10 vragen aan Mariette de Haan

Oprichtster ‘From Africa with Love’ over Zuid-Afrikaanse kunst

Het Afrikaanse continent staat op het gebied van kunst vooral bekend om de bijzondere eigen stijl. Kleurrijke prints, arts & crafts die je terugziet in Afrikaanse kunst als in Afrikaanse kleding en de donkerhouten Afrikaanse stammenbeelden. Naast de typische Afrikaanse souvenirs die toeristen op hun vakantie in Zuid-Afrika op de vele marktjes kopen, is er ook een grote schat aan Afrikaanse schilderijen, keramiek, meubels en andere kunst die dit continent rijk is. True African pieces of art.

Ook Zuid-Afrika heeft een breed aanbod van kunst. De veelzijdigheid van de Zuid-Afrikaanse kunst is deels terug te leiden naar de tijd van de Apartheid. Kunst werd in die tijd veelal gebruikt door de zwarte bevolking van Zuid-Afrika om hun onvrede uit te drukken over hun penibele situatie.

De bevolking had in die tijd geen geld voor dure materialen, dus werden ze bijzonder innovatief in het gebruik van andere – gratis! –  producten als kralen, plastic, linoleum en ander ‘afval’, dat ruimschoots te vinden was in de townships. Hiermee werd een geheel eigen Zuid-Afrikaanse kunststijl ontwikkeld waarin het recyclen van producten centraal stond.

Zuid-Afrika: Inspiratiebron
Tegenwoordig wordt kunst gezien als een manier om mensen in Zuid-Afrika een kans te bieden zich op creatief vlak te ontwikkelen, en zo ook een inkomen te genereren. De ontwikkeling van kunst in dit land heeft, gepaard met de ontwikkeling van welvaart en innovatie, tot een bijzondere creatieve boost geleid. Tegenwoordig is Zuid-Afrika voor veel kunstenaars en liefhebbers een bijzondere bron van inspiratie.

Iemand die verliefd werd op Zuid-Afrikaanse kunst is Mariette de Haan, oprichtster en eigenaresse van From Africa With Love. Zij verkoopt vanuit haar via haar galerij in Amsterdam, Zuid-Afrikaanse kunst, meubilair en modeaccessoires, waarmee ze de Zuid-Afrikaanse bevolking een kans geeft om hun ontwerpen aan de wereld ten toon te stellen.

Daarom stelden wij 10 vragen aan de vrouw achter From Africa With Love; over Zuid-Afrikaanse kunst, haar favoriete Zuid-Afrikaanse kunstenaars en haar liefde voor Kaapstad

Waar komt je voorliefde voor Zuid-Afrikaanse kunst vandaan?
Ik heb altijd al een grote interesse gehad in kunst en design. De ontwerpen die ik ontdekte tijdens het half jaar dat ik in Kaapstad als vrijwilliger voor kinderboekenorganisatie Biblionef werkte, waren echter zo uniek, funky en ook nog eens ‘eco-friendly’ dat ik er direct voor viel!

Met mijn bedrijf From Africa with love importeer ik inmiddels handgemaakte lampen en meubels, keramiek, textiel, schoenen en shawls van up-and-coming ontwerpers uit Zuid-Afrika, die ik verkoop via mijn showroom/gallery op de Brouwersgracht in Amsterdam.

Eigenlijk zuidelijk Afrika want op de Design Indaba beurs in februari vond ik prachtige handgeborduurde omslagdoeken gemaakt door een NGO in Mozambique, die ik nu ook aan de collectie heb toegevoegd. 

Hebben Zuid-Afrikanen een specifieke voorkeur voor kleuren en materialen?
Het spreekt mij aan dat de ontwerpers met wie ik werk origineel en creatief zijn in hun materiaalkeuze. Met name de lampen en meubels zijn veelal gemaakt van gerecycled of hergebruikt materiaal als plastic melkflessen, kralen, blik, rommelmarktvondsten, vintage koffers en autobanden, gecombineerd met duurzaam riet en hout.

Dit resulteert in mooie en eerlijke produkten, die echt een blikvanger in je interieur zijn en waar mensen vaak een glimlach van op hun gezicht krijgen!

Is er een duidelijk verschil tussen Zuid-Afrikaanse kunst en kunst afkomstig uit andere Afrikaanse landen?
Met From Africa with love richt ik mij op hedendaags design uit Zuid-Afrika; de focus ligt duidelijk minder op traditionele Afrikaanse kunst. De ontwerpers zijn buiten Zuid-Afrika nog relatief onbekend maar de reacties zijn zeer positief.

