Restaurant The Backyard Sea Point | Uit eten en braaien Kaapstad

The Backyard Grill Lounge

Braaien in je achtertuin bij The Backyard in Sea Point

Monday to Sunday: 5pm -12am
Braai (BBQ) restaurant in the heart of Sea Point!
 
+27 (0)21 433 1296
72 Regent Rd | Cape Town
www.thebackyardgrill.co.za
backyard.seapoint@gmail.com
TheBackyardGrill.cpt
TheBackyardGrill.cpt

Braaien in je achtertuin bij The Backyard in Sea Point

Nederlandse Michelle runt Zuid-Afrikaans braairestaurant in Kaapstad

Hoe vaak gebeurt het dat iemand die ooit stage heeft gelopen bij KaapstadMagazine.nl jaren later nog altijd in Kaapstad is en een eigen restaurant opent? Niet heel vaak, naar wij dachten. Dat was dus totdat Michelle Vogels ons mailde, onze eigen Michelle die in 2009 bij ons stage liep als grafisch vormgever. Maar dat was toen. Vandaag de dag is Michelle samen met haar Zuid-Afrikaanse vriend Jason eigenaar van een van de leukste restaurants van Sea Point: The Backyard. Waarmee ze niet alleen locals zonder achtertuin, maar ook toeristen op vakantie in Kaapstad en op zoek naar een echte Zuid-Afrikaanse ‘braaiervaring’ op hun wenken bedienen.

Voordat we verdergaan is enige achtergrondinformatie op z’n plaats. Namelijk over Zuid-Afrikanen en hun liefde voor ‘braaien’, een bezigheid die in Nederland bekend staat als barbecuen. Het wereldrecord ‘langste braai ter wereld’ is al jaren in handen van Zuid-Afrikaanse braaikoningen, en in Zuid-Afrika is er zelfs een nationale feestdag aan de braai gewijd: ‘Heritage Day’ (24 september) heet in de volksmond ‘Braai Day’ – gebruikelijk is om die dag te braaien met vrienden, familie en veel vlees.

Als rechtschapen Zuid-Afrikaanse jongen groeide dus ook Jason op met de wekelijkse (zo niet vaker) traditie van het braaien. Dat, in combinatie met zijn jaren als medewerker in restaurants all over the place –  totdat hij in Durban zijn eigen restaurant had – maakt dat ook in dit restaurant in Sea Point ‘de braai’ centraal staat. Maar daar is nog een andere reden voor: in de dichtbevolkte wijk die Sea Point is – met vooral hoge flats – is het hebben van een eigen tuin of ‘buiten’ voor veel bewoners een luxe die ze helaas moeten ontberen. Dat was totdat The Backyard z’n deuren opende.

Voordat Michelle en Jason medio 2012 de deuren openden, was The Backyard een internetcafé annex burgerbar annex appartement. Hoe het er precies uitzag is niet helemaal duidelijk, het pand was leeg toen Jason en Michelle er aan de slag gingen. En hoe! “Eigenlijk is alleen de stenen muur gebleven, de rest hebben we allemaal onder handen genomen,” vertelt Michelle.

Het resultaat is er naar. Dit is waar city slickers in Kaapstad terechtkunnen voor een dop (drankje) en een tjop (chop). Dat zowel locals als toeristen erg blij zijn dat ze bij Michelle en Jason terecht kunnen voor een ontspannen, Zuid-Afrikaanse braaiervaring, is niet meer dan logisch. Dat het vlees dat in dit restaurant op de braai gelegd wordt van de beste kwaliteit is, helpt ook mee. Zuid-Afrikaans vlees staat te boek als heerlijk, sappig en vol van smaak.

