op zichzelf al waard, maar blaas op een vuvuzela en moedig Ajax Cape Town aan – voor ongeveer R40 kun je bij een wedstrijd van deze sattelietclub van Ajax Amsterdam zijn. Maar eigenlijk is het in Zuid-Afrika rugby dat de klok slaat: proef de passie en sfeer tijdens een rugbywedstrijd van de Stormers of een wedstrijd van Zuid-Afrika’s nationale team The Springboks. Prijzen variëren van R50 tot R150. Meer informatie over rugbywedstrijden en wedstrijden van Ajax Cape Town in de Premier Soccer League.


Waarschuwing: de vuvuzela's zijn nog altijd te vinden in het Cape Town Stadium

16. Cultuur snuiven en borrelen bij First Thursdays (R0) 
Elke eerste donderdag van de maand is Bree Street het centrum van creatief bruisend Kaapstad. Tijdens First Thursdays Cape Town blijven alle kunstgalerieen in de stad tot 21u open en doen de vele barretjes en restaurants op Bree Street gezellig mee met live muziek, (gratis) welkomstdrankjes en volle terrassen. Tip: WorldArt Gallery (Church Street), Ava Gallery (Church Street) en YoungBlood (Bree Street). En drankjes bij La Parada, Weinhaus & Biergarten en The Gin Bar. 


First Thursday is meer dan alleen cultuur: ook winkels en restaurants doen gezellig mee met muziek en drankjes 

17. Thee drinken in de tuin van het Mount Nelson Hotel (R65) 
The Mount Nelson Hotel - ook wel liefkozend ‘The Nellie’ of ‘The Pink Lady’ genoemd - valt zeker in de categorie hoog prijskaartje, maar dat hoeft een bezoek aan dit iconische hotel in Kaapstad niet per se te zijn. Het hangt er maar net vanaf wat je er komt doen, immers. Er dineren, een nacht slapen of zelfs de beroemde high teas red je niet met R200, maar een pot thee bestellen in de prachtige tuin van het hotel kan wel. Ze hebben tientallen smaken waaronder rozenthee geplukt uit eigen tuin, om maar iets te noemen. Voor R65 drink je er met twee personen uit één pot allebei een kopje (of anderhalf, als je zorgvuldig schenkt). 


Theedrinken in deze prachtige tuin: doen!

18. Golfen op de River Club Golf (R35)
Op de golfbaan van River Club Golf bij Observatory (ongeveer 10 minuten rijden vanaf het centrum van de stad) krijg je voor R35 maar liefst vijftig ballen om (ver) weg te slaan. Vooraf een ontbijt of een lunch in de middag: ook dat kan voor minder dan R200. Helaas zeker niet de mooiste golfbaan van Kaapstad, wel een van de weinige waar je als niet-lid zomaar een paar ballen kan slaan. 


Met zo'n uitzicht maakt het op zich niet heel veel uit waar de golfbal heen wordt geslagen

20. Tot rust komen op het mooie strand van Clifton (R50)
Na al deze activiteiten geen energie meer over? Kom tot rust op het strand van Clifton. Voor R50 kan je op een zondagavond met zonsondergang vanaf 18.00u meedoen met een yogales van The Om Revolution. Breng je eigen handdoek mee naar Clifton 3rd Beach (volg de bordjes vanaf de grote weg). Bij regen gaat het uiteraard niet door: bekijk vooraf hun Facebookpagina om te kijken of het doorgaat en om je eventueel aan te melden.  


Adem in, adem uit: een once in a lifetime yogales op Clifton Beach

Een uitgebreid artikel met tips om het meeste voordeel uit de (lage) rand te halen, lees je in Op vakantie naar Zuid-Afrika was nog nooit zo goedkoop.

Door Jet Gravekamp 

Voor het laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika, variërend van de beste tips voor je vakantie in Zuid-Afrika, tips over nieuwe restaurants en bars tot de meest bijzondere plekken in de Kaapse Wijnlanden, schrijf je je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief, word je onze fan op Facebook en volg je ons op Twitter en mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram

Events In Kaapstad
April 2017
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

The Social EventThe Social at the Jolly Carp Organic Market

Spend your Saturday with great music, a beer and a braai

The Taste of Darling FestivalThe Taste of Darling Festival

Experience Darling at the most vibrant, tasty and welcoming festival of the year

Elgin Cool Wine and Country FestivalElgin Cool Wine and Country Festival

Join in the merriment at Elgin Valley’s annual food and wine fiesta

Grassy Spark - 3Five Years of Grassy Spark

It’s their birthday, and we cannot wait to celebrate with these local lads!

The Backyard Grill Lounge RibsBBQ Ribs Special at The Backyard Grill Lounge

Savour succulent, sticky ribs for just R150 per kilogram on Wed, Sat and Sun

Sneaker Exchange Cape TownSneaker Exchange Cape Town

Sneakerheads from far and wide are invited to buy, sell or trade their favourite kicks at Africa’s leading sneaker bartering event!

The Noordhoek CrushThe Noordhoek Crush Wine Festival

Gather the family for a nearby fiesta in celebration of the grape

Pride and Prejudice - 1Pride and Prejudice Screening at Knorhoek Wine Estate

“Have you no consideration for my poor nerves?”

FanCon Cape TownFanCon: Cape Town Comic Con

The Western Cape gets its own version of the famed convention in May

Kaapse Stories at The Rockwell Theatre“Kaapse Stories” at The Rockwell Dinner Theatre

Supper and Stage make for a delectable evening’s entertainment

Villains Ale House Logo 2DJ nights at Villain’s Ale House

Kick start your weekend with DJ nights every Thursday, Friday and Saturday

PPG - 1Powerpuff Girls Art Factory Exhibition

Sugar, spice and everything alternative

SuidoosterfeesSuidoosterfees in Cape Town

Celebrate Kaapse culture and heritage with a series of colourful concerts, comedy shows and more

The Queen and PeasantThe Queen and Peasant Weekend Meet and Greets

Treat yourself to a tasting of fine wines, beers and spirits this weekend

SA Cheese Festival cheeseSouth African Cheese Festival

If you’re in the mood for Bries and blues then head to this cheesy foodie fest

Battlefield Live SA Laser Tag Children's Events Cape TownKids’ Party Special with Battlefield Live SA Laser Tag

Treat your little one to the ultimate military-style birthday bash and save R500

Wild Fig Outdoor Restaurant Dining The Wild Fig Restaurant’s Alfresco Saturday Lunch

Enjoy long, lazy weekend lunches outdoors at this historic Cape Town eatery

The Wild FigSaturday Live Music at The Wild Fig

Unwind after a stressful week!

Plant Tempting Tuesday 7Live Music Saturdays at Plant

Mix a little music with your healthy meal

Glowing Rooms 3Glowing Rooms SA offers a special opening price!

Pay a special rate for entrance into SA’s first 3D space-themed glow-in-the-dark mini-golf adventure

Scootours FranschhoekJunior Passengers Ride FREE Every Saturday with Scootours® Cape Town

This family-friendly off-road adventure will see you (and the whole clan) freewheeling on a Monster Mountain® Scooter

Knife 7Birthday Party Special at Knife Restaurant

Get a meal on the house when you celebrate your birthday on a Saturday at this Century City smokehouse

Orphanage-cocktail-emporium-bottles#TANZMUSIK DJ Nights at Orphanage Cocktail Emporium

Smooth sounds and even smoother drinks punctuate Saturday nights at this whimsical bar

AfrikaBurn1Afrikaburn Festival

The dusty Karoo desert comes alive to host one of the most radical festivals on the festival lover’s calendar

Galileo Open Air Cinema Cape TownThe Galileo Open Air Cinema in the Cape Winelands and Cape Town Venues

Grab some snacks and get ready to watch your favourite films beneath the stars on the Weekends

Haute Cabriere 3Cellar Master’s Tour at Haute Cabriére Wine Estate

Sniff, swirl and sip every Saturday at this picturesque Franschhoek-based winery

Camissa Eco TourThe Eco-friendly Train Township Tour Saturday Special

Grow more than just your cultural quotient on this interactive excursion to the Langa community

The Grand CafeSunset Affair Parties at Grand Africa Café & Beach

Welcome nightfall in style with seaside cocktails and house music every Saturday during summer

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!