Ik zie dat in mijn eigen showroom, maar ook op andere plaatsen; zo worden lampen uit de serie ‘Other People’s Rubbish’ van Heath Nash bij Merci in Parijs verkocht en twee prachtige kroonluchters van gerecycled materiaal van Magpie, het Socially Conscious Art Collective, hangen bij niemand minder dan de familie Obama in het Witte Huis!

Wie is jouw favoriete Zuid-Afrikaanse kunstenaar?
Ik heb mijn collectie persoonlijk samengesteld; en mijn favorieten zijn dan ook alle ontwerpers van wie ik inmiddels werk importeer – zoals Porky Hefer/Animal Farm, Magpie, Recreate, Heath Nash, Skinny laMinx, Abode, Gemma Orkin, John Vogel, Tyred en Give it Bag! Ik voeg er graag in de toekomst nog veel mooie merken aan toe.

Onlangs zag ik in Kaapstad prachtig werk van de Zuid-Afrikaanse schilder Stanley Pinker (geb. 1924). De ontwikkeling in zijn werk is bijzonder; op latere leeftijd werd zijn werk steeds geëngageerder en voegde hij teksten en vondsten van de straat aan zijn schilderijen toe; je ontdekt er telkens wat nieuws in.

Je verkoopt Zuid-Afrikaans meubilair. Wat is typerend voor Zuid-Afrikaans meubilair of hoe Zuid-Afrikanen hun huis inrichten?
Door het mooie weer, de ruimte en de natuur krijg je in huizen in Zuid-Afrika vaak een instant vakantiegevoel, dat minder vanzelfsprekend is in Nederland!

Kenmerkend zijn volgens mij licht, ruimte en een relaxte sfeer, veel natuurlijke materialen als hout, steen en riet, en tevens typische lokale materialen als screed voor de vloeren, erg mooi en praktisch. Vaak wordt dit gecombineerd met originele vondsten met een Afrikaanse touch, als dierenkoppen, local craft & design en mooie vondsten van het strand.

Zit er ook een idealistische gedachte achter ‘From Africa with Love’?
Ik ben dol op mooie dingen, reizen en Afrika, en wil tegelijkertijd graag ook een steentje bijdragen aan de bestrijding van armoede. Met From Africa with love kan ik dit allemaal combineren.

Bij de inkoop kijk ik allereerst of ik de ontwerpen mooi vind, maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de spullen in kleine oplage gemaakt worden met aandacht voor mens en natuur, bezoek ik de studio’s en vraag ik door over de werknemers en de materialen, zodat je zeker weet dat het verhaal achter de mooie spullen ook klopt. Dus echt From Africa, with love!

Heb je een samenwerkingsverband met enkel Zuid-Afrikaanse artiesten?
De ontwerpen die ik verkoop zijn afkomstig van kleinschalige (met een mooi woord) ‘designer/maker’ studio’s waar de ontwerpen met de hand gemaakt worden. De spullen die je op de hoek van de straat vindt, zoals de beadwork sleutelhangers en dieren, vind ik vaak ontroerend en knap gemaakt.

Deze produkten zijn echter al langer te vinden bij onder andere Fairtrade winkels in Nederland, en dat is niet de markt waar ik me op wil richten.

De meeste studio’s, en eigenlijk geldt dit voor bijna iedereen die ik Afrika heb ontmoet, zijn op een of andere manier betrokken bij een ‘do-good’ project in hun directe omgeving, zoals kinderopvang, soup kitchen, leesprogramma’s of naschoolse opvang; geweldig om te zien.

Gaat het bestellen van producten op bestelling of is alles in je galerie in Amsterdam te vinden?
Omdat het voor mij ook een nieuw avontuur was, heb ik van de meeste ontwerpers enkele stukken aangekocht die een goed beeld geven van hun werk. Deze zijn nu te bewonderen in mijn kleine showroom/gallery in Amsterdam, en uiteraard op www.fromafricawithlove.nl. Ik lever op bestelling aan particulieren en bedrijven.

Verder zijn de produkten in Amsterdam oa te zien in de etalage van de flagstore van Rain in de Huidenstraat – een van de beroemde 9 Straatjes – waar handgemaakte huidverzorgingsproducten uit Zuid-Afrika worden verkocht.

Ook is een deel van de collectie te koop bij Sukha, een prachtige net geopende woonwinkel op de hippe Haarlemmerdijk, en hoop ik het aantal winkels waar From Africa with love produkten te koop zijn binnenkort uit te breiden. 

Hoe vaak per jaar vlieg je naar Zuid-Afrika?
Zo vaak mogelijk -haha - ook om aan het Hollandse weer te ontsnappen. In mei vorig jaar kwam ik terug in Nederland na een half jaar Zuid-Afrika. Daarna was ik in Kaapstad in november en zojuist een maand in februari. Ik heb onder andere de Design Indaba bezocht, om op de hoogte te blijven en leuke nieuwe merken te spotten!

Met From Africa with love wil ik graag een platform zijn voor hedendaags (Zuid-) Afrikaans design in Nederland, ook om een ander gezicht van Afrika te laten zien dan waarover westerse media in de regel berichten. Het leuke is dat ontwerpers me inmiddels weten te vinden en dat ik regelmatig mailtjes krijg of ze ‘samples’ kunnen opsturen! 

De meeste ontwerpstudio’s zitten in Kaapstad, heb je ook een speciale band met de stad?
Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst in Kaapstad, als eindpunt van een overland reis van bijna 3 maanden van Kenia naar Kaapstad, en vond het toen al een prachtige stad met een mooie mix aan culturen en een relaxte sfeer.

Een beetje als Amsterdam, maar dan met een hele lange zomer! Na de zes maanden bij Biblionef wilde ik graag langer blijven, en via mijn nieuwe bedrijf hoop ik zo vaak mogelijk terug te kunnen komen, wie weet ooit voor langere tijd. 

Wat is je lievelingsplekje in Zuid-Afrika?
Tja, teveel om op te noemen, onder andere de vele scholen in arme gebieden die ik met Jean Williams, hoofd van Biblionef, heb bezocht. Echt indrukwekkend hoe de scholen met het weinige dat ze hebben er het beste van proberen te maken. In de buurt van Lesotho moesten leraren en kinderen soms meer dan een uur lopen om op school te komen, dat zet je wel aan het denken!

Verder ben ik dol op kampeertrips in de wildparken en dan ’s avonds romantisch bij het kampvuur naar de sterren kijken. Twee jaar geleden hebben we in een park naast het Krugerpark een ranger cursus gevolgd, je leert spoorzoeken aan de hand van olifantenkeutels, echt een aanrader!

Een van mijn favoriete tochtjes in Kaapstad, behalve naar de terrasjes van Daily Deli en the Sidewalk cafe, is in de avondzon vanuit de stad naar Camps Bay rijden en genieten van het uitzicht en de parasolbomen langs de weg, daar word ik elke keer weer erg gelukkig van!

Wil je meer weten over From Africa with love? Bekijk dan nu de website. Net als Mariette een overland vakantie maken door Zuid-Afrika?

Wil je meer interviews lezen met mensen die een bijzondere band hebben met Kaapstad of Zuid-Afrika? Bekijk dan onze rubriek ‘Tien vragen aan...’.

Ook geïnteresseerd in kunst uit Zuid-Afrika? Wil je Zuid-Afrikaanse kunst bekijken in een van Kaapstads kunstgaleries of is de graffiti in de straten van Kaapstad meer jouw ding?

Meld je ook gelijk aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter en Facebook voor al het nieuws uit de Moederstad.

Fri
H:20°
L:15°
Sat
H:23°
L:14°
Sun
H:23°
L:13°
Mon
H:21°
L:14°
Tue
H:22°
L:13°
Wed
H:23°
L:15°
Thu
H:25°
L:15°
blue cafe 7 x hidden gems in Kaapstad (deel II)

Omdat de Moederstad (ook voor ons) nog altijd de nodige geheimen kent

maxine en elsa‘Toeristen hebben geen idee wat voor ...

Dierenactiviste Maxine Prins voert met haar stichting Moomba een felle strijd ...

collage kamperen12 x tips voor een fantastische ...

Verplicht leesvoer voor eenieder die gaat kamperen in Zuid Afrika

collage kamperen9 x mooie campings in Zuid-Afrika

De mooiste campings in Kaapstad en omgeving om het optimale uit je ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Iedereen die Kaapstad de mooiste stad ter wereld vindt: klik LIKE!