The Backyard is te vinden op Sea Point’s Regent Road, temidden van een horde kappers, Chinese winkeltjes en kruidenierszaakjes. Misschien is de urban jungle niet a priori de plek waar je een barbecuehemel zou verwachten, maar toch is het zo. Hoewel heel smaakvol ingericht (daar zit duidelijk een getalenteerde designer achter), is de sfeer behoorlijk onpretentieus. Binnen een reeks tafeltjes en de ‘counter’ waar het vlees en de vis ligt, om vervolgens naar buiten door te lopen en terecht te komen in een laidback braaizone. De tuin loopt in een riante L-vorm door achter het restaurant, waar naast de indrukwekkende braai, ook een tiental tafeltjes, picknicktafels en een paar ontspannen loungebanken staan. Het is het soort plek waar je zonder erbij na te denken je voeten op de bank of erger nog, de tafel legt en met je handen te eten.

Laat dat nou precies de bedoeling zijn. “Ik wil dat mensen die hier binnenkomen het idee hebben dat ze bij een Zuid-Afrikaan thuis binnen zijn beland. De plek moet comfortabel, open en vriendelijk zijn, net als bij iemand thuis.” Missie geslaagd, zeggen wij. Maar zoals gezegd: de kwaliteit van het vlees speelt ook een belangrijke rol. Zowel voor locals als voor toeristen voor wie een bezoek aan The Backyard misschien hun enige Zuid-Afrikaanse braaiervaring betekent. Laat dat maar aan braaimaster Jason over. Zijn Karoo lam, boerewors (typisch Zuid-Afrikaanse worst), fillet, rump steak en T-bones zijn sinds de opening van het restaurant medio 2012 al in de wijde omgeving van het restaurant bekend. Het vlees wordt afgerekend per kilogram en komt natuurlijk met een selectie side dishes naar keuze (gepofte aardappel, mais, salade, rijst, garlic bread, etc). Maar ook niet-braai gerechten als mosselen (die lekkere van de West Coast, ja), zalmfilet, beef carpaccio en calamari staan regelmatig op het menu.

Vegetariërs opgelet: The Backyard is geen plekwaar je per se met een grote boog omheen hoeft te lopen, allerminst. Terwijl carnivore vrienden zich tegoed doen aan kilo’s vlees is er voor jullie een degelijke selectie van vegetarische skewers, gevulde champignons, maar ook een gnocci van butternut of een risotto met groene erwten en witte wijn.

Uiteindelijk is lekker eten natuurlijk heel belangrijk, maar volgens de typisch Zuid-Afrikaanse traditie is de sfeer, de vibe waarin de braai plaatsvindt minstens zo belangrijk. Er is een reden voor dat het woord ‘braai’ in alle 11 gesproken talen in Zuid-Afrika bekend is, merkte een van onze collega’s scherp op. Wat ons betreft wordt het woord binnenkort ook in de Van Dale opgenomen.

De rekening: Het gaat bij The Backyard vooral om vlees van goede kwaliteit voor een even leuke prijs. Een goed stuk vlees (300g) kost pak 'm beet R110, terwijl je voor een kilo verse ribs zo'n R150 neertelt. Starters varieren tussen R40 en R50, een hoofdgerecht gemiddeld R72 en seafood gaat voor een bedrag tussen R89 en R140 over de toonbank van Jason en Michelle. 

Tip: The Backyard is een superleuke plek om met een (grotere) groep te eten of om je verjaardag te vieren. Ook leuk is dat honden in dit restaurant welkom zijn (mits vriendelijk en wel opgevoed). 

Om dagelijks op de hoogte te blijven van onze nieuwste ontdekkingen in het aanbod van restaurants in Kaapstad volg je ons via Facebook en Twitter. En als je dan toch bezig bent, schrijf je dan meteen in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Events In Kaapstad
Maart 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Mischu eggs benedict Weekends are for mischu

Where else do you get breakfast under R100 in Sea Point?

Woodstock Brewery beer tastingLocal craft beer tasting even ...

Nine craft beers, small-batch Thursdays + a guide for beginners

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Mardouw Country HouseHow to have an unforgettable 40th, 50th ...

Private chef and 3-course meals at a 5-suite manor

Amina Boutique Hotel You can now book out this entire hotel ...

Infrared sauna, pool, special art, stunning rooms

Cederkloof Botanical outdoor jacuzziWe just found our next place for a ...

Cederkloof: Cottages with jacuzzi + house with pizza oven

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika